Tarta z żurawiną Marcina Molika

składniki ciasta:
200 g masła
400 g mąki
100 g cukru pudru
jajko
szczypta soli
składniki masy:
szklanka śmietany kremówki
350 ml serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
3-4 łyżki konfitury żurawinowej

Tarta z żurawiną - przygotowanie ciasta

Mąkę i cukier łączymy, kruszymy do tego schłodzone masło. Wyrabiamy ciasto. Wbijamy jajko, dodajemy sól, ugniatamy na gładką masę. Wkładamy do lodówki, najlepiej na 12 godzin. Wałkujemy na placek o grubości kilku milimetrów i wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Widelcem nakłuwamy co 1-2 cm. Przykrywamy papierem do pieczenia i zasypujemy fasolą lub grochem, aby obciążyć ciasto. Pieczemy w piekarniku w 180° około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i dopiekamy przez 4-5 minut. Studzimy.

Przygotowanie masy

Śmietanę ubijamy. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i ubitą śmietaną. Dodajemy konfiturę żurawinową. Wypełniamy tartę.

Możemy podawać z orzechami włoskimi uprażonymi w cukrze.

Przepis pochodzi z książki Marcina Molika "Jak smakuje rok" z komentarzami dietetyczki Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr

Okładka książki 'Jak smakuje rok' Marcina MolikaOkładka książki 'Jak smakuje rok' Marcina Molika mat. prasowy