Po raz pierwszy polskie lokale zostały wyróżnione przez prestiżowy przewodnik The World's 50 Best Restaurant w nowej kategorii Discovery.

Koktajl Bar The RootsKoktajl Bar The Roots materiał prasowy

Warszawski koktajl bar The Roots został wyróżniony przez prestiżowy ranking World 50 Best w kategorii 50 Best Discovery. Jest to pierwsze w historii Polski wyróżnienie, dzięki któremu bar trafia na listę World 50 Best. Wśród nagrodzonych w rankingu oprócz The Roots znalazły się najlepsze bary świata, w tym londyński American Bar czy nowojorski Dante, które wyróżniają się unikalnym konceptem, najlepszym serwisem oraz światowej klasy koktajlami. 

- To wyjątkowe wyróżnienie dla nas, ale również bardzo dobry znak, że polski koktajl bar został dostrzeżony wśród gastronomicznych i koktajlowych elit. To kolejny krok do wzrostu popularności turystyki kulinarnej i zainteresowania polskim rynkiem gastronomicznym, który z roku na rok stale podnosi swoją jakość i dogania światową czołówkę – mówi Tomasz Małek, barmański mistrz świata w stylu flair, z wyróżnionego The Roots Cocktail Bar.  

Koktajl Bar The RootsKoktajl Bar The Roots materiał prasowy, P.T.JAKUBOWSKI

50 Best Discovery organizowane jest przez World 50 Best Bars i World 50 Best Reastaurants, który oferuje możliwość wyszukiwania najlepszych restauracji i barów świata. Tym, co wyróżnia 50 Best Discovery spośród najważniejszych tego typu wydarzeń, jest to, że nie stoją za nim anonimowi inspektorzy, tylko wybitne osobistości gastronomicznego świata – szefowie barów, szefowie kuchni, najlepsi barmani, krytycy kulinarni, dziennikarze oraz uznani specjaliści z branży, którzy stanowią kapitułę 50 Best Restaurant i 50 Best Bars – łącznie ponad 1600 międzynarodowych ekspertów z 70 państw odwiedzających każdego roku dziesiątki tysięcy punktów gastronomicznych na całym świecie. Aby znaleźć się na 50 Best Discovery, należy uzyskać znaczną liczbę głosów podczas dorocznego głosowania na 50 Best Bars i 50 Best Restaurants. 

Oprócz The Roots w tegorocznym rankingu 50 Best Discovery znalazły się takie polskie restauracje jak Atelier Amaro, Senses, Dyletanci i Water & Wine

Koktajl Bar The Roots powstał w 2016 roku przy pl. Teatralnym w Warszawie i jest jednym z elementów Domu Wódki, w ramach którego działają także pierwsze w Polsce Muzeum Wódki oraz wielokrotnie nagradzana restauracja Elixir. Wyróżniony koktajl bar specjalizuje się w historii barmaństwa, oryginalnych sezonowych koktajlach oraz międzynarodowych klasykach. Autorskie menu koktajlowe zmieniane jest wraz z porami roku i zawsze w oparciu o jak największą liczbę polskich regionalnych produktów. Za sterami baru stoi wielokrotny mistrz świata w sztuce flair Tomasz Małek, który swoje koktajlowe doświadczenie zdobywał, pracując i podróżując po całym świecie. 

Koktajl Bar The Roots, zespółKoktajl Bar The Roots, zespół materiał prasowy, P.T. Jakubowski