Anthony Bourdain popełnił samobójstwo. "Dobre jedzenie to krew i organy" - pisał w tekście, który rozpoczął jego legendę

Paulina Dudek
08.06.2018 17:33
A A A
Anthony Bourdain popełnił samobójstwo. 'Dobre jedzenie to krew i organy, okrucieństwo i rozkład' - pisał w tekście, który rozpoczął jego legendę

Anthony Bourdain popełnił samobójstwo. 'Dobre jedzenie to krew i organy, okrucieństwo i rozkład' - pisał w tekście, który rozpoczął jego legendę (Fot. Shutterstock)

Trudno o smutniejszą wiadomość: odszedł Anthony Bourdain. Był legendą, ale sławny stał się dopiero po 40-tce. A wszystko zaczęło się od niedużego tekstu w New Yorkerze. Po blisko 20 latach to wciąż porywająca lektura!

Choć Anthony Bourdain zakochał się w jedzeniu mając 10 lat, gdy pierwszy raz spróbował świeżej ostrygi na rybackim kutrze, jego spektakularna kariera wybuchła dopiero, gdy skończył lat 40. Zresztą, jako chłopiec wcale nie marzył o gotowaniu, pisaniu czy występowaniu przed kamerą, tylko o rysowaniu komiksów - stworzył nawet dwie powieści graficzne, ale ostatecznie ich nie zilustrował.

Był kucharzem. Pisał i wydawał książki. Jego programy telewizyjne śledziła milionowa widownia, czekająca na to, z czym Anthony znów wyskoczy. Bo swoje zdanie - zwykle kontrowersyjne - miał na każdy temat. Np. wegetariański styl życia nazwał „luksusem Pierwszego Świata” i niegrzecznością wobec tych, którzy żyją w krajach rozwijających się i często mają niewielki wybór, co zjedzą. Sam kochał KFC, makaron z serem i jedzenie przed telewizorem, ale przyznawał też, że Amerykanie jedzą za dużo mięsa. I nigdy nie ukrywał, że woli koty od psów.

"Nie jedz, dopóki tego nie przeczytasz"

Jest autorem powieści, komiksów, książek kucharskich i tych ukazujących pracę w kuchni. Jest autorem powieści, komiksów, książek kucharskich i tych ukazujących pracę w kuchni.   (Fot. Materiały prasowe KUCHNI I CNN INTERNATIONAL)

Zanim napisał swoją debiutancką, bestsellerową książkę "Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly", po której jego kariera ruszyła z kopyta, 20 lat przepracował w restauracjach - z czego dziesięć na stanowiskach nie-szefa kuchni. Na bazie tych doświadczeń 19 lipca 1999 roku opublikował w New Yorkerze niewielki artykuł, zatytułowany: "Nie jedz, dopóki tego nie przeczytasz". Choć okazja jest smutna, z przyjemnością przypominamy fragmenty tego rewelacyjnego tekstu:

Dobre jedzenie to krew i organy, okrucieństwo i rozkład. (...) Gastronomia jest nauką o bólu. (...) Profesjonalni kucharze należą do tajnego stowarzyszenia, którego pradawne rytuały wywodzą się z zasad stoicyzmu w obliczu upokorzenia, urazu, zmęczenia i groźby choroby.

Anthony Bourdain pisał o tym, że wcale się nie zdziwił, słysząc, że większość więźniów przed wsadzeniem za kratki pracowała w gastronomii, bo to branża z "potężną skłonnością do przestępczości". I że jego samego do prestiżowej Culinary Institute of America (dla której w latach 70-tych porzucił college) przyciągnęło właśnie pragnienie "cięć i oparzeń, upiornego kuchennego humoru, darmowego jedzenia i alkoholu, koleżeństwa rozkwitającego w sztywnym porządku i niszczącego nerwy chaosu".

Czytelnikom zdradzał, żeby do restauracji (zwłaszcza serwującej owoce morza) chodzić nie w niedziele, a we wtorki: "bo we wtorki są dobre rzeczy, dostawa świeża, a szef kuchni najpewniej zrelaksowany po wolnym dniu". Z typową dla siebie rozbrajającą szczerością przyznał, że kucharze nie lubią gotować dla "weekendowców". Weekendy to amatorka dla turystów, a dobra wola obsługi i naprawdę kreatywne dania pojawiają się na początku tygodnia.

Czytaj również: "Jedzenie jest równie ważne jak przyjaźń, seks czy muzyka. I ważniejsze niż futbol". Wywiad z Anthonym Bourdain

Odeszli w ciągu ostatnich 12 miesięcy, ale wciąż żyją w naszych pamięciach

"Rękawiczki? Tak, pudełko jest gdzieś w kuchni"

O ludziach zamawiających mięso "well done" (czyli dobrze wysmażone), Anthony Bourdain napisał: "płacicie za nasze (kucharzy - przyp. red.) śmieci". Bo to zwykle najgorsze kawałki mięsa, które w kuchni i tak muszą „zarobić trzy razy więcej, niż kosztowały, nic nie może się zmarnować". Gdyby ktoś ("kto i tak nie poczuje różnicy"), ich nie zamówił, wylądowałyby w koszu.

Choć jego kariera wybuchła dopiero gdy skończył 40 lat, od najmłodszych lat żywo interesował się jedzeniem i bez oporów próbował wszystkiegoChoć jego kariera wybuchła dopiero gdy skończył 40 lat, od najmłodszych lat żywo interesował się jedzeniem i bez oporów próbował wszystkiego Fot. Shutterstock

Śmiał się też z modnych "brunchy", słowa, "które budzi przerażenie wszystkich oddanych kucharzy" i powstało tylko po to, żeby nakłonić ludzi "do zapłacenia 12,95 dolara za dwa jajka". Bo nawet, gdyby ubrać brunch we wszystkie wymyślne dodatki, to nadal będzie to zwykłe śniadanie.

Dostało się wegetarianom i weganom, a także ludziom uznającym mięso świń za nieczyste ("chyba nigdy nie odwiedziliście farmy drobiu"). Złudzeń pozbawieni zostali też ci, którzy nie mogą jeść masła ("to jest podstawa na każdym etapie. Każde danie zawiera spory kawałek masła").

A jeśli boicie się, że zbyt wiele osób dotykało waszego jedzenia, zanim wbiliście w nie widelec, to... Anthony Bourdain przyznał, że słusznie się boicie: "Im lepsza restauracja, tym bardziej żywność była popychana, szturchana (...) i dotknęły jej dziesiątki spoconych palców. Rękawiczki? Tak, pudełko jest gdzieś w kuchni".

Zobacz także
  • Anthony Bourdain nie żyje. Znany szef kuchni popełnił samobójstwo Anthony Bourdain nie żyje. Znany szef kuchni popełnił samobójstwo
  • Paul Bocuse Paul Bocuse nie żyje. "Odszedł od nas papież gastronomii"
  • <b>Znamy finalistów konkursu dla najlepszych fotografów jedzenia. Wśród nagrodzonych prac znalazły się nie tylko ujęcia potraw, ale i takie, które poruszają różnorodne problemy społeczne i etyczne.</b>
<br>
<br>
Food Photographer of the Year to konkurs, który od 2011 roku organizuje marka Pink Lady - producent jabłek. Konkurs uważany jest w branży za jedno z najważniejszych wydarzeń - nie tylko ze względu na wysokość nagród (ich łączna pula przekracza co roku kwotę 10 000 funtów), ale również na sam poziom zgłaszanych prac.
<br>
<br>
Gala tegorocznej edycji konkursu odbyła się 24 kwietnia w Mall Galleries w Londynie. Spośród 8 400 zdjęć nadesłanych z ponad 60 krajów, jury musiało wyłonić wąskie grono zwycięzców. W tym roku, podobnie jak w roku ubiegłym, jury przyznawało nagrody w 25 kategoriach. Nowością był natomiast konkurs na najlepsze kulinarne wideo.
<br>
<br>
Zwycięzcą w kategorii 'Jedzenie od święta' oraz całego konkursu został Noor Ahmed Gelal z Bangladeszu. Swoją fotografię zatytułował 'Praying with Food' ('Modlitwa z jedzeniem').
<br>
<br>
Autor tak opisuje to, co znajduje się na zdjęciu: 'Część społeczności hinduskiej przygotowuje się do zakończenia całodziennego postu w jednej z lokalnych świątyń w Swamibag (Dhaka) w Bangladeszu. Wierzą, że ten post odkupi ich grzechy.'
<br>
<br>
<a href='https://www.pinkladyfoodphotographeroftheyear.com/' rel='nofollow'>Zdjęcia dzięki uprzejmości Pink Lady</a>
<br>
<br>
***
<br>
Chcielibyście dowiedzieć się, jak profesjonalnie stylizować dania? Zapraszamy na wyjątkowe <a href='http://haps.gazeta.pl/warsztaty'>warsztaty stylizacji Haps Workshop</a>. Zajęcia prowadzi profesjonalna stylistka jedzenia, która pracowała w renomowanych restauracjach w Londynie oraz współpracowała ze stylistami z wydawnictw BBC - Beata Szmydki. Wybrano najlepsze fotografie jedzenia 2018 roku. Wśród zwycięzców Polak. I to z jakim zdjęciem!
Komentarze (56)
Zaloguj się
  • cmok_wawelski

    Oceniono 64 razy 52

    Przyznam, ze jestem podwojnie zawiedziony: 1. Przedwczesna smiercia czlowieka bez watpienia wybitnego i wyjatkowego 2. Plytkoscia i chamstwem niektorych komentarzy tutaj.
    Dlaczego niektorzy ludzie sa tak prymitywni? Moze na codzien udaja kogos kim chcieliby byc albo wydaje im sie, ze sa a tutaj, - pardon - przyszli sie wys...c pod cudze drzwi? Bo anonimowo?
    Nastala jakas kolejna epoka prymitywizmu chamskiego, poslow Piet, Prezesow Polski, predydentow Zdepatac' (Trump)? A moze zawsze byla ale roznica pomiedzy super dyplomatycznym Obama a prostakiem Trumpem jest powalajaca.
    Jak pomiedzy niezwykle humanistycznymi i poetyckimi filmami Anthony Bourdain-a a prostactwem niektorych komentujacych tutaj.

  • maj.basia

    Oceniono 35 razy 29

    Szkoda, bo bardzo lubiłam oglądać z Nim program. Był wspaniałym, wesołym gawędziarzem
    i miał przyjaciół na całym świecie.

  • lolik52

    Oceniono 24 razy 20

    Sam kochał KFC, makaron z serem i jedzenie przed telewizorem, ale przyznawał też, że Amerykanie jedzą za dużo mięsa. I nigdy nie ukrywał, że woli koty od psów.

    -psy się dłużej gotują?...czarny humor i może nie na miejscu,ale on by to docenił.

  • fotosmak

    Oceniono 21 razy 19

    cholernie wielka szkoda - człowiek ten zaraził mnie pasją do gotowania , ale przede wszystkim jak do niego podchodzić i jak spędzać miło czas przy nim. szacunku do każdego kawałka mięsa....z przyjaciółmi czy rodziną. szkoda, że nie zjadł kaszanki od mojego dostawcy.... pokazywał też złożoność świata, ludzi. jutro na obiad jagnięcina dla Tonego...

  • kocurxtr

    Oceniono 44 razy 16

    od razu widac komentarze PiSowców
    co za chamstwo ..
    kato-kur.wa-wolactwo

  • f.l.u.k.e

    Oceniono 13 razy 11

    Czytajac jak odchodza znane gwiazdy, jest zal ale czesto splywa to po mnie bez wiekrzych emocji.
    Teraz mam swieczki w oczach i czuje jak by odszedl ktos mi bliski.

    Wypije twoje zdrowie Anthony dzisiaj. A na kolacje zrobie hot dogi (bez keczupu).

    Co kolwiek to bylo Anthony, juz Cie nie bedzie bolalo :(

  • beret68

    Oceniono 25 razy 11

    Ludzie ,dla Was kucharz to p.Gesler.
    Ja na p. Gesler nie mogę patrzeć.
    Anthonego obejrzałem chyba wszystko co nakręcił.
    Gość ponad wszystkich tych "kuchcików" nazywających się wielkimi fachowcami.
    Jego życie to jedzenie,picie i Vicodin.
    A do tego uprawiał Jiu-Jitsu u najlepszych, a nie jak reszta woził dupę samochodem.
    Przyjął Go Paul Bocuse w swoim domu,to też coś znaczy.
    Więc nie wypisujcie bzdur i oglądajcie gościa znanego jako Robert "Noszący Ręce' Makłowicz.
    Miłego weekendu ludziska.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE