Dynia z płatkami jaglanymi na wynosDynia z płatkami jaglanymi na wynos shutterstock

Dynia z płatkami jaglanymi na wynos

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

500 g dyni
2 łyżki oleju
500 ml mleka
100 g płatków jaglanych
łyżeczka imbiru
2 łyżki miodu

Dynię kroimy w małą kostkę. W rondelku o grubym dnie (lub na patelni) rozgrzewamy olej, wrzucamy dynię i smażymy ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu (dynia może być półtwarda). Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby zmiękła.

Do drugiego garnuszka wlewamy mleko, wsypujemy płatki i imbir, gotujemy około 3 minut, ciągle mieszając. Dodajemy do dyni, wlewamy miód i dokładnie mieszamy.

Burgery z kaszy manny z rzodkiewkąBurgery z kaszy manny z rzodkiewką shutterstock

Burgery z kaszy manny z rzodkiewką

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

500 ml bulionu warzywnego
170 g kaszy manny
jajko
łyżka posiekanej natki
łyżka drobno pokrojonych oliwek
3 łyżki startego żółtego sera
ząbek czosnku
łyżka oleju
po pęczku rzodkiewek i szczypiorku
4 łyżki jogurtu lub maślanki

Gotujemy bulion. Wsypujemy kaszę, zmniejszamy ogień i cały czas mieszając, gotujemy około 5 minut, studzimy przez chwilę. Wbijamy jajko, wsypujemy natkę, oliwki, ser oraz rozgnieciony czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy wałek i kroimy go w plastry grubości 0,5 cm.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy burgery, aż się lekko zrumienią. Rzodkiewki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki, nakładamy na burgery. Szczypiorek siekamy, miksujemy z jogurtem i polewamy burgery. Kto nie lubi rzodkiewek, może je zastąpić innym ulubionym dodatkiem, np. oliwkami z odrobiną oliwy zamiast jogurtu.

Płatki jaglane na mleku na słodkoPłatki jaglane na mleku na słodko shutterstock

Płatki jaglane na mleku na słodko

Dla 2 osób
Przygotowanie: 10 minut

jabłko
100 g płatków jaglanych
500 ml mleka
sól
4 łyżeczki nasion słonecznika
2 łyżki suszonych jagód goji (lub inne owoce, np. 4 suszone śliwki)
4 łyżeczki miodu

Jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w półplasterki. Płatki gotujemy ok. 3 minut w lekko osolonym mleku, ciągle mieszając. Płatki nakładamy na talerze, dekorujemy plasterkami jabłka, nasionami słonecznika i goji oraz miodem.

Płatki jaglane doskonale smakują na zimno z jogurtem lub kefirem i ulubionymi owocami.

Kasza manna z malinamiKasza manna z malinami shutterstock

Kasza manna z malinami

Dla 1 osoby
Przygotowanie: 5 minut

500 ml mleka
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki soku malinowego
100 g owoców, np. malin świeżych lub mrożonych

Mleko gotujemy, wsypujemy kaszę i wlewamy sok, zmniejszamy ogień. Cały czas mieszając, gotujemy około 3 minut, aż kasza zgęstnieje. Kaszę podajemy udekorowaną malinami.

Naleśniki gryczane z jajkiem i szynkąNaleśniki gryczane z jajkiem i szynką shutterstock

Naleśniki gryczane z jajkiem i szynką

Dla 4 osób
Przygotowanie: 5 minut
Oczekiwanie: 12 godzin 

350 g kaszy gryczanej nieprażonej
375 ml mleka
5-6 jajek
sól 
olej do smażenia
100 g startego żółtego sera
120 g szynki lub boczku
posiekana natka lub szczypiorek do dekoracji

Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy i zalewamy 3 litrami wody do napęcznienia na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Odcedzamy i płuczemy ponownie. Blenderem miksujemy kaszę na gładką masę.

Dodajemy mleko, jedno lub dwa jajka (dwa, jeśli masa jest za rzadka), szczyptę soli, 2 łyżki oleju, miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolewamy trochę mleka. Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy porcję ciasta, kiedy się zrumieni, przewracamy naleśnik na drugą stronę.

Na środek wkładamy porcję pokrojonego sera i szynki. Podwijamy brzegi naleśnika z 4 stron. Wbijamy jajko na środek naleśnika, uważamy, by nie wypłynęło poza podwinięte brzegi. Smażymy ok. 4 minut, aż białko się zetnie, solimy i posypujemy natką.

Płatki gryczane z miodem i owocamiPłatki gryczane z miodem i owocami shutterstock

Płatki gryczane z miodem i owocami

Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut

100 g płatków gryczanych
500 ml mleka
2 łyżki miodu
200 g owoców, np. borówek
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Mleko gotujemy, wsypujemy płatki, zmniejszamy ogień i, mieszając, gotujemy około 3 minut. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z miodem.

Podajemy z orzechami i borówkami.

Placuszki gryczane z owocami i miodemPlacuszki gryczane z owocami i miodem shutterstock

Placuszki gryczane z owocami i miodem

Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut

140 g mąki gryczanej (zmielonej w młynku kaszy)
100 g mąki kukurydzianej
łyżka proszku do pieczenia
jajko
łyżka cukru
szczypta soli
500 ml mleka
olej do smażenia
Do podania:
miód
200 g owoców sezonowych
4 łyżki bitej śmietany

Mieszamy w misce obie mąki, proszek do pieczenia, jajko, cukier, sól, mleko, miksujemy na gęstą masę, ew. dosypujemy mąki. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy małe porcje ciasta. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z miodem, owocami i bitą śmietaną.

Kasza manna z czekoladą i bananamiKasza manna z czekoladą i bananami shutterstock

Kasza manna z czekoladą i bananami

Dla 2 osób
Przygotowanie: 5 minut

500 ml mleka
3 łyżki kaszy manny
łyżka miodu
banan
2 łyżki startej czekolady
łyżeczka cynamonu
100 g owoców, np. czarnych porzeczek

Mleko gotujemy, wsypujemy kaszę i wlewamy miód, zmniejszamy ogień. Cały czas mieszając, gotujemy około 3 minut, aż kasza zgęstnieje. Kaszę podajemy posypaną startą czekoladą i cynamonem, z pokrojonym bananem i owocami.

Dynia z kaszą jaglaną i rodzynkamiDynia z kaszą jaglaną i rodzynkami shutterstock

Dynia z kaszą jaglaną i rodzynkami

Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

200 g dyni
łyżka oleju
łyżeczka cynamonu
180 g kaszy jaglanej
500 ml mleka
2 łyżki miodu
skórka otarta z cytryny
po 4 łyżki rodzynek i orzechów włoskich

Dynię kroimy w małą kostkę. W rondelku o grubym dnie (lub na patelni) rozgrzewamy olej, wrzucamy dynię i smażymy ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu (dynia może być półtwarda). Posypujemy cynamonem i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby doszła.

Kaszę dokładnie płuczemy (na przemian ciepłą i zimną wodą). Gotujemy mleko, do wrzącego wrzucamy kaszę. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut. Mieszamy z dynią i miodem, dekorujemy rodzynkami oraz skórką cytryny.

Kasza gryczana z jabłkiem i migdałamiKasza gryczana z jabłkiem i migdałami shutterstock

Kasza gryczana z owocami i migdałami

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

180 g kaszy gryczanej
2 łyżki oleju
jabłko
łyżka masła
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kardamonu
łyżka miodu
100 g migdałów
100 g mrożonych owoców, np. czarnych jagód

Kaszę płuczemy. Gotujemy 500 ml wody z olejem. Wsypujemy kaszę na wrzątek. Gdy woda znów zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień (nie mieszamy) i gotujemy około 15 minut. Odstawiamy garnek pod przykryciem na 10-15 minut w ciepłe miejsce.

Jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy jagody i jabłko około 5 minut. Kaszę mieszamy z przyprawami, miodem, migdałami, jabłkiem z czarnymi jagodami.

Płatki jaglane ze zsiadłym mlekiemPłatki jaglane ze zsiadłym mlekiem shutterstock

Płatki jaglane ze zsiadłym mlekiem

Dla 4 osób
Przygotowanie: minuta

litr zsiadłego mleka
100 g płatków jaglanych
4 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
200 g borówek (lub innych owoców)
4 łyżki orzeszków piniowych (lub płatków migdałowych)

Do 4 talerzy wlewamy zsiadłe mleko, posypujemy je płatkami jaglanymi. Mieszamy miód z sokiem z cytryny i polewamy płatki.

Dekorujemy borówkami lub innymi owocami i orzeszkami piniowymi.

Naleśniki gryczane z dżemem i pestkami dyniNaleśniki gryczane z dżemem i pestkami dyni shutterstock

Naleśniki gryczane z miodem i pestkami dyni

Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
Oczekiwanie: 12 godzin

350 g kaszy gryczanej nieprażonej
375 ml mleka
1-2 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
50 g pestek dyni
4 łyżki ulubionego dżemu

Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy i zalewamy 3 litrami wody do napęcznienia na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Odcedzamy i płuczemy ponownie. Blenderem miksujemy kaszę na gładką masę. Dodajemy mleko, jajko (lub dwa, jeśli masa jest za rzadka), szczyptę soli, 2 łyżki oleju, miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolewamy trochę mleka.

Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni i smażymy naleśniki. Na suchej patelni prażymy pestki dyni, aż zaczną pachnieć. Podajemy naleśniki polne miodem i posypane pestkami. Zamiast miodu można dodać twarożek i rzodkiewki, wędzonego łososia lub inny ulubiony dodatek.