Tradycyjne pączki w pudrze - w sam raz na karnawał i ostatkiTradycyjne pączki w pudrze - w sam raz na karnawał i ostatki Łukasz Kozyra

Tradycyjne pączki w pudrze

 Na około 35 pączków
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 45 minut

Tradycyjne pączki w pudrze - składniki:

1 kg mąki pszennej (najlepiej typ 450)
80 g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej)
100 g cukru
500 ml letniego mleka
100 g masła (w temperaturze pokojowej)
6-8 żółtek (w temperaturze pokojowej)
jajko (w temperaturze pokojowej)
sól
100 ml rumu*
skórka otarta z wyszorowanej pomarańczy
2-3 krople esencji waniliowej
400 g konfitury z płatków róży
smalec lub olej do smażenia
cukier puder do posypania

Tradycyjne pączki w pudrze - jak przygotować:

Na ciasta na pączki przesiewamy mąkę do miski. Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 100 ml mleka. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby rozczyn podwoił objętość (na około 45 minut). W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło, schładzamy. Ucieramy żółtka oraz całe jajko z cukrem i szczyptą soli. Po około 5 minutach, gdy rozczyn podwoi objętość, wlewamy go do zrobionego w mące wgłębienia. Dodajemy masę jajeczną, mleko, połowę alkoholu, skórkę pomarańczy i esencję waniliową. Dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż przestanie się lepić do rąk i miski. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.

Ciasto dzielimy na pół, połowę odkładamy jeszcze raz pod przykryciem, resztę rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na placek grubości 0,5 cm. Szklanką wykrawamy koła. Koła bierzemy kolejno do ręki i nakładamy po pół łyżeczki konfitury, starannie zlepiamy. Gotowe pączki układamy w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy. Przygotowujemy pączki z pozostałej części ciasta.

W  szerokim rondlu rozgrzewamy tyle tłuszczu, aby pączki pływały co najmniej 5 cm nad dnem. Tłuszcz powinien mieć temperaturę 175 st. (sprawdzamy ją, wrzucając na próbę kawałek ciasta – jeśli będzie od razu skwierczeć, tłuszcz ma odpowiednią temperaturę).

Wkładamy pączki do tłuszczu partiami (tyle, by swobodnie pływały) i smażymy na średnim ogniu. Kiedy zrumienią się z jednej strony, odwracamy je na drugą. Upieczone pączki przekładamy na kratkę lub papier pergaminowy, aby obciekły. Ostudzone, ale jeszcze ciepłe pączki posypujemy grubą warstwą cukru pudru.

* Dodatek alkoholu sprawi, że podczas smażenia pączki wchłoną mniej tłuszczu. Zamiast rumu możemy dodać inny wysokoprocentowy alkohol.

Faworki luksusoweFaworki luksusowe Fot. Shutterstock.com

Faworki luksusowe

300 g mąki pszennej
7 żółtek
2 łyżki gęstej śmietany 18-proc.
łyżka cukru
łyżka octu
olej do smażenia
cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią do posypania

Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagniatamy ciasto tak twarde, jak na pierogi, kilka minut uderzamy je wałkiem. Pozostawiamy na 1-2 godziny.

Następnie bardzo cienko rozwałkowujemy, kroimy na pasy długości 10-12 cm i szerokości 3-4 cm. Każdy pasek nacinamy wzdłuż na środku, jeden koniec paska przewlekamy przez otwór.

Smażymy faworki na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się zrumienią, przewracamy je na drugą stronę. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku, by obciekły z tłuszczu. Rozkładamy na półmiskach, posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Czekolada z piankami na tłusty czwartekCzekolada z piankami na tłusty czwartek shutterstock

Czekolada z piankami na tłusty czwartek

Dla 4 osób * Przygotowanie 15 minut

400 g tłustego mleka
200 g śmietanki 30-proc.
200 g czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej
szczypta chili
kilkanaście cukrowych pianek
syrop do dekoracji

Mleko i śmietankę wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia.

Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, nie zdejmując z ognia, ciągle mieszając, doprowadzamy do ponownego zagotowania. Dodajemy chili. Gotujemy, aż napój stanie się gładki i gęsty (1-2 minuty).

Przelewamy do kubeczków i od razu wrzucamy pianki. Możemy je wcześniej podpiec nad świeczkami typu tealight, nadziewając np. na patyczki do szaszłyków. Dekorujemy np. syropem czekoladowym (przepis poniżej).

Syrop czekoladowy:

70 g dobrego kakao
250 ml wody
300 g cukru
szczypta soli
1/4 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 

Mieszamy w garnuszku kakao oraz wodę. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż kakao się rozpuści. Dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Gotujemy 3 minuty na średnim ogniu, dodajemy sól oraz cukier waniliowy, mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia, a następnie przelewamy do czystego słoiczka. Używamy do przygotowywania deserów. (Syrop możemy przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce ok. 3 miesięcy). 

Muffiny z białą czekoladą na tłusty czwartekMuffiny z białą czekoladą na tłusty czwartek MARCIN URBAN

Muffiny z białą czekoladą na tłusty czwartek

Na 12 sztuk * Przygotowanie 50 minut

300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
200 g białej czekolady
2 jajka
250 ml mleka
120 g roztopionego masła i masło do formy
45 g płatków migdałowych

Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, cukier puder i sól, dodajemy skórkę z cytryny i posiekaną czekoladę. Mieszamy, formujemy kopczyk, robimy w nim dołek.

W drugiej misce mieszamy jajka z mlekiem. Przelewamy do miski z mąką i jednocześnie dolewamy roztopione masło. Szybko mieszamy, by połączyć składniki – grudki mają pozostać.

Dołki w formie do muffinek smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Łyżką nakładamy ciasto do wgłębień, wypełniając je do 3/4 wysokości. Posypujemy płatkami migdałowymi.

Pieczemy 25 minut w 200 st. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 minut, a następnie delikatnie wyjmujemy muffinki i je studzimy.

Krem z chałką i wiśniami na tłusty czwartekKrem z chałką i wiśniami na tłusty czwartek Fot. Marcin Klaban / AG

Krem z chałką i wiśniami na tłusty czwartek

Dla 5-6 osób * Przygotowanie 45 minut
* Oczekiwanie 60 minut

600 g wiśni mrożonych lub z kompotu
4-5 łyżek cukru (jeżeli wiśnie są z kompotu, nie słodzimy)
125 g  gorzkiej czekolady
250 g śmietanki 36-proc.
3 łyżki cukru pudru 
łyżeczka kakao i kakao do przybrania
chałka

Rozmrożone i osączone z soku wiśnie zasypujemy cukrem, krótko podgrzewamy w rondelku tylko po to, by cukier się rozpuścił i otoczył owoce. Odstawiamy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Ubijając, dodajemy czekoladę, cukier puder i kakao.

Chałkę kroimy w na centymetrowe kawałki, odkrawamy skórkę, kroimy w kostkę. W pucharkach układamy: krem, chałkę, wiśnie z sokiem i krem. Odstawiamy do lodówki na godzinę, a przed podaniem posypujemy kakao.