Uczestnicy sierpniowego warsztatu kulinarnego magazynu KUCHNIA i Akademii Kulinarnej Whirlpool - Śliwka po włoskuUczestnicy sierpniowego warsztatu kulinarnego magazynu KUCHNIA i Akademii Kulinarnej Whirlpool - Śliwka po włosku Magda Ghia

Było zarówno słodko, jak i wytrawnie. I na ciepło, i na zimno.Pierwszym odkryciem okazała się dobrze znana bruschetta, w której główną rolę zamiast pomidorów z bazylią grała Gorgonzola Piccante z pieczonymi śliwkami. Interesującym połączeniem smakowym była też druga przystawka – samodzielnie wykonane ciasto francuskie z serem Parmigiano Reggiano oraz śliwkami w winie Marsala.
Za najciekawsze danie wszyscy uczestnicy kursu uznali sałatkę z cykorią, śliwkami i krewetkami przygotowanymi na parze. Ciepła cykoria straciła nieco na goryczy, a sekretem całej potrawy był sos na bazie głów krewetek, który sprawił, że każdy składnik wykorzystaliśmy do końca. Prawdziwe zero waste!
W warsztatowym menu nie zabrakło również deserów – śliwek pod pierzynką z orzechów brazylijskich nieco przypominającą kruszonkę oraz domowej galaretki śliwkowej z agar-agar z bitą śmietaną, czerwoną porzeczką i świeżą miętą.

Menu na naszych śliwkowych warsztatach:

1.1. fot. Magda Ghia

1. Bruschetty z serem Gorgonzola Piccante z pieczonymi śliwkami, z tymiankiem i cytryną.

2.2. fot. Magda Ghia

2. Ciepła sałatka z cykorią podawana ze śliwkami marynowanymi w occie balsamicznym, mieszanką prażonych orzechów i krewetkami przygotowanymi na parze.

3.3. fot. Magda Ghia

3. Domowe ciastka z ciasta francuskiego z serem Parmigiano Reggiano oraz śliwkami w winie Marsala

4.4. fot. Magda Ghia

4. Śliwki w rozmarynie pod pierzynką z orzechów brazylijskich

5.5. fot. Magda Ghia

5. Galaretka śliwkowa z bitą śmietaną, czerwoną porzeczką i świeżą miętą.

Kolejne warsztaty już wkrótce!

Zapraszamy na jesienne warsztaty kulinarne magazynu KUCHNIA i Akademii Kulinarnej Whirlpool. Zajęcia odbędą się 19 października o godzinie 11 w Soho Factory przy ul. Mińskiej w Warszawie. Tematem będą włoskie desery z kawą.

Warsztaty poprowadzi Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, który pokaże, jak świetnym składnikiem deserów jest dobra kawa, i pomoże uczestnikom przygotować:
• bezę kawową z kremem mascarpone, gorzką czekoladą  i chrupiącymi ziarnami kawy;
• bonet al caffé, czyli kawowy pudding serwowany z bitą śmietaną;
• mini panna cotty z lukrecją i galaretką z espresso;
• bignè, czyli ptysia z kremem kawowym;
• minicrostaty z kawowo-czekoladowym kremem custard i solą morską.

Zajęcia odbędą się 19 października w Akademii Kulinarnej Whirlpool, Soho Factory, ul. Mińska 25, lok. 57 w Warszawie i potrwają 4 godziny; cena: 195 zł. Informacje na temat warsztatów i zasady płatności: akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty/

Spieszcie się - liczba miejsc ograniczona!