Tradycyjne pączki z różą na tłusty czwartek 2020Tradycyjne pączki z różą na tłusty czwartek 2020 MARCIN URBAN

Tradycyjne pączki z różą

Na 20-30 sztuk
Przygotowanie i oczekiwanie: 90 minut

Ciasto:
1 kg mąki
100 g świeżych drożdży
100 g cukru
500 ml mleka
100 g masła
6-8 żółtek
jajko
szczypta soli
skórka otarta z pomarańczy
100 ml rumu
ziarenka z 1/2 laski wanilii
2-3 krople aromatu rumowego
Nadzienie:
300 ml konfitury z róży
Do smażenia:
1-1 i 1/2 kg smalcu (lub smalcu wymieszanego z olejem w proporcjach 2:1)
szczypta soli
Dekoracja:
cukier puder do posypania pączków

Tradycyjne pączki z różą - przygotowanie:

Przesiewamy mąkę. Drożdże kruszymy, dodajemy 5-6 łyżek mąki, łyżkę cukru i niepełną szklankę letniego mleka. Mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło topimy, studzimy. Ucieramy żółtka i całe jajko z cukrem i szczyptą soli. Skórkę pomarańczową przelewamy na sicie wrzącą wodą, osączamy.

Gdy rozczyn podwoi objętość, wlewamy go do mąki. Dodajemy utarte jajka, mleko, połowę rumu, skórkę pomarańczową, wanilię i aromat, wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie się lepić do rąk i miski. Wlewamy letnie masło, wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Konfiturę mieszamy z resztą rumu.

Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy partiami na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na placek grubości 1-1 i 1/2 cm. Szklanką wykrawamy krążki, na środek każdego nakładamy po pół łyżeczki konfitury i zlepiamy tak, by powstała kuleczka. Układamy pączki w odstępach (będą rosły!), sklejeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Rozgrzewamy w rondlu 2/3 tłuszczu, wkładamy partię wyrośniętych pączków. Powinny luźno pływać w tłuszczu, bo jeszcze urosną podczas smażenia. Co chwilkę podważamy pączki widelcem i sprawdzamy, czy zrumieniły się od spodu. Jeśli tak, odwracamy je i rumienimy z drugiej strony. Przed włożeniem kolejnej partii dokładamy do rondla trochę świeżego tłuszczu.

Pączki osączamy. Przestudzone, ale jeszcze ciepłe posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Pączki - oponki na tłusty czwartekPączki - oponki na tłusty czwartek FOT. BBS

Pączki oponki lukrowane

Na 10-12 sztuk * Przygotowanie: 2 godziny

20 g drożdży
125 ml lekko ciepłego mleka
500 g mąki
szczypta soli
50 g cukru
jajko
150 g masła
smalec lub olej do smażenia
Dekoracja:
200 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
płatki migdałów

Do miski wkładamy pokruszone drożdże i zalewamy je mlekiem, wsypujemy łyżeczkę cukru, mieszamy. Czekamy 3-4 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Mąkę, sól, reszt cukru mieszamy, dodajemy jajko, wodę oraz pracujące drożdże. Zagniatamy na gładkie ciasto odchodzące od rąk. Przekładamy do oprószonej mąka miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę, aż podwoi swoją objętość. 

Zagniatamy ciasto jeszcze raz i rozwałkowujemy na prostokąt grubość około 1 cm. Z ciasta wycinamy koła za pomocą szklanki, w każdym wycinamy środek za pomocą małego kieliszka (te wycięte kółeczka możesz również usmażyć, powstaną minipączki). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na mniej 15-30 minut, aby urosły. 

W dużym płaskim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy pączki powinny luźno pływać w tłuszczu, bo jeszcze urosną podczas smażenia. Co chwilkę podważamy pączki widelcem i sprawdzamy, czy zrumieniły się od spodu. Jeśli tak, odwracamy je i rumienimy z drugiej strony. Przed włożeniem kolejnej partii dokładamy do rondla trochę tłuszczu.

Pączki osączamy. Na lukier mieszamy cukrem puder z sokiem z cytryny. Przestudzone, ale jeszcze ciepłe lukrujemy i posypujemy płatkami migdałów lub dekorujemy według własnych upodobań.

Wegańskie pączki na tłusty czwartekWegańskie pączki na tłusty czwartek Fot. Marta Dymek

Wegańskie pączki na tłusty czwartek

1,5 łyżeczki drożdży instant
300 g mąki
30 g cukru trzcinowego
pół łyżeczki soli
łyżeczka proszku do pieczenia
80 ml ciepłej wody
sezam do obtoczenia i olej do smażenia

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie w dużej misce. Ręcznie wyrabiamy 5 minut, ciasto może być lekko klejące. Na koniec przekładamy do czystej miski oprószonej mąką, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.

Po upływie tego czasu przygotowujemy stanowisko pracy. Blat oprószamy mąką, obok stawiamy torebkę z mąką oraz miseczkę z ziarnami sezamu. Całe dłonie lekko smarujemy olejem, delikatnie wyjmujemy ciasto na blat i dzielimy na 8-10 porcji. Z każdej formujemy kulkę, obtaczamy w sezamie i spłaszczamy na placuszek o grubości 3-4 mm. Wszystkie placuszki przykrywamy ściereczką i od razu rozgrzewamy olej.

W małym rondelku z grubym dnem rozgrzewamy olej (przynajmniej 5 cm wysokości). Gdy olej osiągnie temperaturę 170 st.*, wkładamy po jednym placku i smażymy przez chwilę, zanurzając placek i odwracając go na drugą stronę. To ważne, bo dzięki temu placuszki pięknie rosną – nie należy dawać im spokoju, tylko łyżką cedzakową lub metalową pałeczką bujać placuszkiem, kręcić nim i zanurzać go w oleju. Już po chwili zobaczycie, że zaczyna się powiększać!

Usmażony pączek wyławiamy, kładziemy na papierze do pieczenia i tak samo smażymy każdy kolejny placuszek. Pączki podajemy od razu albo gdy ostygną. Najlepiej smakują z mocną czarną kawą.

*Wegańskie pączki na tłusty czwartek RADA

Jeśli nie macie termometru, sprawdźcie temperaturę oleju za pomocą kawałka ciasta – odpowiednia temperatura to taka, w której wokół kawałka ciasta formuje się dużo małych, syczących bąbelków oleju.

Hiszpańskie pączkiHiszpańskie pączki shitterstock

Hiszpańskie pączki - churros 

Dla 10 osób * Przygotowanie 40 minut

500 ml wody
100 g masła
szczypta soli
4 łyżki cukru trzcinowego
400 g mąki
4 jaja
olej do smażenia
Posypka (opcjonalnie):
2 łyżki drobnego brązowego cukru i łyżka cynamonu
Sos:
200 ml śmietanki 30-proc.
szczypta cynamonu
2 łyżeczki rumu i szczypta chili (opcjonalnie)
łyżka masła
100 g czekolady ciemnej deserowej

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło, szczyptę soli i cukier. Podgrzewamy całość, aż się zagotuje. Rondelek nadal trzymamy na palniku, zmniejszamy ogień i dosypujemy od razu całą przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką, aż ładnie się połączy i zacznie odchodzić od ścianek rondla. Odstawiamy do wystudzenia.

Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku, ciągle miksując, aż uzyskamy zwarte, ale lekkie, gładkie ciasto. Przekładamy je do szprycy lub rękawa cukierniczego.

Olej podgrzewamy w osobnym garnku do ok. 170 st. Na gorący olej wyciskamy podłużne pączki i smażymy je ok. 3 minut z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeśli mamy ochotę – szybko obtaczamy je w drobnym cukrze wymieszanym z cynamonem.

Na sos śmietankę zagotowujemy z cynamonem, rumem i chili (opcjonalnie), odstawiamy z ognia, dodajemy masło i połamaną na kawałeczki czekoladę, mieszamy, aż się rozpuści i otrzymamy gładką polewę. Sos podajemy do pączków. 

Tort naleśnikowy na tłusty czwartekTort naleśnikowy na tłusty czwartek shutterstock

Tort naleśnikowy na tłusty czwartek

Dla 8 osób
Przygotowanie i chłodzenie 2 godziny 30 minut

Naleśniki:
200 g mąki
100 ml mleka
100 ml śmietanki 30-proc.
100 ml wody
2 jajka
50 g kakao
20 g roztopionego masła
Masa twarożkowa:
3 żółtka
łyżka cukru pudru
400 g twarożku sernikowego
100 g masła
skórka otarta z cytryny i limonki
3 łyżki rumu (opcjonalnie)
Ganache:
100 ml śmietanki 30-proc.
100 g czekolady deserowej
Polewa:
2 łyżki gorącej wody
3 łyżki cukru pudru
100 g masła
3 łyżki kakao
migdały w płatkach do dekoracji

Na naleśniki mieszamy składniki i odstawiamy na 30 minut.

Na masę twarożkową w kąpieli wodnej ubijamy żółtka z cukrem (miseczka umieszczona nad garnkiem z gotująca się wodą). Ubite do białości żółtka łączymy z twarożkiem i miękkim masłem tak, aby składniki się połączyły. Do masy dodajemy skórkę z cytryny i limonki oraz rum, mieszamy.

Na rozgrzanej, patelni z powłoką nieprzywierającą smażymy naleśniki.

Na ganache śmietankę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, mieszamy z połamaną czekoladą do czasu, aż się roztopi.

Kiedy naleśniki ostygną, smarujemy je cienką warstwą masą twarożkowej i ganache i układamy jeden na drugim. Tort odstawiamy na godzinę do lodówki, aby masa stężała.

Na polewę do rondelka wlewamy gorącą wodę i cukier, podgrzewam chwilę, aż składniki połączą się. Dodajmy masło pokrojone w kostkę i mieszamy. Zestawiamy z ognia już w trakcie roztapiania (ważne, by nie przegrzać tłuszczu), mieszamy, aż masło całkowicie się roztopi. Do rondelka dodajmy kakao i mieszamy trzepaczką, aż powstanie gładka polewa czekoladowa. Gdy polewa zacznie tężeć, polewamy nią tort i dekorujemy go płatkami migdałowymi (można je podprażyć).

Pancakes na tłusty czwartekPancakes na tłusty czwartek shutterstock

Pancakes na tłusty czwartek z miodem i orzechami 

Na 4-6 porcji
Przygotowanie 60 minut

Ciasto:
200 g mąki
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki kakao
łyżka proszku do pieczenia
70 g drobnego cukru do wypieków
250 ml mleka
2 duże jajka
3 łyżki oleju rzepakowego
50 g czekolady deserowej 
masło do smażenia
Do podania:
100 g orzechów laskowych
3 łyżki miodu lub 3 łyżki syropu klonowego

Wszystkie składniki ciasta poza czekoladą miksujemy.

Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ciasta, mieszamy.

Placuszki smażymy na minimalnej ilości masła z obu stron, odwracając na drugą stronę, gdy powierzchnia placuszka pokryje się pęcherzykami powietrza. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

Orzechy podprażamy na suchej patelni, grubo siekamy. 

Pancakes podajemy posypane orzechami i polane miodem lub syropem.