Magazyn „Kuchnia" włącza się w ogólnopolską akcję społeczną „Menu wolności", która zachęca wszystkich Polaków do wspólnego i radosnego świętowania rocznicy wyborów 4 czerwca 1989 roku. W jej ramach w najnowszym numerze ukazała się rozmowa z restauratorką Agnieszką Kręglicką, która opowiada o przemianach, jakie nastąpiły w ostatnich 30 latach w polskiej gastronomii.

Redaktor naczelna „Kuchni" zachęca czytelników pisma do przesyłania własnych opowieści z ostatnich 30 lat. - Jeśli chcecie się podzielić swoimi kulinarnymi wspomnieniami z tego okresu - piszcie do mnie lub wejdźcie na nasz profil na Instagramie (@magazyn_kuchnia) i dołączcie do zabawy! - pisze we wstępniaku numeru.

W wydaniu jak zawsze nie zabrakło przepisów na sezonowe dania, tym razem z fasolką szparagową w roli głównej - świetną na ciepło i na zimno, jako samodzielne danie, a także jako baza pasty. Redakcja przedstawia również sposoby na proste i szybkie grillowanie warzyw i mięsa, nawet w plenerze.
W stałym cyklu redakcyjnym poświęconym wypiekom z różnych mąk testuje z kolei mąkę ryżową, z której można przygotować m.in. syczuańskie roladki z krewetkami, serowe krakersy, ciasteczka z matchą oraz ciasto wiśniowe z daktylami. 
Dziennikarze zachęcają również do niemarnowania resztek warzyw i prowadzenia z nich własnej uprawy na domowym parapecie - wystarczy tylko woda, światło i odrobina uwagi, aby wyrosły z nich nowe listki czy roślinki.

Najnowsze wydanie „Kuchni" dostępne jest w sprzedaży w wersji ze specjalnym wydaniem magazynu pt. „Strączki na Cztery Pory Roku". Czytelnicy znajdą w nim przepisy na 107 potraw z warzyw strączkowych, w tym efektowne przekąski i sałatki, sycące zupy, pełne aromatów dania, łatwe do przygotowania przetwory, wyborne desery oraz pyszne dania jednogarnkowe. 

Sprawdź też na: 
kulturalnysklep.pl/prasa/kuchnia-ku