Dla 8 osób • Przygotowanie: 2 godziny
Schładzanie: 2-3 godziny

Idealny na walentynki podwójnie czekoladowy tort z musem z chili i płatkami soli - przygotowanie

Ciasto:
400 g buraków
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła plus do natłuszczenia formy
4 łyżki gorącego espresso
5 jajek
200 g cukru
140 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Mus:
200 g gorzkiej czekolady (co najmniej 70-proc.)
50 g masła
5 łyżek espresso
35 g drobnego cukru
250 ml śmietanki kremówki
1/4-1/2 łyżeczki zmielonego chili
sól w płatkach lub gruba morska

Idealny na walentynki podwójnie czekoladowy tort z musem z chili i płatkami soli - składniki

Na ciasto buraki myjemy, suszymy, owijamy folią aluminiową matową stroną na zewnątrz i pieczemy godzinę w temp. 170 st. Studzimy. Zdejmujemy folię, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do mocnego blendera i miksujemy na gładkie purée.

Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem na małym ogniu topimy w rondelku o grubym dnie, ciągle mieszając. Wlewamy espresso, mieszamy. Odstawiamy.

Jajka ucieramy z cukrem, łączymy z masą czekoladową i purée buraczanym. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy z masą czekoladową.

Formę o średnicy 22 cm natłuszczamy, spód wykładamy papierem 

pergaminowym. Ciasto rozkładamy na dnie, wyrównujemy. Wstawiamy na ok. 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st., pieczemy do suchego patyczka.

Na mus czekoladę i masło roztapiamy w rondelku o grubym dnie, mieszając, aż się połączą i masa będzie płynna. Wsypujemy cukier, mieszamy. Studzimy, ale nie dopuszczamy do zastygnięcia.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Mieszamy z masą czekoladową, doprawiamy chili. Nakładamy na upieczony spód i chłodzimy co najmniej 2-3 godziny. Dekorujemy płatkami soli. Tort przechowujemy w chłodnym miejscu z dala od innych potraw.