W Polsce coraz bardziej zmagamy się z problemem otyłości wśród dzieci. Według badań Instytutu Żywności i Żywienia już co najmniej 22 proc. dzieci ma nadwagę lub otyłość, ale w niektórych regionach, np. na Mazowszu, liczba ta sięga 32 proc. Liczba przedwczesnych zgonów związanych z chorobami dietozależnymi, takimi jak cukrzyca lub nadciśnienie, to już 145 000 osób rocznie.

– Nadwaga i otyłość oraz brak podstawowej wiedzy dotyczącej prawidłowego stylu życia to niestety rzeczywistość. Przykładem są między innymi dziecięce śniadaniówki przepełnione wysokoenergetycznymi przekąskami o niskiej wartości odżywczej. Edukacja żywieniowo-kulinarna to jeden z najlepszych kierunków działań, który może mieć realny wpływ na zmianę nawyków żywieniowych młodych pokoleń. Ważne, aby działania edukacyjne były przyjazne dzieciom, zachęcały nauczycieli do działań praktycznych, prowadzenia warsztatów kulinarnych czy zakładania ogródków szkolnych wraz z uczniami – tłumaczy dietetyk Katarzyna Pieczyńska z Fundacji Szkoła na Widelcu.

Zajęcia w ramach programu 'Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu'Zajęcia w ramach programu 'Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu' mat.pras.

Równie istotne co działania edukacyjne jest także zaangażowanie rodziców, w tym codzienne wspólne spożywanie zdrowych posiłków, jedzenie o regularnych porach czy wspólne gotowanie w domu i szkole. To ostatnie może być nie tylko powodem do radości z samodzielnie przygotowanego posiłku, ale i pozytywnie wpływać na zmianę nawyków żywieniowych. Do takiej nauki przez praktykę zachęca właśnie program „Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu”.

– Żyjemy w przełomowych czasach. W obliczu zmian klimatycznych, kryzysu środowiskowego, epidemii otyłości i nadwagi w Polsce bardziej potrzeba rewolucji niż ewolucji żywieniowej. Może nawet bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Mamy na to twarde badania – kondycja zdrowotna Polaków, presja środowiskowa przemysłowego rolnictwa, transport żywności na wielkie odległości, zmiany klimatyczne, marnowanie żywności - to tylko kilka przykładów. Wierzę jednak, że fundamentem rozwoju i zmian w społeczeństwie jest dobra edukacja od najmłodszych lat. Żywność i żywienie stanowią fundament naszego zdrowia i bezpieczeństwa. Jestem przekonany, że dzięki realizacji zajęć z zakresu edukacji żywieniowo-kulinarnej w polskich szkołach możemy mieć realny wpływ na zdrowie i bezpieczeństwo obecnych i przyszłych pokoleń. I jako fundacja robimy wszystko, co w naszej mocy, aby ta zmiana zaczęła się już dziś – mówi pomysłodawca i założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu Grzegorz Łapanowski.

Zajęcia w ramach programu 'Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu'Zajęcia w ramach programu 'Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu' mat.pras.

Program „Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu" skierowany jest do uczniów klas 0 oraz I-III szkół podstawowych. Szkoły, które zgłaszają się do programu, otrzymują bezpłatne materiały edukacyjne dla nauczycieli i uczniów: scenariusze zajęć, płyty z filmami edukacyjnymi, plakaty, naklejki, specjalnie przygotowane karty samodzielnej pracy.

W II edycji program „Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu” objął działaniami ponad 208 000 uczniów, którzy wraz ze swoimi nauczycielami realizowali lekcje o prawidłowym i świadomym żywieniu w ponad 1500 szkołach w całej Polsce. Przygotowane scenariusze zajęć poruszały takie tematy, jak: zasady prawidłowego żywienia, komponowanie posiłków, pochodzenie jedzenia, sezonowość, smaki, kulinarne podróże, prawidłowe zachowanie przy stole, wspólne gotowanie i spożywanie posiłków. Dzieci otrzymały też materiały takie jak przepisy, licznik warzyw i owoców, umiejętności małego kucharza, które zabrały do domu, aby kontynuować swoją przygodę w rodzinnej kuchni.

Właśnie rozpoczęła się rekrutacja do trzeciej edycji programu, która trwać będzie w roku szkolnym 2019/2020. Szczegóły i formularz rekrutacyjny dostępne są na stronie www.dobrzejemy.szkolanawidelcu.pl .