Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: do 15 minut

Sałatka z gravlaksa i komosy ryżowej - składniki

100 g białej komosy ryżowej (quinoa)
mały fenkuł (albo 1/2 dużego)
mała czerwona cebula
1-2 cytryny lub limonki
pomarańcza
2 duże garście rukwi wodnej (może być również np. roszponka lub rukola)
czarny pieprz roztłuczony w moździerzu
sól
oliwa extra virgin
2 minisałaty rzymskie (albo jedna duża)
kilka plasterków gravlaksa

Sałatka z gravlaksa i komosy ryżowej - przygotowanie

Płuczemy komosę pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy wodą w proporcji 1 część komosy na 2 części wody i gotujemy (ok. 12 minut). Odcedzamy, odstawiamy, by przestygła, po czym przekładamy do miski.

Fenkuł i cebulę kroimy w cienkie plasterki (najlepiej mandoliną) i przekładamy do osobnych misek. Do każdej z misek wlewamy sok z połowy cytryny. Mieszamy i odstawiamy na co najmniej 10-15 minut.

Ostrym nożem odcinamy skórę z pomarańczy. Kroimy jej miąższ na kawałki i przekładamy ją do komosy. Dodajemy zamarynowane warzywa (odkładamy trochę cebuli) oraz większość opłukanej i dobrze osuszonej (np. na papierowym ręczniku) rukwi wodnej. Doprawiamy pieprzem i solą, wlewamy trochę oliwy i sok z cytryny, mieszamy.

Miski, w których podamy sałatkę, wykładamy zielonymi listkami, dodajemy porcje komosy z dodatkami.

Na wierzchu układamy po kilka plasterków gravlaksa oraz trochę najmniejszych krążków cebuli i listków rukwi wodnej. Skrapiamy odrobiną oliwy.