Dla 4 osób • Przygotowanie: 45 minut

Walentynkowy fondant karmelowo-czekoladowy - składniki

Krem karmelowy:
2 łyżki cukru trzcinowego
sól
150 g śmietany kremówki (36-proc.)
50 g orzechów włoskich
Ciasto:
160 g gorzkiej czekolady plus 4 kostki czekolady
100 g masła
50 g mąki
90 g zmiksowanych migdałów
80 g cukru
2 białka kurze

Walentynkowy fondant karmelowo-czekoladowy - przygotowanie

Na krem w rondelku na małym ogniu roztapiamy cukier ze szczyptą soli. Nie mieszamy. Kiedy cukier się roztopi, zdejmujemy z ognia i mieszając, do płynnego cukru stopniowo dolewamy śmietankę oraz zmielone orzechy.

Na ciasto czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Rozgrzewamy piekarnik do 150 st.

Mieszamy mąkę, zmiksowane migdały, cukier, białka i roztopioną czekoladę. Połowę masy nakładamy łyżką do foremek natłuszczonych i obsypanych cukrem.

Na środek ciasta w foremkach wkładamy po kostce czekolady oraz po łyżeczce kremu. Przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy ok. 25 minut. Odstawiamy na 10 minut, odwracamy foremki i wyjmujemy ciastka.