Dla 8-10 osób
Przygotowanie: 50 minut

Zupa dyniowa z pieczoną papryką - składniki

4 czerwone papryki
papryczka chili
ok. 1 i 1/2 kg dyni
4 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 i 1/2 l bulionu warzywnego lub wody
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
kolorowy pieprz
sól
250 ml śmietanki 30-proc.
Do podania:
natka
ziołowe grzanki

Zupa dyniowa z pieczoną papryką - przygotowanie

Paprykę myjemy, kroimy na pół, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do żaroodpornego naczynia i pieczemy w 200 st. ok. 20 minut. Gorącą paprykę przekładamy do miski, przykrywamy pokrywką, kiedy nieco ostygnie, zdejmujemy z niej skórkę, usuwamy również gniazda nasienne, odkładamy. Papryczkę chili kroimy wraz z nasionami w plasterki.

Dynię dzielimy nożem na kawałki, obieramy, usuwamy nasiona i pieczemy 25 minut w 180 st. Cebulę oraz czosnek obieramy, siekamy.

W dużym rondlu roztapiamy masło, dodajemy oliwę i szklimy na nich cebulę oraz czosnek. Dorzucamy posiekaną papryczkę i podsmażamy całość, mieszając, 2 minuty. Do rondla dodajemy upieczoną paprykę (zostawiamy 1-2 kawałki do dekoracji) oraz dynię, wlewamy bulion i gotujemy 10-15 minut. Kiedy zupa nieco ostygnie, doprawiamy ją papryką, pieprzem i solą, a następnie miksujemy, aż uzyskamy jednolitą, aksamitną konsystencję. W czasie miksowania dolewamy śmietankę.

Zupę podajemy posypaną natką i pokrojoną w kosteczkę pieczoną papryką z ziołowymi grzankami.