Prowadząca zajęcia mistrzyni kuchni Cristina Catese - rodowita rzymianka, specjalistka od klasycznej i regionalnej kuchni włoskiej - pokazała nam kilka rodzajów tego delikatnego warzywa i opowiedziała, do czego najlepiej je wykorzystać. Nauczyła nas również, jak je przyrządzać, by zachowały smak, jędrność i kolor.

Od szparagów najpierw odłamujemy zdrewniałe końcówki. Białe szparagi oraz grube zielone szparagi obieramy przed gotowaniemOd szparagów najpierw odłamujemy zdrewniałe końcówki. Białe szparagi oraz grube zielone szparagi obieramy przed gotowaniem Magda Ghia

Najpierw więc odłamywaliśmy dłońmi zdrewniałe końce, by nasze szparagi po ugotowaniu nie były łykowate i twarde (wykorzystaliśmy te resztki do bulionu). Następnie obieraliśmy je i kroiliśmy je na części –najgrubsze gotowały się dłużej, główki były tylko blanszowane. Ugotowane zielone szparagi zalewaliśmy lodowatą wodą, by zachowały piękny kolor. Tak przygotowany produkt posłużył nam jako składnik do przygotowania kilku znakomitych potraw.

1.1. Magda Ghia

1. Na początek przyrządziliśmy nadzienie do tart z ciasta francuskiego: z dużymi zielonymi szparagami,  szynką i jajkami.

2.2. Magda Ghia

2. Następnie robione były mniejsze tarty z ciasta brisée z dzikimi zielonymi szparagami, jajkami przepiórczymi i kremem śmietankowo-serowym.

3.3. Magda Ghia

3. Poza tym przyrządziliśmy delikatny krem z białych szparagów serwowany z sadzonym jajkiem perliczki.

4.4. Magda Ghia

4. Sporo czasu zajęło nam przygotowanie ręcznie robionego makaronu - tagliatelli z dodatkiem jajka kaczego - podaliśmy je z kremem serowym i oczywiście ze szparagami. 

Malutkie ciasteczka migdałowe w wersji na słonoMalutkie ciasteczka migdałowe w wersji na słono Magda Ghia

5. "Deserem" były migdałowe ciasteczka baci di dama w wersji na słono z Parmigiano Reggiano przekładane pastą jajeczną. 

5.5. Magda Ghia

To wszystko było naprawdę pyszne!

Następne warsztaty Akademii Kulinarnej Whrlpool i magazynu KUCHNIA odbędą się 26 czerwca o godzinie 11.
Warsztaty poprowadzi Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej
Whirlpool, który pokaże, jak przygotować:
• makrelę grillowaną w piekarniku podawaną z jogurtowym sosem miętowym
• mule grillowane z tymiankiem oprószone serem Parmigiano Reggiano
• grillowaną pierś kurczaka z marchewkowymi ciasteczkami w soku pomarańczowym
• pikantną wieprzowinę marynowaną w musztardzie z pieczonymi pietruszkami i rukolą
• panna cottę na maślance z grillowanym na patelni rabarbarem.

Zajęcia odbędą się w Akademii Kulinarnej Whirlpool, Soho Factory, ul. Mińska 25 w Warszawie i potrwają 4 godziny; cena: 195 zł. Informacje na temat warsztatów i zasady płatności: akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty/

Spieszcie się — Liczba miejsc ograniczona!