Omlet z pomidorkami i szpinakiemOmlet z pomidorkami i szpinakiem shutterstock

Omlet z pomidorkami i szpinakiem

Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut

4 jajka
4 łyżeczki mąki 
olej do smażenia
200 g pomidorków koktajlowych
garść baby szpinaku
sól i pieprz

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem lub trzepaczką na bardzo sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Wciąż ubijając, dodajemy kolejno po jednym żółtku. Nie przerywając ubijania, dodajemy po łyżeczce mąki.

Na patelni rozgrzewamy olej, wylewamy ciasto omletowe, rozprowadzamy po całej powierzchni. Na cieście równomiernie rozsypujemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół oraz liście szpinaku. Oprószamy solą i pieprzem, zmniejszamy płomień do minimum, przykrywamy patelnię pokrywką i dosmażamy omlet. Kiedy ciasto zetnie się na wierzchu, omlet jest gotowy.

Spaghetti z papryką i sezamemSpaghetti z papryką i sezamem Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Spaghetti z papryką i sezamem

Dla 2 osób
Przygotowanie: 25 minut

200 g spaghetti pełnoziarnistego
70 g ziaren sezamu
zielona papryka
mała cebulka
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
sól i pieprz

Spaghetti gotujemy al dente w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Sezam podprażamy na jasnozłoto na suchej patelni, odstawiamy.

Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, siekamy lub kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Czosnek obieramy, siekamy.

Na patelni po sezamie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy paprykę, cebulę i czosnek, smażymy, mieszając, aż cebulka się zezłoci, a papryka zmięknie (ok. 15 minut). Zdejmujemy z ognia, mieszamy z sezamem, przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron mieszamy z sosem i od razu podajemy.

Omlet z fasolką szparagowąOmlet z fasolką szparagową shutterstock

Omlet z fasolką szparagową

Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut

200 g mrożonej fasolki szparagowej
4 jajka
po 2 łyżeczki mąki kukurydzianej i mąki pszennej (lub tylko pszennej)
2 łyżki masła
150 g pomidorków czereśniowych
3 łyżki startego parmezanu
sól i pieprz ziołowy
listki świeżej bazylii

Fasolkę gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Studzimy, kroimy na małe kawałki.

Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, wciąż ubijając, dodajemy kolejno żółtka i mąkę.

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy fasolkę, przesmażamy około minuty. Wykładamy ciasto, oprószamy solą i pieprzem ziołowym, wyrównujemy łyżką, układamy dekoracyjnie pomidorki. Podsmażamy na malutkim ogniu. Gdy widoczne między warzywami ciasto się zetnie, posypujemy startym parmezanem, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy, aż ser rozpuści. Przed podaniem posypujemy listkami świeżej bazylii.

Swojska tortillaSwojska tortilla shutterstock

Swojska tortilla

Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

4-6 ugotowanych ziemniaków
żółta papryka
2 żółte pomidory
cebula
2 ząbki czosnku
150 g podsuszonego oscypka
3 łyżki oleju
4 jajka
ulubione posiekane zioła (tymianek, bazylia, szczypiorek)
sól i pieprz

Ugotowane ziemniaki kroimy w słupki. Paprykę myjemy, czyścimy, kroimy w kostkę. Pomidory parzymy, zdejmujemy skórkę, kroimy w plastry. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę. Pół oscypka ścieramy na tarce, resztę strugamy na cienkie wióry.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, rumienimy. Dodajemy ziemniaki i paprykę, podsmażamy 3-4 min. Wrzucamy pomidory, smażymy 2-3 minuty, mieszając.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zalewamy rozmąconymi jajkami wymieszanymi z tartym oscypkiem. Smażymy na małym ogniu, aż wierzch się zetnie, a spód zrumieni. Zsuwamy na talerz, posypujemy zieleniną i wiórami sera. Podajemy, np. z sosem tatarskim.

Świderki z brokułem i kurczakiemŚwiderki z brokułem i kurczakiem shutterstock

Świderki z brokułem i kurczakiem

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

średni brokuł
400 g świderków , np. razowych
250 g piersi kurczaka
pół cytryny
4 łyżki masła
100 g startego parmezanu
listki świeżej bazylii
3-4 pomidorki koktajlowe
sól i pieprz cytrynowy

Brokuł czyścimy, myjemy, dzielimy na małe różyczki. Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i obgotowujemy 5 minut. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy.

Pierś kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy mięso, smażymy na złoto.

Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy różyczki brokuła, przesmażamy razem minutę. Dodajemy makaron, mieszamy. Wykładamy na ogrzane talerze, posypujemy startym parmezanem, bazylią i pokrojonymi na cząstki pomidorkami.

Penne z sosem pieczarkowo-śmietanowymPenne z sosem pieczarkowo-śmietanowym MARCIN URBAN

Penne z sosem pieczarkowo-śmietanowym

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

400 g makaronu penne
500 g pieczarek  
duża cebula
100 g masła
suszony tymianek
3 łyżki mąki
200 g śmietanki kremówki
100 g śmietany 18-proc.
pół pęczka natki pietruszki
sól i pieprz, parmezan

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy.

Pieczarki czyścimy i kroimy. Cebulę obieramy, siekamy. W rondlu rozgrzewamy połowę masła, wkładamy grzyby i cebulę, smażymy 15 minut, mieszając. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Resztę masła rozpuszczamy na dużej, głębokiej patelni, oprószamy mąką, zasmażamy na jasno, wlewamy oba rodzaje śmietany. Mieszamy, by nie było grudek, solimy do smaku.

Dodajemy usmażone grzyby z cebulką, dusimy razem ok. 10 minut od zagotowania na wolnym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką i parmezanem. Makaron podajemy z sosem.

Błyskawiczne świderki z pesto i paprykąBłyskawiczne świderki z pesto i papryką shutterstock

Błyskawiczne świderki z pesto i papryką

Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

2 papryki
oliwa do smażenia
400 g świderków
150 g zielonego pesto
sok z 1/3 cytryny
200 g mozzarelli
sól i pieprz

Papryki czyścimy, myjemy, kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wykładamy paprykę, dusimy około 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, osączamy. Wkładamy do miski, bardzo dokładnie mieszamy z sosem pesto i podsmażoną papryką. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i miąższ kroimy w kostkę.

Świderki w sosie wykładamy na ogrzany półmisek, posypujemy mozzarellą pokrojoną w kostkę i pieprzem. Podajemy od razu.

Makaron z czterema seramiMakaron z czterema serami shutterstock

Makaron z czterema serami

Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

100 g orzechów włoskich
400 g ulubionego makaronu
100 ml śmietany 
po 100 g sera z niebieską pleśnią, ementalera i mozzarelli
80 ml bulionu drobiowego
100 g startego parmezanu
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
garść świeżej mięty lub melisy cytrynowej
sól i pieprz

Rozdrobnione orzechy prażymy chwilę na patelni bez tłuszczu. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu, osączamy. Śmietankę podgrzewamy w rondlu, nie gotując.

Do śmietany wsypujemy pokruszony ser z niebieską pleśnią, starty ementaler i pokrojoną w kosteczkę mozzarellę. Wlewamy bulion. Podgrzewamy na małym ogniu, ubijając trzepaczką, aż sery się rozpuszczą i zagęszczą sos (uwaga, łatwo go przypalić).

Do sosu wkładamy makaron, mieszamy. Posypujemy orzechami, podsmażamy chwilę razem. Wykładamy na talerze, posypujemy pieprzem, startym parmezanem, skórką cytryny, listkami mięty lub melisy.

Makaron wstążki w ostrym sosie paprykowymMakaron wstążki w ostrym sosie paprykowym shutterstock

Makaron wstążki w ostrym sosie paprykowym

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

400 g makaronu wstążek (np. pełnoziarnistego)
2 strąki czerwonej papryki
strąk żółtej papryki
pół strąka papryki habanero
4 łyżki oliwy
200 ml gęstej passaty pomidorowej
3 ząbki czosnku
łyżka świeżego tymianku
sól i pieprz

Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu, osączamy.

Paprykę myjemy, czyścimy, kroimy w wąskie paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy paprykę, smażymy, mieszając, aż zmięknie. Wlewamy passatę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy razem 2 minuty.

Wsypujemy tymianek, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Makaron podajemy z sosem.