Miód to jeden z tych produktów, które od lat - niezależnie od panujących w danym sezonie żywieniowych mód i trendów - niezmiennie znajdują się na liście składników zalecanych przez specjalistów. I słusznie, bo zarówno jego smak, jak i korzystne dla naszego zdrowia właściwości trudno jest przecenić.

Oczywiście można kupić mnóstwo specyfików zawierających produkty pszczele, ale po co faszerować się aptecznymi preparatami, jeśli do dyspozycji mamy zdrowy naturalny produkt? Tym bardziej że można go włączyć do naszego codziennego jadłospisu i cieszyć się jego niezrównanym smakiem: w daniach obiadowych, deserach, napojach, a nawet... na kanapkach!

Przepis na kanapki z miodem kremowanym

Kanapka z Miodem Kremowanym.  Kanapka z Miodem Kremowanym.  Fot. Absolutniedobre.pl

Takie śniadanie z odrobiną zdrowej słodyczy można przygotować na wiele sposobów, łącząc ze sobą smaki i składniki. Miód doskonale komponuje się z serami, owocami i orzechami. My wybraliśmy ser pleśniowy i orzechy włoskie, ale zachęcamy do eksperymentowania i poszukiwania swojej ulubionej kompozycji

Żeby miód nie spływał z kanapki, użyjmy kremowanego, o konsystencji delikatnego kremu. Warto wiedzieć, że kremowanie to proces intensywnego mieszania miodu podczas krystalizacji. Taki miód zachowuje wszystkie właściwości odżywcze, ale ma bardzo drobne kryształy i właśnie dzięki temu łatwo posmarować nim pieczywo.

Składniki:

  • chleb razowy
  • miód kremowany
  • ser pleśniowy camembert
  • orzechy włoskie
  • ewentualnie odrobina masła do posmarowania chleba

Przygotowanie:

Kromki razowego chleba smarujemy cienko masłem lub od razu miodem. Ser kroimy w plasterki i układamy na chlebie. Na wierzch kładziemy jeszcze odrobinę miodu, a następnie orzechy - i gotowe!

Miód: słodycz, która nie tuczy

Liczby mówią same za siebie: w miodach spadziowych ilość sacharozy nie przekracza 10 proc. (w innych gatunkach jest jeszcze mniej), podczas gdy biały cukier ma jej aż 99 proc.! Dlatego przygotowując zarówno słodkie "co nieco", jak i dania wytrawne, warto zrezygnować z tzw. pustych kalorii i zastąpić cukier miodem. Bo miód to głównie glukoza i fruktoza - cukry proste, które są bezpośrednio wchłaniane i przetwarzane w energię, nie przekształcając się w tłuszcz. Na dodatek stanowią doskonałą pożywkę dla serca i mózgu!

Miód jest też mniej kaloryczny - 100 g ma 300 kcal (cukier, dla porównania, ma ich ponad 400). W dodatku jest od cukru słodszy, używamy go więc mniej. Krótko mówiąc - czysty zysk. Ma też niższy indeks glikemiczny, osoby chorujące na cukrzycę mogą go więc zjeść więcej niż białego cukru czy każdego innego słodzika.

To nie wszystko. W miodzie znajdziemy też białko (pochodzące częściowo z roślin, a częściowo z organizmów pszczół), cenne pierwiastki, takie jak jod, magnez, żelazo, oraz witaminy z grupy B i C.

Warto wspomnieć również o bogactwie smaków - jest ich tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie. Do większości napojów i potraw pasują pasują miody wielokwiatowe i lipowe. Dzieci najbardziej lubią te łagodne i delikatne, takie jak rzepakowy czy akacjowy, a miłośnicy bardziej wyrazistych smaków powinni sięgnąć po miód gryczany.

Pamiętajmy jednak, że już w temperaturze 40 st. C miód traci swoje najważniejsze właściwości, dlatego nie powinno się go mocno podgrzewać. Jeśli więc chcemy go dodać np. do herbaty, warto ją lekko wystudzić, by cieszyć się nie tylko jego smakiem i aromatem, ale w pełni korzystać z prozdrowotnych walorów.

Przepis na sałatkę z gruszek glazurowanych w miodzie z serem i dynią

Sałatka z gruszek glazurowanych w miodzie z serem i dyniąSałatka z gruszek glazurowanych w miodzie z serem i dynią Małgorzata Kujda

Składniki (dla 4 osób):

  • 3 łyżki pestek dyni
  • opakowanie rukoli (może być też sałata lodowa, czerwona cykoria)
  • 200 g sera feta lub sera z niebieską pleśnią
  • 2 limonki
  • 75 g miodu
  • 4 twarde gruszki (ok. 600 g)

Przygotowanie:

Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Rukolę płuczemy i suszymy. Ser kruszymy. Z jednej limonki ścieramy skórkę, z obydwu wyciskamy sok. Na patelnię (najlepiej z grubym dnem) wlewamy sok limonkowy, miód i 3-4 łyżki wody. Mieszamy. Gruszki kroimy na pół, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Układamy na patelni na miodowym sosie i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 3-5 minut, przekręcając gruszki, aż sos odparuje, a owoce skarmelizują (jeśli sos jest gęsty, dolewamy 2 łyżki wody). Posypujemy skórką z limonki. Gruszki układamy na rukoli, dodajemy pokruszony ser i pestki dyni.

Przeziębienie? Sięgnij po naturalny antybiotyk

Miód zawiera mnóstwo składników korzystnych dla naszego zdrowia, m.in. antyoksydacyjnych. Należą do nich polifenole i flawanoidy, m.in. kwarcetyna, kemferol i acetylocholina. Substancje te mają właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne i rozkurczowe, łagodzą również stres i pozytywnie wpływają na naczynia krwionośne.

Miód pomoże pokonać wiele bakterii atakujących nasz organizm - gronkowce, paciorkowce i pałeczki e.coli - oraz grzyby z rodzaju Candida. Stąd często bywa nazywany naturalnym antybiotykiem. Działanie antybiotyczne zawdzięcza m.in. substancjom pochodzącym od samych pszczół (lizozyl i apidycyna) oraz enzymowi z gruczołów ślinowych tych owadów (oksydaza glukozy). Warto wiedzieć, że dzięki temu ostatniemu enzymowi mamy w domowych apteczkach wodę utlenioną - to bowiem nic innego jak 3-procentowy roztwór nadtlenku wodoru, powstałego w wyniku reakcji oksydazy glukozy ze znajdującą się w miodzie glukozą.

Swój udział w zwalczaniu bakterii i grzybów mają także substancje pochodzące z nektaru i pyłku roślin: tymol, eukaliptol, mentol, pinen i kamfen, garbniki katechinowe i wspomniane już związki flawonoidowe.

Ale miód warto spożywać również profilaktycznie, by wzmocnić naszą odporność, co dziś, gdy świat zmaga się z epidemią koronawirusa, jest szczególnie ważne. Lepiej zapobiegać, niż leczyć, włączmy go więc do jadłospisu nie tylko w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na przeziębienia, ale przez cały rok. Nie liczmy jednak na to, że zjedzona doraźnie jedna łyżeczka miodu natychmiast wyleczy nas z przeziębienia. Ważne, by jeść go regularnie - spożywany codziennie miód nawilży i zregeneruje błony śluzowe układu oddechowego oraz pomoże zwalczyć drobnoustroje, wzmacniając nasz układ immunologiczny. Najlepiej "zażywać" go na czczo tuż po przebudzeniu lub 2-3 godziny po posiłkach, rozpuszczony w ciepłej wodzie (do 40 st. C). Można też przygotować np. pyszny i zdrowy napój miodowo-imbirowy.

A jeśli zaniedbaliśmy profilaktykę i przydarzy nam się infekcja, miód złagodzi kaszel i ból gardła, nawet obniży gorączkę.

Przepis na napój miodowo-imbirowy na poprawę odporności

Napój Miodowo-Imbirowy. 

Napój Miodowo-Imbirowy.  Fot. Absolutniedobre.pl

Taki napój z dodatkiem imbiru i cytryny to samo zdrowie, bo składniki te również są polecane na wzmocnienie odporności. Dzięki nim nasz organizm zyska dodatkowe składniki odżywcze, a sam napój - bardziej wyrazisty smak.

Składniki (na 1 kubek):

  • imbir – kawałek o długości 4-5 cm i szerokości około 2 -3 cm
  • 2 duże łyżki miodu
  • sok z cytryny do smaku

Można też przygotować większą ilość w dzbanku, odpowiednio zwiększając ilość składników.

Przygotowanie:

Imbir obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy do kubka lub dzbanka i zalewamy wrzątkiem. Naczynie przykrywamy i odstawiamy, by napar naciągnął, a jego temperatura obniżyła się do około 40-45 st. C.

Kiedy napar osiągnie odpowiednią temperaturę, dodajemy miód. W naszym przepisie zalecamy 2 łyżki na każdy kubek napoju, ale jeśli lubisz, możesz dodać więcej. Na koniec wciskamy sok z cytryny do smaku. Pijemy od razu, dopóki napój jest ciepły.

Miód na nasze serca - i nie tylko!

Od lat niesłabnącą popularnością cieszy się tzw. apiterapia, wspomagająca leczenie różnych dolegliwości właśnie produktami pszczelimi. Wykorzystuje się w nich nie tylko sam miód, ale również propolis, mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, a nawet pszczeli jad.

Można powiedzieć, że miód to specyfik uniwersalny, bo jego spożywanie przynosi korzyść całemu organizmowi.

Układ krwionośny i serce. Miód może się przyczynić do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi i zahamowania procesu miażdżycowego. Zawarty w miodzie potas i acetylocholina wzmacniają siłę skurczy i wydolność mięśnia sercowego, wspomagając podstawowe leczenie niedoczynności serca czy choroby niedokrwiennej.

Układ pokarmowy. Miód poprawia funkcjonowanie żołądka i jelit, korzystnie wpływa również na stan błon śluzowych tych narządów. Jest też zalecany w okresach rekonwalescencji po przebytych infekcjach układu pokarmowego, zawiera bowiem duże ilości łatwo przyswajalnej, a więc szybko wchłaniajacej się glukozy i fruktozy. Glukoza wspomaga również odtruwanie organizmu, pozytywnie wpływając na kondycję wątroby.

Układ nerwowy. Miód ma działanie uspokajające, wycisza, ułatwia zasypianie i polepsza jakość snu. Dlatego jest idealny dla zestresowanych i przeciążonych pracą. Pomoże im złagodzić skutki nadmiernego napięcia nerwowego, zwłaszcza w stanach wyczerpania pracą umysłową, wycieńczenia, apatii. To również dobre wsparcie dla osób cierpiących na depresje, nerwice i migreny (niweluje ból).

Przepis na ziemniaki z kasztanami pieczone w miodzie

Ziemniaki z kasztanami pieczone w miodzieZiemniaki z kasztanami pieczone w miodzie Małgorzata Napiórkowska-Kubicka

Składniki (dla 4 osób):

  • ok. 600 g młodych ziemniaków
  • ok. 250 g kasztanów jadalnych obranych z łupin i obgotowanych (można je kupić pakowane próżniowo po 500 g)
  • 3 łyżki miodu gryczanego (sprawdzi się również np. tymiankowy, rozmarynowy, pomarańczowy, agrumi lub spadziowy)
  • łyżeczka pieprzu timur (lub syczuańskiego)
  • 1/4 gałki muszkatołowej świeżo startej
  • sól
  • trochę oliwy extra virgin
  • łyżka listków suszonego tymianku

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie szorujemy i osuszamy. Na dno dużej miski wlewamy miód. Dodajemy utłuczony w moździerzu pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową i sól. Wlewamy chlust oliwy i mieszamy. Ziemniaki kroimy na połówki (większe sztuki na trzy-cztery części), przekładamy do miski z miodem i przyprawami. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Mieszamy dłońmi ziemniaki z miodem, po czym przekładamy je na blaszkę. Do miski przekładamy kasztany i dokładnie mieszamy z resztą miodu. Blaszkę wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (z grzałką górną i dolną). W połowie pieczenia wyjmujemy blaszkę i mieszamy ziemniaki. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika i dodajemy całą zawartość miski z kasztanami. Mieszamy i wstawiamy ponownie do piekarnika na 10-15 minut (tylko pod górną grzałkę). Gotowe ziemniaki posypujemy listkami tymianku. Podajemy od razu

Tylko z zaufanego źródła

Zaufane - czyli jakie? Pochodzenie miodu jest bardzo ważne - i chodzi tu nie tyle o kraj, co o producenta. Szukajmy takiego, który oferuje w pełni naturalne produkty, by móc w pełni korzystać z zalet miodu. W obliczu pandemii koronawirusa powinniśmy mieć również pewność, że podczas produkcji zostały zachowane wszelkie zasady bezpieczeństwa.

Obydwa standardy w stu procentach spełnia m.in. rodzinna firma Huzar z Nowego Sącza, która od 1997 r. zajmuje się konfekcjonowaniem najwyższej jakości miodu pszczelego. W swojej ofercie ma miody praktycznie każdego rodzaju, pochodzące z najbardziej ekologicznych regionów zarówno Polski, jak i świata. Wśród nich znajdziecie naturalne produkty z najlepszych pasiek m.in. Hiszpanii, Rumunii czy Ukrainy.

Informacje zaprezentowane w artykule zostały opracowane w oparciu o ogólnodostępną branżową wiedzę naukową.