Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Purée dyniowe z duszoną brukselką - przygotowanie

1/2 dyni (najlepsza będzie piżmowa)
250 g brukselki
pęczek dymki
3 łyżki oliwy
chili
sól
naleśniki lub tortille
8 łyżek koziego twarożku

Purée dyniowe z duszoną brukselką - przygotowanie

Dynię nacinamy na krzyż, solimy i nacieramy łyżką oliwy. Pieczemy (całą połówkę), aż zmięknie, w piekarniku rozgrzanym do 180 st. (ok. 40 minut).

Brukselkę i dymkę szatkujemy i podduszamy razem na pozostałej oliwie. Doprawiamy solą i chili. Upieczoną dynię rozgniatamy widelcem na purée. Łączymy z brukselką.

Potrawa idealnie nadaje się do faszerowania naleśników lub tortilli: każdy placek smarujemy cienko purée dyniowym i twarożkiem. Na wierzchu cienko rozkładamy duszoną brukselkę i zawijamy placek w rulon. Jemy na ciepło podsmażone na patelni albo na zimno.

Purée z upieczonej w całości dyni przyda się na przykład do zupy, jako dodatek do dania głównego albo do kaszotto.