Na ok. 30 szt.
Przygotowanie: 45 minut
Chłodzenie ciasta: do 7 dni

Nadziewane pierniki - składniki

Ciasto:
165 g miodu
50 g masła
85 g cukru
2 łyżki przyprawy do pierników
300 g mąki
łyżeczka sody
jajko
szczypta soli
Nadzienie:
4 daktyle
2-3 śliwki kalifornijskie
2-3 łyżki rumu
25 g orzechów włoskich
25 g obranych migdałów
25-30 g cukru trzcinowego
łyżeczka skórki z pomarańczy
lukier do dekoracji

Nadziewane pierniki - przygotowanie

Na ciasto miód, masło, cukier przekładamy do rondelka, dodajemy przyprawy i podgrzewamy syrop na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a składniki połączą, od czasu do czasu mieszając.

Mąkę wraz z sodą przesiewamy do dzieży miksera. Dodajemy rozkłócone jajko, przestudzony syrop i szczyptę soli. Ucieramy wszystko, aż powstanie gęste i gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące, możemy dosypać odrobinę mąki, ale tylko trochę, by pierniki po upieczeniu nie były za twarde i suche. Przekładamy ciasto do małej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (im dłużej ciasto się chłodzi, nawet tydzień, tym łatwiej się rozwałkowuje i jest smaczniejsze).

Na nadzienie daktyle i śliwki zalewamy wrzątkiem i rumem, moczymy, aż zmiękną. Orzechy i obrane migdały lekko podprażamy na suchej patelni i zostawiamy do wystudzenia. Ucieramy w malakserze z cukrem trzcinowym, odsączonymi owocami, skórką z pomarańczy i ewentualnie odrobiną wody spod suszonych owoców. Powinniśmy otrzymać gęstą, klejącą masę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Ciasto na pierniki rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm, wycinamy ulubione kształty (najlepiej niezbyt skomplikowane, bo pierniki się lekko rozlewają w trakcie pieczenia), nakładamy na środek po łyżeczce nadzienia i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta.

Dociskamy na brzegach i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy ok. 1 cm odstępu pomiędzy ciastkami i pieczemy je 8-10 minut. Po wystudzeniu (najlepiej na kratce) dekorujemy lukrem.

Nadziewane pierniki - rady

Pierniki po wystudzeniu i polukrowaniu najlepiej przechowywać w metalowej puszce lub szczelnie zamykanym pojemniku. Żeby szybciej zmiękły, warto do pojemnika włożyć jabłko, a żeby wzmocnić zapach pierników, można do pojemnika dorzucić kilka lasek cynamonu, ziarna kardamonu czy gwiazdki anyżu.

Zamiast nadzienia bakaliowego możemy pierniki nadziać twardą marmoladą, odparowanym dżemem lub marcepanem.

Przepis pochodzi z e-booka Mariety Mareckiej „ŚwiętuJemy” 

E-book Mariety Mareckiej 'ŚwiętuJemy'E-book Mariety Mareckiej 'ŚwiętuJemy' mat. prasowy