Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Pieczona brukselka z dynią i z glazurą z miso - składniki

400 g dyni (ok. 1/2 średniej)
400 g brukselki
pęczek dymki
szczypta pieprzu kajeńskiego lub chili
2 łyżki oleju rzepakowego lub innego neutralnego w smaku
2 łyżki pasty miso*
2 łyżki sosu sojowego
łyżka syropu klonowego
łyżka ziaren
sezamu
sól

Pieczona brukselka z dynią i z glazurą z miso - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Brukselkę blanszujemy 2 minuty we wrzątku i przelewamy zimną wodą. Kroimy ją na połówki.

Dynię kroimy w dużą kostkę. Dynię i brukselkę przekładamy na blachę, solimy, posypujemy pieprzem kajeńskim i nacieramy olejem. Pieczemy 20 minut.

Miso mieszamy z sosem sojowym i syropem klonowym. Upieczone warzywa polewamy sosem, mieszamy i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Podajemy od razu polane sosem z pieczenia i posypane posiekaną dymką oraz uprażonym sezamem.

*Jeśli nie masz pasty miso, zastąp ją dodatkową łyżką sosu sojowego i łyżką musztardy miodowej. Smak nie będzie taki sam jak z miso, ale też będzie pysznie.