Dla 2 osób
Przygotowanie: 40 minut

Ziemniaczany naleśnik z gravlaksem - składniki

mała czerwona cebula
limonka
1 kg ziemniaków (dowolnej odmiany)
50 g świeżo startego Parmigiano Reggiano
mała garść listków świeżego tymianku
posiekane igiełki z 2-3 gałązek świeżego rozmarynu posiekane
czarny pieprz roztłuczony w moździerzu
sól
olej do smażenia
2 garście listków amarantusa (może być również np. roszponka lub rukola)
kilka plasterków gravlaksa
trochę świeżego koperku
2 łyżeczki czerwonego pieprzu
oliwa extra virgin

Ziemniaczany naleśnik z gravlaksem - przygotowanie

Cebulę kroimy w cienkie plasterki (najlepiej mandoliną) i przekładamy do miski. Wlewamy sok z połowy limonki, mieszamy i odstawiamy.

Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach (możemy też użyć robota kuchennego).

Starte ziemniaki przekładamy na czystą bawełnianą ścierkę, zawijamy i odciskamy z nich jak najwięcej wody.

Odciśnięte ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy parmezan, listki tymianku i rozmarynu, sporo pieprzu oraz trochę soli (pamiętając, że parmezan z natury jest słony). Dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, a następnie nakładamy połowę masy ziemniaczanej. Rozprowadzamy ziemniaki po całej powierzchni patelni i ugniatamy łopatką, tworząc płaski placek (naleśnik). Smażymy, aż ładnie się zrumieni, a następnie przekładamy na drugą stronę.

Gotowy naleśnik zdejmujemy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce. W ten sam sposób smażymy drugi naleśnik z pozostałych ziemniaków.

Przekładamy placki na talerze. Wykładamy na nie większość listków amarantusa i cebuli, układamy po kilka plasterków gravlaksa. Posypujemy jeszcze odrobiną cebuli, amarantusa i koperku.

Naleśniki skrapiamy sokiem z połowy limonki i oliwą, posypujemy grubo młotkowanym czerwonym pieprzem.