Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Okonomiyaki z brukselki i dyni - składniki

250 g dyni
250 g brukselki
pęczek dymki
2 łyżki octu ryżowego (lub z białego wina)
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu sriracha lub innego
3 jajka
3-6 łyżek mąki (pszenna, orkiszowa)
majonez
sos chili
łyżka ziaren
sezamu
olej do smażenia

Okonomiyaki z brukselki i dyni - przygotowanie

Brukselkę i dymkę szatkujemy (trochę szczypiorku odkładamy). Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach.

W misce ugniatamy warzywa z octem, sosem sojowym, aż nieco zmiękną. Dodajemy sos sriracha oraz rozbełtane jajka i tylko tyle mąki, by dało się łyżką uformować na patelni placki.

Smażymy okonomiyaki na średnio rozgrzanej patelni cienko posmarowanej olejem na złoty kolor, po mniej więcej 4 minuty z każdej strony. Podajemy z majonezem, sosem chili, posiekaną dymką i uprażonym sezamem.

Możemy usmażyć małe placki albo jeden duży na całą patelnię, jak to robią Japończycy. Ten większy trudniej przewrócić na drugą stronę, ale wystarczy zsunąć go na talerz, przykryć patelnią, a potem wprawnym ruchem odwrócić talerz, żeby placek znalazł się z powrotem na patelni