Dla 8-10 osób
Przygotowanie: 45 minut
Oczekiwanie: ok. 40 minut

Chlebek z bakaliami z mąki migdałowej - składniki

200 ml mleka
40 g świeżych drożdży
łyżka cukru
po 100 g kokosowej i kukurydzianej (lub 200 g mąki pszennej)
300 g mąki migdałowej
100 g masła miękkiego lub rozpuszczonego
2 jajka (w temp. pokojowej)
łyżeczka soli
łyżeczka cynamonu
50 g migdałów w słupkach
150 g ulubionych bakalii wcześniej namoczonych w gorącej wodzie

Chlebek z bakaliami z mąki migdałowej - przygotowanie

Mleko lekko podgrzewamy w rondelku (może też mieć temperaturę pokojową) wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier, mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Mąki wsypujemy do miski, wlewamy zaczyn drożdżowy, mieszamy z jajkami, przyprawami oraz miękkim masłem, zagniatamy na ciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło (ok. 40 minut, aż podwoi swoją objętość).

Bakalie namaczamy w 100 ml gorącej wody, odsączamy, dodajemy do ciasta, zagniatamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki i jeszcze na kilka minut odstawiamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Ciasto pieczemy 35 minut. Po ostudzeniu podajemy z masłem i konfiturą.

Uwaga! Ciasto kruszy się, gdy jest świeże, lepiej odłożyć je do następnego dnia.