Wrocławska restauracja "najpiękniejsza na świecie". Zwyciężyła w prestiżowym konkursie

paz
02.03.2018 11:43
A A A
Campo Modern Grill we Wrocławiu

Campo Modern Grill we Wrocławiu (KORNELIA GŁOWACKA-WOLF)

Wrocławska restauracja CAMPO Modern Grill została uznana za najpiękniejszą na świecie w prestiżowym konkursie WIN Awards 2017 w Londynie. Pokonała nawet luksusowe miejsca z Dubaju, Australii czy Hong Kongu.

Wrocławski lokal CAMPO Modern Grill, położony na ulicy Podwale, został uznany za najpiękniejszą restaurację świata. W prestiżowym międzynarodowym konkursie wnętrzarskim WIN Awards pokonał między innymi zlokalizowaną w Dubaju restaurację Demoiselle, założoną przez nagradzanych gwiazdkami Michelin braci Chrisa i Jeffa Galvinów. Był również jedynym lokalem reprezentującym nasz kraj.

Dbałość o szczegóły i rozwiązania od lokalnych rzemieślników

Wnętrze CAMPO jest nowoczesne i zaprojektowane tak, by odzwierciedlało "prostotę, szczerość i szacunek do natury", którymi na co dzień chce kierować się restauracja. Utrzymane w ciemnej kolorystyce z jaśniejszymi drewnianymi akcentami, wyróżnia się rozwiązaniami, z których większość - specjalnie dla CAMPO - stworzyli lokalni rzemieślnicy.

Restauracja CampoRestauracja Campo Fot. Kornelia Głowacka-Wolf / Agencja Gazeta

Wystrój to dzieło BUCK.STUDIO - pracowni architektonicznej Dominika i Pawła Bucków. Architekci mają na swoim koncie również wnętrza restauracji Dinette czy kawiarni Nanan.

Jury międzynarodowego konkursu tak uzasadniło swój werdykt:

Projekt ma wyrazisty charakter ze starannie przemyślanymi rozwiązaniami, które zostały znakomicie zrealizowane. To wyjątkowe wnętrze zdecydowanie wyróżniło się konsekwentnym i sugestywnym stylem wizualnym. Odważne użycie ciemnej palety kolorystycznej skupia uwagę na użytych materiałach i ich teksturach. Niezwykła dbałość o detale jest obecna także w identyfikacji wizualnej i akcesoriach, prowadząc spójny dialog z gośćmi restauracji.

Oprócz restauracji w całym konkursie, który odbywa się co roku już od 8 lat, nagradzane są również bary, kawiarnie czy hotele. Pełną listę tegorocznych zwycięzców możecie zobaczyć tutaj.

Co zjecie w CAMPO?

CAMPO, której szefem jest obecnie Tomasz Nowak (wcześniej Paweł Suwała), została otwarta w styczniu ubiegłego roku. To współczesny grill house, w którym zjecie argentyńskie steki i spróbujecie autorskiego menu z akcentami kuchni Ameryki Południowej.

Serwowana w lokalu wołowina pochodzi z hodowli Ojo de Agua, należącej do szwajcarskiego reżysera i muzyka Dietera Meiera i położonej ok. 400 km na południe od Buenos Aires, w okolicy Balcarce. "W CAMPO gotujemy z sercem - tak jak gotujemy dla naszych rodzin i przyjaciół" głosi motto restauracji.

Gulasz wołowy

Czy nie wstyd iść z Tobą do restauracji? Umiesz to wymówić?

1.Zacznijmy od przystawki. Bruschetta to pyszna grzanka, jeśli nie chcesz stukać palcem w napis w menu, aby ją zamówić, poprosisz o...

  • bruszettę
  • bruszkattę
  • bruskettę
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także
  • Piwnica Świdnicka we Wrocławiu 14 najstarszych restauracji na świecie. Ale to nie wiek zrobi na Tobie wrażenie. Najlepsze są ceny
  • Sébastien Bras (po lewej) i Christophe Chaillou w Café Bras Sébastien Bras zwyciężył. Jego 3-gwiazdkowa restauracja zniknie z Przewodnika Michelin
  • Skyline Gondola (Queenstown, Nowa Zelandia) W jaskini, na szczycie góry, pod wodospadem... 10 restauracji w bajkowych lokalizacjach
Komentarze (13)
Zaloguj się
  • vomitorium1

    Oceniono 13 razy 9

    "To wyjątkowe wnętrze zdecydowanie wyróżniło się konsekwentnym i sugestywnym stylem wizualnym."
    widać
    restauracji "McDonald's"
    nie znają

  • Mac Kacz

    Oceniono 15 razy 7

    Szału nie ma . Wiec najpiękniejsze a to chyba lekka przesada....knajpka i tyle

  • swinton

    Oceniono 27 razy 1

    Obiekt w którym stoły nie są zasłane obrusami nazywało sie kiedyś barem.
    Bufet pod Kombinatem wyglądał lepiej.
    krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,22557897,bufet-pod-kombinatem-wystawa-o-dawnej-nowohuckiej-gastronomii.html

  • tygrys2903

    0

    Sciema dla malego Kazia. Dyletantyzm razi w oczy, Niektory wannabe smakosz/koneser/snob idzie na ten lep. Jak juz czytam w menu np. "sos bérnaise", od razu rozpoznaje profesjonalizm spod lubelskiej wsi. Nie wspomne juz o winach :DDD. Blason z Pomerol w zakupie kosztuje niemal 4 x co drugi wybor z Lynch Bages, a na karcie daja go za zaledwie . 30 zeta wiecej. Cos tu ne gra chyba, albo ktos po prostu nie odrobil zadan domowych. Abstrachujac od tego, ze przy winach tej klasy podanie rocznika jest obowiazkiem, chyba, ze matol nie widzi roznicy miedzy 2009-tym a 2012-tym. A umieszczenie gminy Pauilac obok szczyny ze Wzgorz Trzebnickich tu juz nawet nie afront. Shame on you!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE