Polak na podium prestiżowego światowego konkursu kulinarnego S.Pellegrino Young Chef 2018!

mat. pras.
15.05.2018 12:11
A A A
Marcin Popielarz z restauracji Biały Królik w Gdyni w pierwszej trójce S.Pellegrino Young Chef 2018

Marcin Popielarz z restauracji Biały Królik w Gdyni w pierwszej trójce S.Pellegrino Young Chef 2018 (Fot. materiały prasowe)

Jedna z najbardziej ekscytujących kulinarnych rywalizacji za nami! W miniony weekend 21 wybitnych młodych szefów kuchni walczyło podczas finału konkursu S.Pellegrino Young Chef 2018 w Mediolanie. Najlepszy okazał się Yasuhiro Fujio z Osaki, który zachwycił jury daniem "Across the Sea". Reprezentujący Polskę, Marcin Popielarz, szef kuchni restauracji Biały Królik w Gdyni, znalazł się w pierwszej trójce!

Tegorocznym zwycięzcą międzynarodowego konkursu dla młodych szefów kuchni S.Pellegrino Young Chef 2018 został Yasuhiro Fujio. Tym samym dołącza on do Marka Moriartiego (2015) i Mitcha Lienharda (2016) - laureatów poprzednich edycji. Reprezentant Japonii przygotował danie na bazie ayu - małej, cenionej przez Japończyków ryby, dostępnej jedynie przez kilka miesięcy w roku.

- Jestem trochę zestresowany - zdradził zwycięzca konkursu. - Tytuł najlepszego młodego szefa kuchni S.Pellegrino Young Chef 2018, zobowiązuje do jeszcze cięższej pracy niż dotychczas, pokazania wybitnej kuchni i zadbania, by goście wychodzący z mojej restauracji byli zawsze zadowoleni.

Reprezentujący Polskę Marcin Popielarz, szef kuchni w restauracji Biały Królik w Gdyni, przygotował halibuta marynowanego w stylu rybackim, podanego z chrzanem, ogórkiem i sosem z kalarepy i koperku. Mentorem polskiego szefa był Wojciech Modest Amaro, zdobywca pierwszej gwiazdki Michellin w Polsce. Miejsce reprezentanta Polski w pierwszej trójce S.Pellegrino Young Chef 2018 to ogromny sukces i wyróżnienie dla rodzimej gastronomii.

Zobaczcie danie, którym Marcin walczył w naszym plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2015:

Marcin Popielarz - kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2015

7 sędziów, 21 szefów, 3 nagrody

W skład jury weszli - jak co roku - jedni z najlepszych szefów kuchni na świecie: Virgilio Martínez, Margarita Forés, Brett Graham, Annie Féolde, Dominique Crenn, Ana Ros i Paul Pairet. Wszyscy jurorzy jednogłośnie stwierdzili, że poziom przygotowanych dań był wyjątkowo wysoki, a kucharze z najlepszej trójki wykazali się wybitnymi umiejętnościami w łączeniu smaków, tekstur i technik gotowania.

Tegoroczna edycja S.Pellegrino Young Chef była wyjątkowa ze względu na dodatkowe wyróżnienia. 21 mentorów młodych szefów kuchni przyznało nagrodę "Smak Autentyczności Acqua Panna". Otrzymał ją również Yasuhiro Fujio, który w swoim daniu w pełni oddał smak i kulturę regionu, z którego pochodzi. Dodatkowo 30 000 użytkowników Fine Dining Lovers oraz miłośników dobrej kuchni doceniło Elizabeth Puquio Landeo z Ameryki Południowej, przyznając jej tytuł zwycięzcy w kategorii "People Choice Award"

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE