Camarosa

Średniowczesna, deserowa, o owocach dużych o stożkowatym kształcie. Ma mocno czerwony kolor i silny połysk. Miąższ truskawki jest bardzo jędrny i soczysty. Owoce są bardzo odporne na uszkodzenia mechaniczne.

Dukat

To stara sprawdzona polska średniowczesna odmiana o dużych i bardzo dużych błyszczących owocach koloru czerwonego. Dobra na przetwory i mrożonki.

Elsanta

Wczesna, wyśmienita odmiana deserowa. Ma bardzo duże jędrne owoce w czerwonym kolorze z połyskiem. Miąższ jasnoczerwony, kwaskowy, aromatyczny.

Honeoye

Owocuje już pod koniec maja, ma średniej wielkości jędrne słodkie owoce. Odmianę tę wykorzystuje się do przyspieszonej uprawy w szklarniach i pod agrowłókninami. Najlepiej smakuje w deserach. Dobrze
znosi transport.

Kent

Jest wczesną odmianą truskawek. Jej owoce mają kształt serca lub szerokiego stożka i są duże. Ich skórka jest czerwona i błyszcząca, a miąższ słodki i soczysty, bardzo aromatyczny. Deserowa, ale nadaje się również na przetwory. Znakomicie znosi transport.

Korona

Średniowczesna odmiana deserowa, ma bardzo smaczne, lecz delikatne, ładnie pachnące owoce, średniej wielkości lub duże.

Murzynka lub Purpuratka

Zwana też malinówką jest niewielka, ciemnowiśniowa, soczysta i słodka. Owocuje od połowy czerwca. Można z niej robić kompoty i konfitury; nadaje się do zamrażania.

Onebor lub Marmolada

To niezwykle wartościowa smaczna włoska truskawka deserowa, znana u nas pod dwoma nazwami. Dojrzewa w czerwcu. Owoce osiągają imponującą wielkość i wagę do 14–16 g. Mają przyjemny smak i aromat. Dobrze znoszą też transport nawet na duże odległości.

Pandora

Ma bardzo duże owoce o kolorze od pomarańczowego do czerwonego. Kształt truskawek jest kulisty lub sercowaty, ich miąższ dość jędrny, aromatyczny i soczysty, winno-słodki. To jedna z najsmaczniejszych odmian deserowych. Owocuje późno.

Polka

Ta holenderska średniopóźna odmiana jest bardzo popularna w Polsce i ma uniwersalne zastosowanie. Owoce ma spore, a ich skórka jest intensywnie czerwona i błyszcząca, miąższ słodki, soczysty i aromatyczny. Odmiana nadaje się do jedzenia na surowo, do przetworów i mrożenia.

Senga Sengana

To odmiana późna. Jej owoce są jaśniejsze od murzynek, średniej wielkości, o wydłużonym kształcie. Idealne do mniej słodkich przetworów. Źle znoszą transport i dłuższe przechowywanie.