Tematem przewodnim nowej „Kuchni” są potrawy ze śliwek, które świetnie nadają się do jedzenia na surowo, w przetworach, a także jako dodatek do dań wytrawnych. Redakcja przedstawia swoje pomysły na dania z różnymi odmianami tych owoców, zarówno na słodko, jak i słono, m.in. na polędwiczki wieprzowe z mirabelkami, pieczone renklody oraz tiramisu.

W numerze znaleźć można także sprawdzone sposoby na przyrządzanie ryb słodkowodnych, które pochodzą z naszych jezior. Czytelnicy poznają charakterystykę najczęściej występujących w Polsce gatunków wraz z informacjami, do jakich potraw będą się one najlepiej nadawały.

Redakcja zachęca ponadto do przygotowania własnych przetworów z dostępnych obecnie na rynku produktów – marynat z warzyw i owoców, a także grzybów oraz kiszonek. Spośród podanych w wydaniu przepisów można wybrać np. papryki kiszone w ostrej zalewie, domowy keczup, konfiturę agrestową z liśćmi laurowymi oraz nalewkę z pigwy. Tego typu potrawy świetnie nadawać się będą na jesienno-zimowy okres, kiedy brakuje w sklepach wielu świeżych artykułów.

Magazyn KuchniaMagazyn Kuchnia mat.pras.

Oprócz tego na łamach pisma czytelnicy jak zawsze znajdą wiele pomysłów na dania z aktualnych produktów sezonowych – w tym numerze ich „bohaterami” są bakłażan, cukinia oraz pomidory. W numerze również: wywiad z autorką książek „Leksykon smaków” i „Sztuka gotowania” – Niki Segnit, która z Michałem Korkoszem, autorem znanego bloga kulinarnego Rozkoszny.pl, rozmawiała o swoich doświadczeniach związanych z nauką gotowania od zera. Z kolei profesor Anita Biesiada z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opowiedziała Anecie Augustyn o wartościach odżywczych grzybów jadalnych, które do zaoferowania mają znacznie więcej niż tylko smak.

Sierpniowo-wrześniowy numer pisma dostępny jest z jednym z trzech audiobooków z oferty Wydawnictwa Agora: „Dodaj do znajomych” Zuzanny Łapickiej, biografią „Danuta Szaflarska – Jej czas” autorstwa Gabriela Michalika oraz książką „Sto lat” Michała Ogórka. 

Nowy numer "Kuchni" kupisz TU