Le Mirazur prowadzony przez szefa kuchni Mauro Colagreco jest pierwszą francuską restauracją, której udało się zwyciężyć w przygotowywanym od 18 lat rankingu. W zeszłym roku lokal uplasował się na trzecim miejscu zestawienia.

The World’s 50 Best Restaurants. Le Mirazur najlepszą restauracją świata

Le Mirazur mieści się w wybudowanym w latach 30. XX wieku budynku, usytuowanym u stóp góry z widokiem na morze, tuż przy granicy Francji z Włochami. Pochodzący z Argentyny szef kuchni Mauro Colagreco inspiruje się kuchnią regionu, a gościom podaje warzywa pochodzące ze swojego ogrodu i produkty od lokalnych dostawców. Jego popisowym daniem jest ostryga z tapioką, sosem z szalotki i gruszką. Lunch w Le Mirazur kosztuje 160 euro, a pełne menu - 260 euro.

Czysta forma, kolor i faktura to wyróżniki kuchni Mauro Colagreco, który w restauracji Mirazur serwuje m.in. fasolke szparagową z pistacjami i malinamiCzysta forma, kolor i faktura to wyróżniki kuchni Mauro Colagreco, który w restauracji Mirazur serwuje m.in. fasolke szparagową z pistacjami i malinami Fot. Materiały promocyjne rankingu/Eduardo Torres

Na drugim miejscu rankingu znalazła się nowa wersja słynnej kopenhaskiej Nomy otwarta w zeszłym roku przez René Redzepiego.

The World’s 50 Best Restaurants. Zmiany w rankingu

W tym roku zmieniły się także zasady, na jakich restauracje mogą trafić na listę The World’s 50 Best Restaurants. Zgodnie z nowymi wytycznymi tytuł najlepszej restauracji świata można zdobyć tylko raz. Z myślą o wielokrotnych zwycięzcach stworzono nową kategorię "Best of the Best", do której trafiły Osteria Francescana Massima Bottury, która dwukrotnie zdobyła tytuł, a także nowojorska Eleven Madison Park (zwycięzca z 2017 roku), El Celler de Can Roca i oryginalna Noma.

Osteria Francescana prowadzona przez Massimo Botturę została uznana za najlepszą restaurację na świecie 2018 rokuOsteria Francescana prowadzona przez Massimo Botturę została uznana za najlepszą restaurację na świecie 2018 roku Fot. Materiały promocyjne Osteria Francescana/www.osteriafrancescana.it/

Ranking The World’s 50 Best Restaurants przygotowywany jest przez firmę William Reed Business Media. W tegorocznym głosowaniu wzięło udział 1040 restauratorów, szefów kuchni, dziennikarzy kulinarnych i foodies z 26 regionów świata. Poza restauracjami wyróżniono także szefów kuchni: Daniela Soto-Innes z nowojorskiego Cosme została wyróżniona tytułem Najlepszej Szefowej Kuchni, angażujący się w działania charytatywne szef José Andrés wygrał the American Express Icon Award, a lokal Lido 84 z Lombardii został wyróżniony tytułem Miele One to Watch.