Restauracje, które zakwalifikowały się do udziału w akcji "Gęsina na św. Marcina", muszą mieć w swoim menu minimum trzy dania na bazie gęsiny. Są to zarówno przystawki, jak i dania główne, a czasem nawet desery. Podobnie jak w zeszłym roku dania przygotowywane będą ze starych, rodzimych ras gęsi, takich jak zatorska, kartuska, suwalska, garbonosa i rypińska, a szerzej zaprezentowana zostanie gęś garbonosa.

Podobnie jak w poprzednich latach zorganizowany został również konkurs na najlepszy przepis na gęsinę, który wybiorą spośród nadesłanych przepisów sami szefowie kuchni biorący udział w akcji. Zwycięzca plebiscytu zostanie ogłoszony Królem Gęsiny. Do tej pory tytuł ten zdobyli m.in. Adam Chrząstowski, Aleksander Baron, Przemek Błaszczyk, Tomasz Dziura, Adrian Gabryszak, Marcin Pławecki, a w zeszłym roku Mateusz Guzik.

Dania przygotowywane w ramach akcji 'Gęsina na św. Marcina'Dania przygotowywane w ramach akcji 'Gęsina na św. Marcina' materiały prasowe

Lista restauracji biorących udział w akcji "Gęsina na św. Marcina"

ZACHODNIOPOMORSKIE

Bulaj w hotelu Interferie, szef kuchni Jacek Krakowiak

Uzdrowiskowa 15, 72-600 Świnoujście, Tel. 91 381 25 36,

Horyzont, hotel Aquarius SPA, szef kuchni Grzegorz Nowicki,

ul. Kasprowicza 24, 78-100 Kołobrzeg , Tel. 943 536 290, 

Restauracja La Maison - hotel Leda SPA, szef kuchni Krystian Gajek,

ul. Kasprowicza 23, 78-100 Kołobrzeg, tel. 608 626 004,

Magia Lubczyku, Havet Hotel, szef kuchni Maciej Żukowski

78-131 Dźwirzyno, ul. Wyzwolenia 29, 94 711 36 82 

Miejski Browar Stargard, szef kuchni Zenon Hołubowski

73-110 Stargard, ul. Krzywoustego 1, tel. 519 870 555 

Oyster Restaurant, Radisson Blu Resort Świnoujście, szef kuchni Wiesław Kartasiński

72-600 Świnoujście, al. Baltic Park Molo 2, tel. 91 40 40 750 

Park Hotel, szef kuchni Tomasz Madera,

ul. Plantowa 1, 70-527 Szczecin, tel. 91 434 00 50

Restauracja Sublima, szef kuchni Andrzej Jakomulski

78-100 Kołobrzeg, ul. Dworcowa 10, tel. 94 711 29 29 

WIELKOPOLSKIE

Restauracja FIGA, szef kuchni Dawid Klimaniec,

62-064 Plewiska, ul. Grunwaldzka 512, tel. 601 174 749

Restauracja Italia, szef kuchni Paweł Jabłoński

61-492 Poznań, ul. Dolna Wilda 8, tel. 61 830 15 09

Rządcówka, Ostoja Chobienice, szef kuchni Maciej Barton,

64-212 Siedlec, Chobienice 166, Tel 683531600,

„Taste_it”, HOTelarnia**** & SPA, szef kuchni Marcin Humerski

62-040 Puszczykowo, ul. Morenowa 33, tel. 61 898 37 80

Ułan Browar, szef kuchni Artur Szwacki

60-750 Poznań, ul. Wyspiańskiego 26, tel. 888 085 222 

WARMIŃSKO-MAZURSKIE

New Island, Dobry Hotel Mięczkowski, szef kuchni Michał Soliwoda,

11-730 Mikołajki, al. Spacerowa 11, tel. 87 420 60 00  

Restauracja Poezja Smaków, hotel Natura Mazur Resort & Conference, szef kuchni Mariusz Cygan,

12-122 Jedwabno, Warchały, ul. Brajnicka 1, tel. 89 642 66 00

ŚWIĘTOKRZYSKIE

Leliwa, szef kuchni Jan Maslikowski,

26-200 Końskie, ul. Zamkowa 17, tel. 41 347 11 29 

Widnokrąg, szef kuchni Przemysław Kaproń,

ul. Opatowska 19, 27-600 Sandomierz, tel. 15 832 12 12

ŚLĄSKIE

511 Bar & Restaurant, szef kuchni Krzysztof Haras

42-440 Ogrodzieniec, Pozdamcze, ul. Bonerów 33, tel. 32 746 28 12 

Arche Częstochowa, szef kuchni Bartosz Musiał

42-200 Częstochowa, ul. Oleńki 20, 34 347 40 74 

Cadenza, szefowie kuchni Katarzyna Rogowska, Robert Muzyczuk

40-201 Katowice, plac Wojciecha Kilara 1, tel. 32 732 53 47

Restauracja Isto, szef kuchni Patryk Dusza,

al. Walentego Rozdzieńskiego 1 A, 40-202 Katowice, tel. 519073880

GierKrówka, szef kuchni Krystian Cydejko,

ul. Botaniczna 4, Zawada, 42-260 Kamienica Polska, tel. 793 921 216 

Poziom 3, szef kuchni Wojciech Konikowski

43-200 Pszczyna, ul. Bednarska 3, tel. 535 200 281 

SmaQ Food & Wine, szef kuchni Arkadiusz Gawron

40-026 Katowice, ul. Wojewódzka 12, tel. 32 740 99 40 

Restauracja Styl 70, szef kuchni Wojciech Krzak

43-211 Piasek, ul. Studzienicka 58, tel. 32 449 30 00 

Restauracja UMAMI, szefowie kuchni Mateusz Bieniek, Robert Biniasz,

44-120 Pyskowice, ul. Sikorskiego 46, tel. 662 267 070

Ważne Miejsce, szef kuchni Radosław Spirydowicz

40-065 Katowice, ul. Mikołowska 44, tel. 797 630 631 

Złoty Groń, Hotel & Restauracja, szefowa kuchni Aneta Nalepa

43-470 Istebna, ul. Istebna 593, tel. 33 444 18 88 

Restauracja Whisky & Piec, szef kuchni Mateusz Zawojski

47-400 Racibórz, ul. Drzymały 26/27, tel. 570 111 007

POMORSKIE

Brovarnia Gdańsk, szef kuchni Jarosław Waloch,

80-755 Gdańsk, ul. Szafarnia 9, tel. 726 03 04 00

Hotel Haffner, szef Kuchni Michał Zawierzeniec,

ul. J.J. Haffnera 59, 81-715 Sopot, tel. 58 550 98 13

M15 Restaurant & Bar & Sauny Sopot, szef kuchni Adrian Gabryszak,

81-715 Sopot, al. Franciszka Mamuszki 15, tel. 720 827 827

Niepokorni, szef kuchni Kamil Kowalski

80-748 Gdańsk, ul. Chmielna 72/5, tel. 731 700 333 

Restauracja Polskie Smaki, szef kuchni Krystian Szidel,

81-718 Sopot, Powstańców Warszawy 10, tel. 58 767 18 19 60

Hotel Pory Roku, szef kuchni Przemysław Wilczewski,

ul. Czyste Błota 3, 87-312 Pokrzydowo, tel. 571 206 076

Stacja Smaku, szef kuchni Mariusz Sulikowski,

Udorpie 93, 77-100 Bytów tel. 530 336 100

Restauracja Tabun, szef kuchni Mariusz Szymichowski,

80-174 Gdańsk, Otomin, ul. Konna 29, tel. 601 611 499,

Tu można marzyć, szef kuchni Adam Woźniak,

80-320 Oliwa, Gdańsk, ul. Opata Jacka Rybińskiego 25, tel. 58 718 32 34

Zajazd Ostoja Sporysz, szef kuchni Andrzej Lenio,

77-304 Rzeczenica, Sporysz 8, tel. 504 231 303

PODLASKIE

Trattoria Czarna Owca, szef kuchni Grzegorz Chlebowicz,

15-001 Białystok, ul. Lipowa 24, tel. 85 744 55 45

Restaurant & Bar Cristal, Best Western Hotel Cristal, szef kuchni Łukasz Rakowski,

15-424 Białystok, ul. Lipowa 3/5, tel. 85 749 61 59

Żubrówka, hotel Żubrówka **** w Białowieży, szef kuchni Łukasz Rakowski,

ul. Pałacowa 6, 17-230 Białowieża, Tel. 85 682 94 34,

PODKARPACKIE

Restauracja Bosko, szef kuchni Maciej Łabuński

37-700 Przemyśl, ul. Władycze 1, tel. 695 423 832 

Restauracja Magnolia, Dwór Kombornia, szef kuchni Marcin Majchrzak

38-420 Korczyna, Kombornia 1, tel. 13 435 42 89 

Restauracja Rezydencja, hotel Arłamów, szef kuchni Piotr Porada

38-700 Ustrzyki Dolne, Arłamów 1, tel. 608 380 701 

OPOLSKIE

Markus Restauracja, szef kuchni Mateusz Koprek

47-110 Kolonowskie, ul. Krótka 8, tel. 77 461 11 36

MAZOWIECKIE

Akademia Restauracja, szef kuchni Krzysztof Kowalski,

02-548 Warszawa, ul. Różana 2 lok. 61, tel. 22 828 99 11

Aruana Restaurant, Hotel NARVIL Conference & Spa, szef kuchni Michał Pezda

05-140 Serock, ul. Czesława Miłosza 14a, tel. 22 566 10 00

Atelier Amaro, szef kuchni Modest Amaro,

00-507 Warszawa, plac trzech Krzyży 10/14, tel. 792 222 211

Restauracja Baczewskich, szef kuchni Dmitrij Babak,

00-580 Warszawa, al. Jana Christiana Szucha 17/19, tel. 733 434 434

Hotel BoniFaCio, szef kuchni Dariusz Ratuszniak,

Kępa 84, 09-110 Sochocin, tel. 23 651 24 00

BykBar, szef kuchni Janusz Korzeniewski

00-451 Warszawa, ul. Rozbrat 8, 500 072 594 

Gruby Josek, szef kuchni Mateusz Czekierda

00-892 Warszawa, ul. Elektoralna 24/50-54a, tel. 782 242 322 

Halka Restauracja po polsku, szef kuchni Zbigniew Paluch,

ul. Puławska 43, 02-508 Warszawa, tel. 509 593 305

Hotel i Restauracja Karo, szefowa kuchni Aleksandra Grzeszczyk

26-652 Zakrzew, Mleczków k. Radomia, ul. Jana Pawła II 2, tel. 48 380 18 99 

Restauracja Kantyna, Arche Hotel, szefowa kuchni Agnieszka Fiejka

05-530 Góra Kalwaria, ul. Dominikańska 11, tel. 22 375 90 35 wew. 600 

Mood Restaurant, szef kuchni Marcin Przytuła,00-357 Warszawa, ul. Nowy Świat 66, tel. 22 418 57 55

Restauracja Stara Wozownia, Pałac Mała Wieś, szef kuchni Przemysław Samul

05-622 Bielsk Duży, Mała Wieś 40, tel. 782 404 040

Stary Dom, szef kuchni Łukasz Federowicz i Rafał Kowalczyk

02-620 Warszawa, ul. Puławska 104/106, tel. 600 471 471 

MAŁOPOLSKIE

Andromeda Alfa, szef kuchni Piotr Tuźnik,

31-535 Kraków, ul. Gęsia 22a, hotel Galaxy, tel. 12 342 81 42, www.andromeda.jordan.pl

Art Restauracja, szef kuchni Michał Cienki,

ul. Kanonicza 15, 31-002 Kraków, tel. 537 872 193

Restauracja Biała Róża, szef kuchni Łukasz Cichy,

31-101 Kraków, ul. Straszewskiego 16, tel. 12 421 51 90

Belle Epoque, szef kuchni Anna Barwacz,

33-113 Zgłobice, ul. Dworska 1, tel. 14 652 76 50

Bistro Beta, szef kuchni Filip Stępień

31-535 Kraków, ul. św. Gertrudy 12, tel. 12 295 91 21 

Brasserie Roots, Radisson Blu Hotel & Ressidences Zakopane, szef kuchni Sebastian Krauzowicz

34-500 Zakopane, Bulwary Słowackiego 1, tel. 18 532 55 55 

Cristalino Kuchnia i Wino, szef kuchni Krzysztof Wróbel,

33-101 Tarnów, ul. Traugutta 5, tel. 14 633 12 25

Chochołowy Dwór - Jerzmanowice koło Krakowa, szef kuchni Mateusz Rusinek,

32-048 Jerzmanowice, ul. Jana III Sobieskiego 172, tel. 12 620 39 00

Drukarnia Smaku Cristina, szef kuchni Sebastian Krauzowicz,

plac Niepodległości 7, 34-500 Zakopane, tel. 662 388 388,

Dwór Sieraków, szef kuchni Janusz Fic,

32-410 Dobczyce, Sieraków 233, tel. 600 226 150

Restauracja Powiśle, Hotel Cristal Park, szefowa kuchni Ewa Wielgus

33-200 Dąbrowa Tarnowska, ul.Sportowa 2a, tel. 14 657 01 00 

Enoteka Pergamin, szef kuchni Mateusz Guzik,

31-001 Kraków, ul. Grodzka 39, tel. 797 705 515

Restauracja Four, szef kuchni Tomasz Kowal

31-123 Kraków, ul. Józefa Szujskiego 4, tel. 12 446 76 10 

Filipa 18 Food Wine Art, szef kuchni Marcin Sołtys,

31-150 Kraków, ul. Świętego Filipa 18, tel. 12 300 30 33

Garden Square Hotel, szef kuchni Krzysztof Żurek

30-601 Kraków, ul. Sucha 1D, 12 397 77 31

Gościniec Na Rozdrożu, szefowie kuchni Marcin Majecki,

32-590 Libiąż, ul. Krakowska 86, tel. 32 624 00 60

Gościniec Dworski w Ropie, szefowa kuchni Bernadetta Szustak

38-312 Ropa, Ropa 578A, tel. 503 596 334 

Góralska Tradycja, szef kuchni Sylwester Lis

34-500 Zakopane, ul. Krupówki 29, tel. 18 200 03 74 

Halicka Eatery & Bar, Hotel Puro, szef kuchni Miłosz Kowalski,

ul. Halicka 14 a, Kraków, tel. 725 577 779

Restauracja Impresja,Holiday Inn Kraków City Center, szef kuchni Robert Kopacz, Menu: Paulina Gulajska

31-032 Kraków, ul. Wielopole 4, tel. 12 619 03 55 

Restauracja Magnifica - Hotel Farmona, Kraków, szef kuchni Tomasz Trafiał,

30-443 Kraków, ul. Jugowicka 10c, tel. 12 252 70 10, 

Nowy Spichlerz Restauracja, Dwór w Tomaszowicach, szef kuchni Daniel Lisiewicz

32-085 Modlnica, ul. Krakowska 68, tel. 12 419 20 00 

Pod Nosem - Kanonicza 22, szef kuchni Przemysław Bilski,

31-002 Kraków, ul. Kanonicza 22, tel. 12 376 00 14

Restauracja Qualita, szef kuchni Marcin Dudek,

30-311 Kraków, ul. Wygrana 6, tel.696 480 983

Sienna 104, Heron Live Hotel, szef kuchni Krzysztof Małocha,

33-318 Gródek nad Dunajcem, tel. 188 888 500

Trzy Gęsi, szef kuchni Tomasz Smoczyk

31-057 Kraków, ul. Kupa 7, tel. 602 690 494 

Restauracja Zakopiańska, szef kuchni Mariusz Bizub,

ul. Jagiellońska 18, 34-500 Zakopane, tel.  363

ŁÓDZKIE

Restauracja Gęś i Wino, szef kuchni Marzena Domagała,

Spała, ul. Hubala 15, 97-215 Inowłódz, tel. 447 101 555

Medical Spa Hotel Lawendowe Termy****, szefowa kuchni Urszula Czyżak,

ul. Jakuba Świnki 10, 99-210 Uniejów, tel. 42 233 47 00

LUBUSKIE

Między wierszami, szef kuchni Marek Ciureja

66-400 Gorzów Wielkopolski, ul. Sikorskiego 107, tel. 735 955 588, 

LUBELSKIE

2 PI ER Restauracja, szef kuchni Jakub Piętowski,

Lublin, ul. Artura Grottgera 2 , tel. 730 741 230

Restauracja 16 STOŁÓW, szef kuchni Piotr Kwiatosz,

Lublin, ul. Rynek 16/1, tel. 785 272 860

Piano, Restauracja i Hotel Piano, szef kuchni Piotr Huszcz,

20-535 Lublin, ul. Jana Pawła II 19, tel. 81 458 38 33

Perłowa Pijalnia Piwa, szef kuchni Maria Znamierowska,

20-001 Lublin, ul. Bernardyńska 15A, tel. 667 994 487

Restauracja Botanika, szef kuchni Michał Morawski

ul. Krakowska 11, 24-120 Kazimierz Dolny, tel. 81 881 08 76 

TINTO Wine Bar Restauracja, szef kuchni Marcin Jurek,

pl. Władysława Łokietka 3, 20-001 Lublin, tel. 730 320 580

Hotel Zamek Janów Podlaski, szef kuchni Łukasz Rudzki

21-505 Janów Podlaski, ul. Zamkowa 1, tel. 781 331 245 

KUJAWSKO-POMORSKIE

Pałac Komierowo, szef kuchni Michał Skrzypczak

89-400 Sępólno Krajeńskie, Komierowo 1, tel. 525 444 444 

SALT Restaurant, szef kuchni Dawid Wojciechowski,

87-100 Toruń, ul. Bulwar Filadelfijski 11, tel. 56 611 57 59, 

Szeroka No.9, szef kuchni Patryk Stanewicz,

ul. Szeroka 9, 87-100 Toruń, tel. 56 622 84 24, www.szeroka9.pl

DOLNOŚLĄSKIE

Babinicz, Hotel Restauracja Dworzysko, szef kuchni Rafał Grzegorzek,

58-310 Szczawno-Zdrój, al. Spacerowa 22, tel. 74 633 32 89

Boletus Zamek Kliczków, szef kuchni Mariusz Kucharczak,

59-724 Osiecznica, Kliczków 8, tel. 75 734 07 00

Dobra Karma, szef kuchni Przemysław Bieskierski

50-027 Wrocław, ul. Kościuszki 23, tel. 717 142 599

Kaczka i Wino, Villa Elise, szef kuchni Agnieszka Kukin

57-550 Stronie Śląskie, Mickiewicza 9, tel. 74 814 25 16

LALA, Pałac Brunów, szef kuchni Mateusz Szpytna

59-600 Lwówek Śląski, Brunów 27, tel. 75 784 02 10

Karczma Młyńska, szef kuchni Mariusz Kucharczak,

50-266 Wrocław, ul. Wyspa Słodowa 10, tel. 71 322 60 77

Pałac Łagów, szef kuchni Gracjan Groberski

59-900 Zgorzelec, Łagów, ul. Strumykowa 22, tel. 75 771 51 08 

Restauracja Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel, szef kuchni Damian Chajęcki,

58-217 Niemcza, Gola Dzierżoniowska 21, tel. 885 544 111