Magazyn „Kuchnia” już  od 25 lat towarzyszy swoim czytelnikom w przygotowaniach do Świąt Bożego Narodzenia. Na łamach dwumiesięcznika prezentowane były tradycyjne potrawy, bez których trudno wyobrazić sobie wigilijną kolację. Tym razem jednak redakcja, wbrew rodzinnym zwyczajom, zachęca czytelników do spróbowania nowych potraw, stworzonych na bazie klasycznych przepisów.

A co pojawia się na stołach w innych krajach Europy? Paulina Jakóbiec, fotografka mieszkająca we Francji, współtworząca „Kuchnię” od jej początków, zaprosiła na sesję swoje znajome – Czeszkę, Bułgarkę, Francuzkę i Greczynkę – by zaprezentowały domowe potrawy, bez których nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia.

Święta na słodko? Tematem przewodnim numeru jest czekolada – redaktor naczelna Ewa Wagner dzieli się autorskimi przepisami opływającymi czekoladą, jak m.in. czekoladowy tort z chili czy wegański mus czekoladowy.

W najnowszej „Kuchni” nie zabranie również kulinarnych podróży: świąteczne potrawy z Bułgarii, Czech, Francji, i Grecji, najlepsze daktyle w Maroko i Mali, tradycyjne dania Rosjan, 48 godzin w Sztokholmie i  powody, dla których warto poznać kuchnię Słowenii.

Poza tym w numerze m.in  Marta Dymek gotuje wigilijną kapustę z fasolą i piecze brownie, najlepsze potrawy z łososia inspirowane kuchniami świata,  jadłospis z czasów Chrystusa, potrawy idealne na szybkie party czy lista najlepszych win na alpejskich stokach.