Krupnik z kaszy jaglanej z boczniakamiKrupnik z kaszy jaglanej z boczniakami shutterstock

Krupnik z kaszy jaglanej z boczniakami

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

2/3 szklanki kaszy jaglanej 
sól
200 g boczniaków lub pieczarek
łyżka masła 
marchewka 
półtora litra bulionu warzywnego
upieczone udko kurczaka 
2 żółtka
łyżeczka marynowanego czerwonego pieprzu

Kaszę jaglaną płuczemy, gotujemy do miękkości (20 min) w lekko osolonej wodzie.

Boczniaki czyścimy, kroimy na kawałki, podsmażamy na maśle. Marchewkę kroimy w kostkę, gotujemy w bulionie. Dodajemy rozdrobnione mięso z udka, kaszę, boczniaki, gotujemy kilka minut. Przyprawiamy, lekko studzimy.

Żółtka roztrzepujemy, mieszamy z łyżką zupy, wlewamy do reszty, mieszamy. Przyprawiamy, posypujemy czerwonym pieprzem.

Zupa ziemniaczana z kaszą perłową i wędzonym łososiemZupa ziemniaczana z kaszą perłową i wędzonym łososiem shutterstock

Zupa ziemniaczana z kaszą perłową i wędzonym łososiem

Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

pół szklanki kaszy perłowej drobnej
 8 ziemniaków 
marchewka
pietruszka 
duża czerwona papryka
cebula
łyżka masła
listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz
100 g wędzonego łososia
natka do dekoracji

Kaszę perłową gotujemy w lekko osolonej wodzie 20 minut. Osączamy.

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki. Gotujemy 2 litry wody, wkładamy ziemniaki, gotujemy 10 minut.

Marchewkę, pietruszkę i paprykę kroimy w kostkę, cebulę siekamy.

Masło topimy w rondlu, podsmażamy warzywa. Dodajemy do ziemniaków, wsypujemy kaszę, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie. Gotujemy 10-15 minut.

Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kawałkami wędzonego łososia, dekorujemy natką.

Zupa czerwoną fasolą i z pęczakiemZupa czerwoną fasolą i z pęczakiem shutterstock

Zupa czerwoną fasolą i z pęczakiem

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

cebula
ząbek czosnku
papryczka chilli
czerwona papryka
olej
200 g ugotowanej wołowiny
sól i pieprz
słodka mielona papryka
litr bulionu mięsnego
250 g przecieru pomidorowego
4 łyżki pęczaku
puszka czerwonej fasoli
pół puszki kukurydzy

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek na plasterki, papryczkę chilli w krążki. Paprykę kroimy na kawałki, wołowinę w kostkę. Olej rozgrzewamy na patelni, smażymy cebulę i czosnek.

Dodajemy papryczkę chilli, paprykę i mięso, smażymy 5 minut.

Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Bulion podgrzewamy, wkładamy podsmażone składniki, dodajemy przecier pomidorowy, wsypujemy pęczak, mieszamy. Gotujemy 10-15 minut.

Dodajemy osączoną fasolę i kukurydzę, krótko gotujemy. Przyprawiamy.

Drobiowa z kaszą jęczmienną i zielonym groszkiemDrobiowa z kaszą jęczmienną i zielonym groszkiem shutterstock

Zupa drobiowa z kaszą jęczmienną i zielonym groszkiem

Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

pierś kurczaka
listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
2 ziemniaki
pół cebuli
szklanka mrożonego zielonego groszku
łodyga selera naciowego
papryczka chilli
łyżeczka suszonego lubczyku
100 g kaszy jęczmiennej perłowej
sól i pieprz
gałązka natki

Kurczaka zalewamy półtora litrem wody, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, gotujemy 10 minut. Szumujemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę opalamy nad ogniem, dodajemy do mięsa. Gotujemy 15 minut.

Dodajemy zielony groszek, pokrojony seler naciowy, posiekaną papryczkę chilli i lubczyk, gotujemy 10 minut.

Wsypujemy kaszę jęczmienną, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę. Gotujemy do miękkości. Mięso rozdrabniamy, wkładamy do zupy.

Zupa łososiowa z kaszą jęczmiennąZupa łososiowa z kaszą jęczmienną shutterstock

Zupa łososiowa z kaszą jęczmienną

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

300 g świeżego łososia
2 łyżki soku z cytryny
2-3 pokruszone nitki szafranu
sól
cebula
ząbek czosnku
marchewka
pomidor
oliwa
łyżeczka skórki startej z pomarańczy
liść laurowy
4 łyżki kaszy jęczmiennej
2 łyżki posiekanego koperku 
2 źdźbła szczypiorku

Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pokruszony szafran, posypujemy solą, delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.

Cebulę, czosnek, marchewkę i pomidor obieramy, drobno kroimy, podsmażamy w rondlu na oliwie. Dodajemy skórkę pomarańczową i liść laurowy, smażymy 5 minut.

Wlewamy półtora litra wody, dodajemy łososia, gotujemy 5-10 minut. Rybę wyjmujemy. Wsypujemy opłukaną kaszę, solimy, gotujemy do miękkości. Podajemy z kawałkami łososia, koperkiem i posiekanym szczypiorkiem.

Zupa warzywna z kaszą manną i grzankamiZupa warzywna z kaszą manną i grzankami shutterstock

Zupa warzywna z kaszą manną i grzankami

Dla 6 osób
Przygotowanie: 35 minut

3 ziemniaki  
2 marchewki
biała część pora
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
100 g musztardy sarepskiej
4 łyżki śmietany 18-proc.
sól i pieprz
szklanka kaszy manny
pół małego czerstwego pszennego chleba
oliwa
drobny szczypiorek

Ziemniaki kroimy w małą kostkę, marchewki ścieramy na tarce, por kroimy na cienkie półplasterki. Warzywa zalewamy w rondlu 2 litrami wody, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy do miękkości.

Chochlę zupy mieszamy z musztardą, śmietaną, szczyptą soli i pieprzu. Dolewamy do reszty zupy, mieszamy. Wsypujemy kaszę mannę, mieszamy, gotujemy 5 minut.

Chleb kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą. Wysypujemy na blaszkę, pieczemy 10 minut w 200 st. Grzankami posypujemy zupę, dekorujemy szczypiorkiem.

Rosyjska zupa szczi z kaszą gryczanąRosyjska zupa szczi z kaszą gryczaną shutterstock

Rosyjska zupa szczi z kaszą gryczaną

Dla 6 osób
Przygotowanie: 95 minut

500 g kiszonej kapusty
4 łyżki masła
półtora litra rosołu
duża marchewka
kawałek pietruszki
2 cebule
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
150 g kaszy gryczanej
sól i pieprz
100 g wędzonego boczku
listek laurowy
kwaśna śmietana do dekoracji

Kiszoną kapustę płuczemy, dobrze odciskamy, kroimy. Wkładamy do garnka, dodajemy 3 łyżki masła, podlewamy rosołem, dusimy pod przykryciem kilka minut na dużym ogniu. Płomień zmniejszamy, gotujemy godzinę, mieszając.

Marchewkę, pietruszkę i cebule kroimy, podsmażamy na reszcie masła. Dodajemy przecier, mieszamy. Dodajemy do kapusty, mieszamy.

Kaszę gryczaną płuczemy, wsypujemy do kapusty, wlewamy resztę rosołu. Dodajemy pokrojony boczek, listek laurowy, gotujemy 20-30 minut. Przyprawiamy. Porcje dekorujemy kleksem śmietany.