Najlepsze oscypki są od maja do sierpnia, bo wtedy mleka owczego jest najwięcej. Jak je odnaleźć wśród rozmaitych serów na straganie?
Zatwierdzony przez Unię Europejską oscypek ma własne parametry: waży 600-800 g i mierzy 17-23 cm. Oryginał jest też jaśniejszy od sera zrobionego z mleka krowiego, bo w mleku owiec jest więcej białka. Po przekrojeniu ser ma kolor kremowy, a nie żółty. Jest też zdecydowany, ostry w smaku, więc niektórym z nas może nie smakować. Oscypek świetny jest na przekąskę – także grillowany, możemy go dodawać do sałatek oraz np. starty – do makaronu. Ser przechowujemy w suchym miejscu na talerzu lub zawieszony na sznurku. Choć wierzchnia skórka nieco się wysuszy, to w środku będzie jędrny i dobry nawet kilka tygodni. W lodówce trzymamy oscypka zawiniętego w papier, jego smak nie zmieni się jeszcze przez dłuższy czas. Ważne, aby nie owijać go folią, bo spleśnieje.