Na tortownicę o średnicy 22 cm
Przygotowanie: 60 minut

Ciasto migdałowe w polewie pomarańczowej - składniki

50 g migdałów w słupkach
150 ml jogurtu greckiego
200 g cukru
4 jajka
250 g mąki pszennej
170 g mąki migdałowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
2 łyżeczki pasty waniliowej
220 ml oleju
Polewa:
skórka otarta i sok z 1/2 z pomarańczy
100 g cukru pudru

Ciasto migdałowe w polewie pomarańczowej - przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 175 st. Dno tortownicy wykładamy papierem pergaminowym, a jej boki natłuszczamy.

Migdały w płatkach prażymy na suchej patelni, aż będą lekko złote, mieszamy od czasu do czasu. Studzimy.

Na ciasto w dużej misce mieszamy jogurt, cukier, jajka na gładką masę. Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli oraz pastę waniliową, mieszamy. Wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na mniej więcej 40 minut (do suchego patyczka). Chwilę studzimy.

Na polewę w miseczce mieszamy skórkę i sok z pomarańczy, cukier puder. Na jeszcze ciepłe ciasto wylewamy polewę. Dekorujemy uprażonymi migdałami.