Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że marnotrawstwo żywności uruchamia kaskadę  skutków szkodliwych dla społeczeństwa, ekonomii i klimatu.

Najbardziej bolesne jest zużywanie zasobów naturalnych, które następnie nie przynoszą nikomu korzyści i są marnowane. Również wiarygodność zbieranych danych na temat ilości marnowanej 
żywności jest niepewna. 

W Polsce w roku 2012 zmarnowano ponad 6 milionów ton żywności, czyli 174 kg przypadało na jednego mieszkańca.  Gospodarstwa domowe odpowiadały za blisko 2 mln ton  zmarnowanej żywności, a do najczęstszych przyczyn, z powodu których  wyrzucamy jedzenie, należą przekroczony  termin ważności oraz zbyt duże zakupy.

W okresie przedświątecznym nasze spontaniczne podejście do zakupów przybiera wymiar, który  nie mieści się w głowie.Odurzeni świąteczną muzyką kupujemy i przygotowujemy kilogramy jedzenia, którego nie jesteśmy w stanie zjeść. Często panikujemy, że czegoś nam zabraknie, podczas gdy święta trwają zaledwie trzy dni, z których przynajmniej jeden spędzamy  u rodziny. Gdzie się podział  duch świąt? Ile tak naprawdę marnujemy jedzenia? Co możemy zrobić z tym, którego nie zjadamy?  

Wydaje się, że można się temu wszystkiemu oprzeć i zaplanować święta! Zaplanować tak, żeby  to był czas wolny, na spotkania i przyjazne rodzinne rozmowy przy tradycyjnym stole z miłym  zapachem choinki w tle. Bez nadmiaru jedzenia, które trzeba wyrzucić.

Spotkajmy się w Ogrodzie i porozmawiajmy.

Poczęstujemy Was naszym ogrodowym ziołowym naparem. Aby nie generować kolejnych śmieci, prosimy Was,  byście przynieśli własne kubki. Przygotowaliśmy dla  Was również Planer Świąteczny, który pomoże  zaplanować święta z głową, oraz edukacyjny plakat w temacie #świętazerowaste.

Wykład odbędzie się o godz. 19 w budynku  Centrum Edukacji Ogrodu Botanicznego  przy Al. Ujazdowskich 4. Wstęp wolny!

Zapraszamy!

Marnotrawstwo żywnościMarnotrawstwo żywności mat. prasowy