Anthony Bourdain nie żyje. Znany szef kuchni popełnił samobójstwo

Paulina Zduniak
08.06.2018 14:16
A A A
Anthony Bourdain nie żyje. Znany szef kuchni popełnił samobójstwo

Anthony Bourdain nie żyje. Znany szef kuchni popełnił samobójstwo (Fot. Fot. Materiały prasowe KUCHNI + I CNN INTERNATIONAL)

Anthony Bourdain nie żyje, popełnił samobójstwo. Amerykański szef kuchni i gwiazdor programów kulinarno-podróżniczych miał 61 lat.

Anthony Bourdain został znaleziony martwy w swoim pokoju hotelowym w Strasburgu we Francji. Jak podała stacja CNN gwiazdor pracował tam nad kolejnym odcinkiem swojego programu "Parts Unknown". Według doniesień stacji przyczyną śmierci gwiazdy było samobójstwo.

W oświadczeniu opublikowanym przez CNN na Twitterze czytamy: "Z niezwykłym smutkiem potwierdzamy śmierć naszego przyjaciela i kolegi, Anthony'ego Bourdaina. Jego zamiłowanie do przygód, zdobywania nowych przyjaciół, dobrego jedzenia i picia oraz niezwykłe historie o świecie uczyniły go wyjątkowym gawędziarzem. Jego talenty nigdy nie przestały nas zadziwiać i bardzo za nim tęsknimy. Nasze myśli i modlitwy są z córką i rodziną w tym niesamowicie trudnym dla nich czasie".

Według Daily Mail ciało gwiazdy znalazł w piątek rano bliski przyjaciel - Eric Ripert, właściciel nowojorskiej restauracji Le Bernardin. Szef kuchni osierocił 11-letnią córkę.

Anthony Bourdain, Rainbow Room i zardzewiały widelec

"Kill Grill. Restauracja od kuchni" - w której bez ogródek przyznał się do licznych nałogów i słabości oraz pokazał światu, jak naprawdę wyglądają restauracyjne zaplecza - została wydana w 23 krajach i stała się światowym bestsellerem.   (Fot. Materiały prasowe KUCHNI I CNN INTERNATIONAL)

Anthony Bourdain urodził się w 1956 roku. W młodości wraz z młodszym bratem, mamą i ojcem - z pochodzenia Francuzem - często wyjeżdżał do Francji, gdzie z zamiłowaniem i bez oporów poznawał  tamtejszą kuchnię. Jak wspominał po latach, nie obawiał się wtedy próbować niczego - móżdżku, koniny, grasicy, flaków. I pierwszej ostrygi, którą z rozmarzeniem opisywał w książce "Kill Grill": "Ta niezapomniana słodka chwila, chwila, którą do dziś pamiętam lepiej od pierwszego bzykanka". Swoje życie nie od razu jednak związał z kulinariami.

Tuż po szkole średniej rozpoczął studia na Vassar Collage, by rzucić je po dwóch latach. Następnie zaczął pracować w restauracjach serwujących owoce morza i od razu poczuł, że kuchnia to miejsce dla niego. Gdy w 1978 roku został absolwentem Culinary Institute of America, drzwi do sławy lekko się przed nim uchyliły. Anthony musiał je jednak wyważać z mozołem.

Po zdobyciu dyplomu wzniósł się wysoko, bo do restauracji Rainbow Room, położonej na 65. piętrze Rockefeller Center w Nowym Jorku. Jak jednak wspominał w wywiadzie dla The New York Times: "harowałem tam jak muł przez siedem dni w tygodniu". Ponoć młody Anthony był tam prześladowany do czasu, gdy wbił w rękę swojego głównego prześladowcy wielki, stary i zardzewiały widelec do mięsa.

Czytaj również: "Jedzenie jest równie ważne jak przyjaźń, seks czy muzyka. I ważniejsze niż futbol". Wywiad z Anthonym Bourdain

Odeszli w ciągu ostatnich 12 miesięcy, ale wciąż żyją w naszych pamięciach

Od pomywacza do szefa kuchni

Przeszedł wszystkie szczeble kariery kucharskiej - od pomywacza do szefa kuchni - w nowojorskiej restauracji Brasserie Les Halles.Przeszedł wszystkie szczeble kariery kucharskiej - od pomywacza do szefa kuchni - w nowojorskiej restauracji Brasserie Les Halles.  (Fot. Materiały prasowe KUCHNI I CNN INTERNATIONAL)

Po jakimś czasie zaczął pracować w restauracjach z "wyższej półki", w tym m.in. Supper Club, One Fifth Avenue czy Sullivan’s. Dopiero w nowojorskiej restauracji Brasserie Les Halles na Manhattanie przeszedł jednak wszystkie szczeble kariery. Choć rozpoczął od stanowiska pomywacza, w 1998 roku został w niej szefem kuchni i wyszedł na prostą.

Wkrótce potem, bo już w 2000 roku zrobiło się o nim głośno. Kucharz wydał wtedy autobiograficzną książkę "Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly". Jego charakterystyczne, bezkompromisowe podejście do jedzenia i opowiadania o nim, w krótkim czasie przysporzyło mu wielu fanów. Wkrótce zaczął pojawiać się w programach podróżniczo-kulinarnych, m.in.: "Anthony Bourdain: Bez rezerwacji", który doczekał się aż 10 sezonów i zdobył dwie nagrody Emmy.

"W czepku urodzony"

Program 'Anthony Bourdain: Bez rezerwacji' doczekał się aż 10 sezonów i zdobył dwie nagrody EmmyProgram 'Anthony Bourdain: Bez rezerwacji' doczekał się aż 10 sezonów i zdobył dwie nagrody Emmy Fot. Shutterstock

Anthony - szczupły, wytatuowany, nie przebierający w słowach - nie był typowym szefem kuchni. Raczej tym, kim byłby szef kuchni, gdyby "zmiksować" go z gwiazdą rocka. I nic dziwnego. Lata 70. spędził przecież wśród szefów kuchni, którzy pili, palili, a często również ćpali. Tak właśnie wpadł w nałóg i on.

Z narkotyków z czasem udało mu się zrezygnować - choć był czas, że zdobywał na nie pieniądze, sprzedając na ulicy książki i płyty. Nie potrafił jednak rzucić kawy i papierosów. Z tego zamiłowania zażartował kiedyś szef kuchni Thomas Keller, podając Bourdainowi 20-daniowe menu degustacyjne, którego elementem była przekąska o nazwie "kawa i papieros" - krem kawowy, aromatyzowany tytoniem i mus z foie gras.

Zapytany przez dziennikarza portalu Eater, o to, czy jest "w czepku urodzony" (biorąc pod uwagę np. jego uzależnienie od heroiny w młodości) Anthony Bourdain odpowiedział: "Mogłem umrzeć w wieku 20 lat. Potem w wieku 40 lat odniosłem sukces. Mając 50 lat, zostałem ojcem. Czuję czasem, jakbym ukradł samochód - naprawdę dobry samochód - i uciekam, spoglądając w lusterko, czy nie migają już za mną światła radiowozów".

"Wprowadził świat do naszych domów"

Informacja o śmierci Bourdaina wywołała liczne komentarze innych znanych kucharzy.

Jestem w absolutnym szoku - pisze na swoim profilu na Instagramie Jamie Oliver. - Był wyjątkowy, poruszył konwersację o kulinariach i pisał doskonałe książki. Pozostawił po sobie ogromną wyrwę, której nie da się zasklepić.

Wtóruje mu znany z ciętego języka Gordon Ramsay:

Jestem ogłuszony i zasmucony (...). Wprowadził świat do naszych domów i zainspirował wielu ludzi do odkrywania innych kultur poprzez jedzenie.
Zobacz także
  • Anthony Bourdain - kucharz znany z soczystego języka, punkowego image'u i miłości wszelakich używek. Anthony Bourdain - niegrzeczny chłopiec kulinariów
  • Paul Bocuse Paul Bocuse nie żyje. "Odszedł od nas papież gastronomii"
  • <b>Znamy finalistów konkursu dla najlepszych fotografów jedzenia. Wśród nagrodzonych prac znalazły się nie tylko ujęcia potraw, ale i takie, które poruszają różnorodne problemy społeczne i etyczne.</b>
<br>
<br>
Food Photographer of the Year to konkurs, który od 2011 roku organizuje marka Pink Lady - producent jabłek. Konkurs uważany jest w branży za jedno z najważniejszych wydarzeń - nie tylko ze względu na wysokość nagród (ich łączna pula przekracza co roku kwotę 10 000 funtów), ale również na sam poziom zgłaszanych prac.
<br>
<br>
Gala tegorocznej edycji konkursu odbyła się 24 kwietnia w Mall Galleries w Londynie. Spośród 8 400 zdjęć nadesłanych z ponad 60 krajów, jury musiało wyłonić wąskie grono zwycięzców. W tym roku, podobnie jak w roku ubiegłym, jury przyznawało nagrody w 25 kategoriach. Nowością był natomiast konkurs na najlepsze kulinarne wideo.
<br>
<br>
Zwycięzcą w kategorii 'Jedzenie od święta' oraz całego konkursu został Noor Ahmed Gelal z Bangladeszu. Swoją fotografię zatytułował 'Praying with Food' ('Modlitwa z jedzeniem').
<br>
<br>
Autor tak opisuje to, co znajduje się na zdjęciu: 'Część społeczności hinduskiej przygotowuje się do zakończenia całodziennego postu w jednej z lokalnych świątyń w Swamibag (Dhaka) w Bangladeszu. Wierzą, że ten post odkupi ich grzechy.'
<br>
<br>
<a href='https://www.pinkladyfoodphotographeroftheyear.com/' rel='nofollow'>Zdjęcia dzięki uprzejmości Pink Lady</a>
<br>
<br>
***
<br>
Chcielibyście dowiedzieć się, jak profesjonalnie stylizować dania? Zapraszamy na wyjątkowe <a href='http://haps.gazeta.pl/warsztaty'>warsztaty stylizacji Haps Workshop</a>. Zajęcia prowadzi profesjonalna stylistka jedzenia, która pracowała w renomowanych restauracjach w Londynie oraz współpracowała ze stylistami z wydawnictw BBC - Beata Szmydki. Wybrano najlepsze fotografie jedzenia 2018 roku. Wśród zwycięzców Polak. I to z jakim zdjęciem!
Komentarze (71)
Zaloguj się
  • Bimel

    Oceniono 73 razy 69

    Jak ja lubiłem jego filmy, poczucie humoru i zwykły, niczym nie wymuszony luz. Nikt tak nie potrafił pokazać wiele ciekawych miejsc na świecie i ludzi w nim żyjących, jednocześnie wszystko to było na bazie programu kulinarnego. Wielka szkoda, jeśli tego było Ci trzeba, to spoczywaj w spokoju,

  • pinkus61

    Oceniono 48 razy 44

    Żal wielki, odszedł świetny facet....

  • bioder65

    Oceniono 41 razy 35

    Był prawdziwym oryginałem.Wielka szkoda

  • lukasz2711

    Oceniono 35 razy 29

    Anthony R.I.P. program Byłeś, jesteś, będziesz w mojej pamięci na zawsze.

  • admo70

    Oceniono 26 razy 24

    Ku... mać... co za dzień, wielka szkoda :(

  • Oceniono 21 razy 19

    Niech mu ziemia lekką będzie był wspaniały facet znał się na tym kulinarnym rzemiośle !!Ale dlaczego??

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE