Tak przygotowany łosoś* jest nie tylko znacznie zdrowszy niż wędzony, ale również nieporównanie smaczniejszy i wyraźnie mniej tłusty. A co najważniejsze, bardzo łatwo zrobić go we własnej kuchni – i to bez najmniejszego ryzyka porażki. Gravlax uda się zawsze i każdemu. Marynata, której głównym składnikiem jest sól, wyciąga z łososia wilgoć. Gotowa ryba staje się sprężysta, a mięso cudownie delikatne, wręcz rozpływające się w ustach.

Swego czasu bardzo popularny stał się przepis na gravlaksa z tartym burakiem, który nadawał rybie mocno różową barwę. Moim zdaniem jednak siła tego przepisu ma swoje źródło w prostocie, dlatego listę składników ograniczyłem do minimum. Suszona limonka to fajna przyprawa, która dodaje aromatu, ale nie jest w tym przepisie niezbędna. Gotowy gravlax doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu dań. Świetnie odnajduje się w sałatkach i na kanapkach, znakomicie komponuje się z ziemniakami czy jajkami. 

* W ten sam sposób możesz przyrządzić inne ryby (np. jesiotra), które mają mało ości i są na tyle duże, by można było wykroić z nich odpowiednio gruby płat.

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 10 minut
Oczekiwanie: 36 godzin

Gravlax – świeży łosoś marynowany w grappie i soli - składniki

płat dzikiego łososia ze skórą (ok. 800 g)
2-3 garście gruboziarnistej soli
2-3 płaskie łyżeczki cukru kokosowego
suszona limonka (opcjonalnie)
kilka łyżek grappy albo innego mocnego alkoholu (np. wódka, calvados)

Gravlax – świeży łosoś marynowany w grappie i soli - przygotowanie

Usuwamy ewentualne ości oraz łuski ze skóry łososia.

W brytfance odpowiedniej wielkości płasko układamy rybę, skórą do dołu.

Rozsypujemy na rybie grubą warstwę soli, cukier i startą limonkę. Przyklepujemy wszystko dłońmi, po czym skrapiamy łososia grappą.

Przykrywamy naczynie folią spożywczą. Tak przygotowanego łososia wstawiamy do lodówki na 36 godzin (bardzo gruby płat łososia może leżeć w lodówce do 48 godzin).

Z gotowego gravlaksa spłukujemy sól pod bieżącą wodą i osuszamy. Ostrym nożem odcinamy skórę. Przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni.