- W ostatnich dekadach widzimy, że zamiast radosnego oczekiwania na Boże Narodzenie ten czas stał się świętem nieposkromionej konsumpcji. Oraz wielkiego marnotrawstwa - powiedział dr hab. Marcin Zych, dyrektor Ogrodu Botanicznego UW w Warszawie, podczas wykładu inaugurującego cykl spotkań w ramach Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego. - W rytm muzyki świątecznej kupujemy i przyrządzamy kilogramy jedzenia, którego nie jesteśmy w stanie zjeść To, czego nie zjemy, bardzo często jest marnowane. Marnotrawstwo jedzenia uruchamia kaskadę skutków społecznych, ekonomicznych i środowiskowych, klimatycznych. Najbardziej bolesne jest zużywanie zasobów naturalnych - dodał dyrektor Zych. 

Profesor Jerzy Śleszyński z Katedry Informatyki Gospodarczej i Analiz Ekonomicznych Uniwersytetu Warszawskiego odniósł się do danych i wyników badań, jakimi dysponujemy na temat strat i marnowania żywności, oraz paradoksu naszych czasów. - FAO szacuje, że liczba osób niedożywionych ciągle wzrasta w 2016 r. i wynosiła 815 mln. Rośnie także odsetek ludzi dotkniętych chronicznym głodem - w 2016 roku wynosił 11 proc. Jednocześnie w tym samym roku przybyło dzieci z nadwagą (6 proc.), a liczba dorosłych cierpiących na choroby spowodowane otyłością wzrosła do prawie 13 proc.  - W Polsce marnuje się 9 mln ton żywności rocznie, gospodarstwa domowe odpowiadają 2 mln ton. Każdy z nas co roku marnuje 174 kg rocznie - podkreślił profesor Śleszyński.  

3,5 kg żywności co tydzień ląduje w śmietniku 

- 174 kg to liczba, którą trudno sobie wyobrazić, dlatego może łatwiej będzie zrozumieć problem, jeśli uświadomimy sobie, że każdy z nas marnuje 3,5 kg żywności co tydzień. Miejmy to na uwadze, robiąc świąteczne zakupy - powiedziała Helena Sokołowska z warszawskiego ruchu Foodsharing, organizatora Jadłodzielni.  

Helena Sokołowska i Katarzyna Madej z Foodsharing WarszawaHelena Sokołowska i Katarzyna Madej z Foodsharing Warszawa ew

  - Jadłodzielnie dają każdemu z nas możliwość ratowania jedzenia przed zmarnowaniem - wyjaśniała na wczorajszym spotkaniu Helena Sokołowska. To punkty w miastach w całej Polsce, w których ustawiono lodówki i półki na żywność, którą każdy z nas może się podzielić z innymi, jeśli ma jej za dużo. W samej Warszawie takich miejsc jest już 18. Znajdują się one w miejscach publicznych, na przykład przy urzędach dzielnic, sklepikach.

Jadłodzielnie organizuje grupa aktywistów, którzy nazywają siebie ratownikami żywności. Każdy z nich opiekuje się konkretnym punktem w mieście, a także zdobywa żywność, odbierając ją z restauracji,  imprez takich jak np. wesela, cateringu, sklepów, bazarów, warsztatów kulinarnych. 

- Działamy w niszy, bo wiadomo - są banki żywności, które odbierają żywność w ilościach hurtowych ze sklepów, ale bank nie odbierze od gospodyni dziesięciu pierogów, które zostały po rodzinnym spotkaniu. A przecież to właśnie w gospodarstwach domowych marnuje się znaczna część jedzenia. W ten sposób udaje się nam uratować mniej więcej 12 ton jedzenia rocznie  w samej Warszawie.

Lista zakupów, planowanie posiłków, kupowanie tylko tyle, ile się potrzebuje, to jedynie kilka pomysłów aktywistów Foodsharingu na niemarnowanie żywności, którymi dzielą się za pośrednictwem mediów społecznościowych.   

Banki żywności przygotowują się na większy odbiór żywności ze sklepów

Sylwia Romańczak z Banku Żywności z kolei opowiedziała o przygotowaniach tej znanej federacji do wejścia w życie ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, która zobowiązuje duże sklepy do oddawania organizacjom pożytku publicznego niesprzedanej dobrej jakościowo żywności. To pozwoli na uratowanie o blisko 100 ton więcej niż do tej pory, a przypomnijmy - banki zdobyły i przekazały potrzebującym łącznie ponad 65 500 ton żywności.  

Wczorajsze spotkanie w Ogrodzone Botanicznym UW w Warszawie było pierwszym z cyklu wykładów w ramach Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego. Następne odbędzie się już 9 stycznia, a jego tematem będzie przyszłość klimatu. 

Zwieńczeniem rozpoczętego cyklu  #klimatycznybotaniczny, będzie czerwcowy Warszawski Festiwal Kulinarny, który odbędzie się pod hasłem: O przyszłości jedzenia.

Informacje na temat kolejnych spotkań na stronie festiwalu

Partnerzy cyklu #klimatycznybotaniczny:

Warszawski Festiwal Kulinarny
Grzegorz Łapanowski
Fundacja Szkoła na Widelcu
Targi Designu WZORY
Centrum Współpracy i Dialogu UW

Patronem medialnym jest "Kuchnia" magazyn dla smakoszy.