Festiwal „Polska Od Kuchni” promuje lokalne, regionalne produkty i używanie ich w kuchni, a także niemarnowanie żywności i działania zgodne z ideą zero waste. W programie dwudniowego festiwalu, który odbędzie się w sobotę i niedzielę, 21-22 września, na Plaży Wilanów, znalazły się warsztaty, dyskusje, pokazy kulinarne, degustacje i koncert.

W sobotę w programie znalazły się m.in. pokaz gotowania z resztek przez Kubę Korczaka (godz. 14.30), panel dyskusyjny o zero waste w domu, kuchni i na zakupach z udziałem Katarzyny Bosackiej, Kuby Korczaka i Eweliny Dęgowskiej (godz. 15.15), wykład Aleksandry Zapyrtko o przedwojennych knajpach warszawskich (godz. 16) i koncert grającej praskiej szlagiery kapeli Menele (godz. 18.30).

Festiwal 'Polska Od Kuchni'Festiwal 'Polska Od Kuchni' Maciej Cioch

Natomiast w niedzielę na gości czeka mi.n. pokaz polskiej kuchni historycznej przygotowany przez Muzeum Pałacu Króla Jan III w Wilanowie (godz. 13), warsztaty z kuchni meksykańskiej w wykonaniu Isabelii Balderas z restauracji Los Tacos (godz. 16) i kuchni tureckiej z Senadem Curukovicem z Sepko Kebab (godz. 18). Wstęp wolny

Festiwal 'Polska Od Kuchni'Festiwal 'Polska Od Kuchni' mat.pras.