Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 35 minut
Chłodzenie: 4 godziny (lub przez noc)

Terrina z koziego sera i pieczonych buraków - składniki

 2 upieczone buraki
2 garści rukoli lub 1/3 pęczka koperku
500 g koziego serka kanapkowego (może być też serek śmietankowy)
3 łyżki śmietany 18- lub 22-proc.
2-3 łyżki miodu
sól, pieprz
3 łyżeczki żelatyny
2 garści orzechów włoskich
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy

Terrina z koziego sera i pieczonych buraków - przygotowanie

 Upieczone buraki kroimy w cienkie paseczki, czyli julienne (stworzą w masie dekoracyjny wzorek), albo w kostkę. Rukolę lub koperek myjemy, osuszamy i niezbyt drobno kroimy. Serek mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy 2 łyżkami miodu, solą i pieprzem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, gdy napęcznieje, dodajemy do masy serowej, mieszamy.

Orzechy prażymy na suchej patelni i siekamy. Połowę ich wraz z burakami i zieleniną dodajemy do masy, mieszamy.

Keksówkę wykładamy folią spożywczą i przekładamy do niej terrinę. Wierzch wyrównujemy i zawijamy folią spożywczą, by twaróg nie chłonął zapachów z lodówki. Chłodzimy co najmniej 4 godziny.

Ocet balsamiczny łączymy z pozostałym miodem, oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Terrinę wyjmujemy z formy tuż przed podaniem, kroimy w plastry, posypujemy orzechami i skrapiamy sosem.