26.04-12.05 Monachium, Niemcy, Monachium Springfest 

Impreza ma już 50-letnią tradycję i porównywany jest do słynnego Oktoberfestu. Trwający prawie dwa tygodnie festiwal oferuje gościom miłe spędzenie czasu na świeżym powietrzu, muzykę na żywo, regionalne bawarskie przysmaki i oczywiście wiele gatunków piwa.
fruehlingsfest-muenchen.bayern

27.04 Rzeszów, Hotel Bristol, Festiwal Kuchni Dworskiej

Organizatorzy za cel stawiają sobie promowanie szlachecko-magnackiej kuchni polskiej, której potrawy gościły na dworskich i pałacowych stołach, oraz wykwintnych dań ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej. Podczas tej prestiżowej imprezy przedstawiciele różnych restauracji będą chcieli nie tylko zaprezentować polskie tradycje kulinarne, ale też znaną w świecie polską gościnność. poradnikrestauratora.pl

27-28.04 Liverpool, Anglia, Festiwal Liverpool Spring

Impreza jest dobrym pretekstem, by w ciepłe wiosenne dni wyjść z domu i spędzić czas na świeżym powietrzu. A przy okazji uczyć się np. upcyclingu, spróbować wegańskich i wegetariańskich potraw i ciast, wypić zdrowy sok lub nieco mniej zdrowe piwo rzemieślnicze, lub... dżin.
springliverpoolfoodanddrinkfestival.com

28.04.-04.05. Karkonosze, Schronisko PTTK na Hali Szrenickiej

Majówkę w przepięknej scenerii Karkonoszy, z pysznymi i zdrowymi posiłkami roślinnymi, a do tego wiele atrakcji: wycieczki górskie prowadzone przez superprzewodnikia sudeckiego Artura Ludwiga, pokazy i warsztaty kulinarne, dyskusje o diecie roślinnej, poranna rozgrzewka na dzień dobry, prelekcje o Karkonoszach, bezpieczeństwie w górach, prelekcja na temat praw zwierząt.
wegewakacje.pl/majówka2019

01-05.05. Antwerpia, Belgia, Antwerpen Proeft

Spotkanie Smaki Antwerpii (Antwerpen Proeft) to dobry sposób, by skosztować prawdziwie kultowych potraw - tradycyjnych belgijskich, ale też śródziemnomorskich i francuskich - za dużo mniejszą cenę, niż serwują ją restauracje i bistra. W cenę biletu (kilka euro) wliczony jest darmowy powitalny drink na miejscu, a także kupon zniżkowy.
antwerpenproeft.be

3-5.05. Falset, Katalonia, Winiarska fiesta

Trzydniowy festiwal Fira del Vi zaznajomi nas z kulturą winiarską tego regionu. Słynie on z ręcznego wytwarzania wina z racji nachylenia terenu pod kątem 45 st., na którym rosną winnice. Degustacja, słynne wina Priorat i Monsant, rozmowy z producentami, wspaniałe jedzenie i wpadająca w ucho hiszpańska muzyka sprawią, że festiwal cieszy się międzynarodową sławą. Oprócz wina, region Priorat jest również znany z oliwy z oliwek, którą również można degustować bezpośrednio u producentów, a także zabytków: pałaców, zamków, pięknych krajobrazów.
firadelvi.org

7-20.05. Budapeszt, Węgierskie Szaleństwo Smaków

W ostatnich latach w Budapeszcie odbywa się coraz więcej festiwali o tematyce gastronomicznej i winiarskiej, a zarówno organizatorzy, jak i wystawcy starają się w każdy event wnieść coś wyjątkowego. Gourment Festivale zaprasza najlepszych węgierskich restauratorów, cukierników i winiarzy, a także producentów domowych serów, wędlin, dżemów, miodu i czekolady na kulinarne szaleństwo. Bock, Costes, Csalogány 26, Déryné, Nobu, Rosenstein, Tigris to tylko niektóre z restauracji, których wykwintne i tradycyjne potrawy będzie można dedustować, a do tego muzyka węgierska na żywo. 
gourmentfesztival.hu

10-12.05 Kopenhaga, Dania,  Mikkeller Beer Celebration

Festiwal browarów rzemieślniczych z całego świata;
blog.mikkeller.dk

16-26.05. Zurych, Szwajcaria, Food Zurich

Food Zurich zaprasza koneserów i wszystkich, którzy kochają jeść na swój festiwal żywności, podczas którego szwajcarskie miasto zamieni się w jedną wielką restaurację oferującą od ulicznego jedzenia po regularne kolacje, aż po haute cuisine. Więcej niż 50 restauratorów kusić będzie swoimi pysznymi potrawami, a ponad 40 stoisk regionalnymi specjałami. 11-dniowy festiwal Engrosmarkt, czyli zakończy największy targ rybny w kraju. Organizatorzy obiecują też, że na festiwalu obecni będą tzw. dzicy kucharze i trendy kulinarne z całego świata.
foofzurich.com

18-19.05 Pszczyna, Śląskie, Zapach ziół się unosi

Zapach ziół się unosi to prawdziwe święto rozmarynu, majeranku, kolendry i innych aromatycznych jadalnych roślin. Jego organizatorzy przygotowali dla gości warsztaty z rozpoznawania kształtów i zapachów ziół, quizy, a do tego wyborną kuchnię oraz trunki.
warownia.com.pl

19.05. Warszawa, 10 Bieg Wegański

Jak co roku biegi odbędą się na 3 dystansach: 5, 10 i 21 kilometrów oraz Bieg Dzieci.
biegweganski.pl 

24-27.05. Bratysława, Słowacja, Slovak Food Festiva

Slovak Food Festival – coroczny piknik nad brzegiem Dunaju obok Zamku Bratysławskiego, na który przyjeżdżają koneserzy nie tylko ze Słowacji, ale też pobliskich Węgier, Austrii, Czech, by zaprezentować swoje kulinarne dania. Kucharze przygotowują jedzenie na miejscu, więc nic dziwnego, że wokół zamku unosi się feeria zapachów z całego świata.
slovakfoodfestival.sk

25-27.05. Woodstock, Wielka Brytania, Blenheim Palace Food Festival

Blenheim Palace Food Festival, uznawany z jeden z 10 najlepszych festiwali kulinarnych na świecie, w tym roku po raz kolejny zagości w okolicach Blenheim Palace's Pleasure Gardens, w pobliżu pałac, jedynego niekrólewskiego i niebiskupiego majątku ziemskiego, któremu przyznano pałacowy tytuł. Obecnie mieszkają tu książę i księżna Marlborough, tu też urodził się Sir Winstona Churchilla. Festiwal ma na celu bawić, edukować i kusi podniebienia ludzi najlepszymi produktami lokalnymi i regionalnymi, a w tym roku powstanie nowa strefa „Natures Pantry”, obszar na którym producenci żywności wegańskiej, wegetariańskiej , bezglutenowej i ekologicznej prezentować będą swoje wyroby, a także promować zdrowy styl życia. Jak w zeszłym roku, tak i w tym organizatorzy proszę wystawców o nieużywanie plastikowych słomek.Na wystawie znajdzie się ponad 160 regionalnych wystawców żywności i napojów, w tym rzemieślnicy, a także kuchnia międzynarodowa, tradycyjne lody i ręcznie robione słodycze. Organizatorzy zapewnią, że będzie więcej degustacji.
fantasticbritishfoodfestival.com

 

26-27.05. Tours, Francja, Vitiloire

Ten festiwal wina z odbywa się w urokliwej dolinie Loary, która słynie z dobrych win i ma na celu promowanie wina z tego regionu. Będzie ponad 150 producentów wina, a także pokazy gotowania najlepszych kucharzy i degustacjie win. Dolina Loary jest regionem, z którego pochodzi ponad 70 win AOC. Apelacja d'origine contrôlée to francuski Certyfikat przyznany regionalnym francuskim produktom rolnych, takich jak wino, ser i masło. To też wspaniała okazja by pojeździć po pobliskich winnicach, odwiedzić słynne zamki nad Loarą czy malownicze wioski.
vitiloire.tours.fr