W trakcie wydarzenia wręczono nagrody szefom kuchni, którzy swoją pracą, osiągnięciami i doświadczeniem promują polską gastronomię w kraju i za granicą, inspirują i wytyczają nowe, kulinarne trendy.

Nagrody w pięciu kategoriach otrzymali:

Szef Roku – Darek Barański, restauracje Warszawska i Szóstka (Warszawa)

Szef Jutra – Łukasz Budzik, restauracja Mennicza Fusion (Wrocław)

Kobieta Szef – Flavia Borawska, restauracja Opasły Tom (Warszawa)

Młody Talent – Rafał Grzegorzek, do niedawna restauracja Dekompresja, a obecnie Dworzysko (Szczawno-Zdrój)

Szef Kuchni Tradycyjnej – Rafał Kowalczyk, restauracja Stary Dom (Warszawa)

W czasie uroczystej kolacji zaprezentowano także słynny "Żółty przewodnik" kulinarny na 2020 rok, w którym nie zabrało zmian. Wiele z nich jest następstwem wprowadzenia latem tego roku bezpłatnej aplikacji mobilnej. W związku z jej pojawieniem się, wzorem innych krajów, w wersji drukowanej znalazły się wyłącznie restauracje, które uzyskały odznaczenie co najmniej jednej czapki. Zatem restauracje, które zakwalifikowały się do przewodnika z notą 10 lub 10,5 pkt, znalazły się wyłącznie w wersji online. W drukowanej wersji przewodnika zrezygnowano także z polecania produktów regionalnych i zakupowych, ale poszerzona została wprowadzona w ubiegłym roku kategoria POP, w której polecane są nieformalne miejsca, sprzyjające kulinarnym przyjemnościom (koktajlbary, cukiernie, kawiarnie czy unikalne street foody). 

Gala Gault&MillauGala Gault&Millau materiały prasowe

W ramach kolacji odbyło się pięć pojedynków pomiędzy wybitnymi szefami finediningowymi a awangardowymi szefami POP. W każdym pojedynku szefowie dostali 25 minut, aby przeprowadzić pokaz, oraz ten sam motyw przewodni w postaci produktu wiodącego.W tym czasie ponad 60 kucharzy przygotowywało dla wszystkich porcje degustacyjne prezentowanych dań. Goście cieszyli się zatem smakiem 10 dań, do których podano starannie dobrane pairingi. Do kulinarnego ringu weszli:

Rafał Grzegorzek, Młody Talent 2020, który na gali ogłosił swój transfer z restauracji Dekompresja w hotelu Dr Irena Eris do restauracji Dworzysko, oraz Bartosz Lisek z warszawskiego Lokalu na Rybę. 

Flavia Borawska, Kobieta Szef 2020, szefowa kuchni warszawskiego Opasłego Tomu, i Przemek Błaszczyk, związany z Novo oraz awangardowym projektem Ogień. Tematem przewodnim ich kreacji kulinarnych były polskie odmiany ziemniaka. 

Gala Gault&MillauGala Gault&Millau materiały prasowe

Rafał Kowalczyk, Szef Kuchni Tradycyjnej 2020, Stary Dom, Warszawa, stawił czoło Kasprowi Krajewskiemu z łódzkich Ato i Ato Sushi

Szefowie Wojciech Harapkiewicz opuszczający Dworzysko i rozpoczynający pracę w restauracji Boreczna oraz Adrianna Marczewska z warszawskiego Wuwu stawili zmierzyli się z jeleniem. 

Ostatnim pojedynkiem był deser na bazie dyni, a w szranki stanęli Łukasz Budzik, Szef Jutra 2020 z wrocławskiej Mennicza Fusion, i Tomasz Deker, właściciel Tomasz Deker Bakery i Bistro z Gdańska.