Spaghetti fasolkoweSpaghetti fasolkowe shutterstock

Na 6-8 porcji
Przygotowanie 35 minut

Spaghetti fasolkowe - składniki

Pesto: 
2 łyżki orzeszków piniowych lub pestek dyni
pęczek listków bazylii
mały ząbek czosnku
łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki startego parmezanu
4 łyżki oliwy
sól i świeżo zmielony pieprz
Spaghetti: 
500 g zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
500 g makaronu spaghetti
2-3 łyżki oliwy lub masła (opcjonalnie)
50 g startego parmezanu

Spaghetti fasolkowe - przygotowanie

Na pesto orzeszki piniowe lub pestki dyni podprażamy na suchej patelni, aż będą złoto-brązowe. Przesypujemy do blendera lub moździerza. Dodajemy bazylię, obrany czosnek, sok z cytryny, parmezan i oliwę. Przyprawiamy solą i pieprzem, miksujemy lub ucieramy na gładką masę (gdyby pesto okazało się zbyt gęste, dolewamy więcej oliwy).

Na spaghetti fasolkę płuczemy, odcinamy końce i gotujemy na parze lub w osolonym wrzątku (ok. 10 minut). Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Gorący makaron mieszamy z pesto i fasolką. W razie potrzeby dodajemy oliwę lub masło. Podajemy od razu, posypane parmezanem i pieprzem.

Aromatyczna wołowina z fasoląAromatyczna wołowina z fasolą shutterstock

Na 6 porcji
Przygotowanie 45 minut

Aromatyczna wołowina z fasolą - składniki

oliwa
2 cebule
2 ząbki czosnku
500 g mielonej wołowiny
250-300 ml warzywnego bulionu lub wody wymieszanej z domową kostką bulionową
2 łyżeczki sumaku
2 łyżeczki przyprawy zatar
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki harissy
1/2 łyżeczki mieszanki „7 przypraw" (kolendra, cynamon, imbir, pieprz biały, liść laurowy, kmin, gałka muszkatołowa – do kupienia w Kuchniach Świata lub w internecie)
150 g białej fasoli (cannellini lub piękny jaś) ugotowanej lub z puszki
sól i pieprz
kuskus
natka

Aromatyczna wołowina z fasolą - przygotowanie

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej posiekane cebule. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy mielone mięso i smażymy, aż zbrązowieje. Wlewamy na patelnię bulion (lub wodę i dodajemy domową kostkę rosołową).

Posypujemy wszystkim przyprawami. Dusimy na małym ogniu 20 minut. Następnie dodajemy fasolę i całości dusimy jeszcze 10 minut, delikatnie mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kuskusem i listkami natki.

Smalec ze śliwkąSmalec ze śliwką shutterstock

Na 4 porcje
Przygotowanie 30 minut

Smalec ze śliwką - składniki

2 cebule
3 łyżki oleju do smażenia
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna jałowca
2 goździki
2 liście laurowe
4 suszone śliwki
180 g białej fasoli ugotowanej lub z puszki
łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki majeranku
szczypta gałki muszkatołowej
sól i świeżo mielony pieprz

Smalec ze śliwką - przygotowanie

 Cebule siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebule wraz z zielem angielskim, jałowcem, goździkami i liśćmi laurowymi. Smażymy na małym ogniu do czasu, aż cebula będzie złota. Dodajemy posiekane śliwki i jeszcze krótko przesmażamy.

Fasolę miksujemy za pomocą blendera razem z sosem sojowym, majerankiem, gałką muszkatołową, sporą szczyptą pieprzu, soli i 6 łyżkami wody, odstawiamy. Z podsmażonej cebuli wyławiamy przyprawy, z którymi się smażyła. Cebulę ze śliwkami dodajemy do fasoli, miksując krótko na niezbyt wysokich obrotach. Doprawiamy do smaku. Smalec schładzamy i trzymamy w lodówce nawet do tygodnia. Podajemy np. z podpieczonym chlebem i kiszonym ogórkiem.

Fasola perłowa w sosie pomidorowymFasola perłowa w sosie pomidorowym shutterstock

Na 6 porcji
Przygotowanie 40 minut

Fasola perłowa w sosie pomidorowym - składniki

2 szalotki
4 ząbki czosnku
oliwa
marchewka
400 g fasoli perłowej ugotowanej lub z puszki
250 g pomidorów z puszki (w sezonie świeżych malinowych)
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
łyżka słodkiej wędzonej papryki
łyżeczka pikantnej wędzonej papryki
sól i pieprz
2 łyżki koncentratu pomidorowego

Fasola perłowa w sosie pomidorowym - przygotowanie

 Szalotki i czosnek obieramy, siekamy, szklimy na oliwie w dużym rondlu. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do cebuli i przesmażamy Dorzucamy fasolę i zalewamy gorącą wodą tak, aby przykryła fasolę na dwa palce. Gotujemy, mieszając, 20 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, cukier, cynamon, wędzoną słodką i pikantną paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze 20 minut bez przykrycia, mieszając. Dodajemy koncentrat, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy łyżkę oliwy i doprawiamy do smaku. Fasolę podajemy np. na kromkach chleba, dekorujemy listkami bazylii i cząstkami limonki.

Fasola duszona z wędzonymi żeberkamiFasola duszona z wędzonymi żeberkami shutterstock

Na 6 porcji
Przygotowanie 60 minut

Fasola duszona z wędzonymi żeberkami - składniki

gałązka tymianku
cebula
2 ząbki czosnku
100 g słoniny
3 łyżki słodkiej czerwonej papryki
1 kg wędzonych wieprzowych żeberek
marchewka
papryczka chili
2 łyżki koncentratu pomidorowego
400 g białej fasoli ugotowanej lub z puszki
sól i pieprz

Fasola duszona z wędzonymi żeberkami - przygotowanie

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Słoninę również drobno siekamy i wytapiamy w dużym rondlu. Cebulę, często mieszając, podsmażamy w garnku na złoty kolor. Wsypujemy słodką paprykę, dokładnie mieszamy i chwile smażymy, uważając, żeby się nie przypaliła. Wlewamy 2 litry gorącej wody, wkładamy pokrojone żeberka i gotujemy ok. 40 minut. Dodajemy startą na tarce o małych oczkach marchewkę oraz posiekaną papryczkę chili. Gotujemy 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, gotujemy ok. 10 minut. Na koniec dodajmy fasolę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Fasolka po azjatycku z mięsemFasolka po azjatycku z mięsem shutterstock

Na 4 porcje
Przygotowanie 35 minut

Fasolka po azjatycku z mięsem - składniki

400 g mrożonej fasolki szparagowej
sól
3 łyżki sosu teriyaki
2 łyżki octu ryżowego
łyżka słodkiego sosu chili
łyżeczka przyprawy „5 smaków” (anyż gwiaździsty, goździki, cynamon, nasiona kopru włoskiego lub zmielone nasiona kozieradki i pieprz syczuański)
2 ząbki czosnku
łyżka mąki ziemniaczanej
olej
500 g mielonej wołowiny
sos sojowy jasny (opcjonalnie)

Fasolka po azjatycku z mięsem - przygotowanie

 Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie (ok. 5 minut) – powinna pozostać al dente. Przelewamy zimną wodą.

W misce mieszamy sos teriyaki, ocet ryżowy, sos chili, przyprawę „5 smaków”, posiekane ząbki czosnku i skrobię ziemniaczaną. Wlewamy na patelnię z rozgrzanym olejem, dodajemy 100 ml wody i podgrzewamy, mieszając, aż sos zacznie gęstnieć.

Dodajemy mięso i podsmażamy, mieszając, aż się zrumieni i połączy z przyprawami (7-8 minut). Dorzucamy fasolkę i smażymy 2-3 minuty. Można skropić do smaku sosem sojowym.

Kotleciki z fasoliKotleciki z fasoli shutterstock

Na 30 sztuk
Przygotowanie 20 minut

Kotleciki z fasoli - składniki

500 g fasoli z puszki
ostra papryczka, najlepiej habanero (opcjonalnie)
czerwona cebula
domowa warzywna kostka bulionowa
sól
natka (opcjonalnie)
olej do głębokiego smażenia

Kotleciki z fasoli - przygotowanie

Fasolę osączamy. Jeśli lubimy ostre potrawy, w moździerzu rozdrabniamy papryczkę habanero na pastę (opcjonalnie). Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Fasolę miksujemy z cebulą, dodając 3-4 łyżki wody – ma powstać gładka, ale gęsta pasta. Dodajemy papryczkę (opcjonalnie), kostkę bulionową, sól, posiekaną natkę (opcjonalnie) i miksujemy 5 minut. W rondlu rozgrzewamy olej i kładziemy łyżką porcje fasolowego ciasta, formując owalne kotleciki. Smażymy 3-5 minut z każdej strony na złoty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy na gorąco.