Mus truskawkowy w winieMus truskawkowy w winie shutterstock

Mus truskawkowy w winie

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

400 g truskawek
150 ml czerwonego półsłodkiego wina o temperaturze pokojowej
sok z cytryny
2 łyżki drobnego cukru

Truskawki płuczemy w zimnej wodzie, osączamy. Kilka odkładamy do dekoracji, od reszty odrywamy szypułki. Truskawki miksujemy na wysokich obrotach z winem do uzyskania puszystego musu. Sokiem z cytryny smarujemy krawędzie kieliszków. Cukier wysypujemy na talerzyk, zanurzamy w nim kieliszki zwilżone sokiem, aby utworzyły się cukrowe otoczki.

Ostrożnie nalewamy koktajl. Dekorujemy truskawkami i od razu podajemy.

Grzaniec z cydruGrzaniec z cydru shutterstock

Grzaniec z cydru

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

800 ml cydru
100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
2 łyżki miodu
mała garść mrożonej żurawiny
gwiazdka anyżu
jabłko
pomarańcza
4 kawałki kory cynamonu

Cydr i sok z pomarańczy podgrzewamy do temp. 70 st. w garnku z grubym dnem wraz z miodem, żurawiną i anyżem.

Jabłko myjemy, wykrawamy gniazdo nasienne, kroimy w cienkie (ok. 3 mm) cząstki. Pomarańczę parzymy wrzątkiem, osuszamy, wraz ze skórką kroimy ostrym nożem w plasterki.

Kawałki owoców wkładamy do grubych szklanek, nalewamy cydr. Do każdej szklanki wkładamy kawałek kory cynamonu. Podajemy gorące.

Złoty drinkZłoty drink shutterstock

Złoty drink

Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut

1–2 brzoskwinie (mogą być z puszki)
150 g malin (mogą być mrożone)
750 ml schłodzonego białego półsłodkiego wina musującego
woda gazowana
melisa cytrynowa lub mięta cytrynowa do dekoracji

Brzoskwinie płuczemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki, miąższ kroimy w wąskie cząstki. Maliny i kawałki brzoskwiń wkładamy do oziębionych szklanek lub kielichów.

Do 3/4 wysokości naczyń Zalewamy winem musującym, dopełniamy woda gazowaną, dekorujemy miętą lub melisą i od razu podajemy.

Kruszon cytrusowyKruszon cytrusowy shutterstock

Kruszon cytrusowy

Dla 6 osób
Przygotowanie: 15 minut

1 kg pomarańczy
2 cytryny
puszka (ok. 600 ml) ananasa w zalewie
250 g kostek lodu
450 ml schłodzonego półsłodkiego białego wina
1/2 pomarańczy do dekoracji

Z pomarańczy i cytryn wyciskamy sok, najlepiej z drobnymi cząstkami miąższu. Do naczynia z sokiem wkładamy ananas wraz z zalewą oraz kostki lodu. Całość miksujemy na wysokich obrotach, aż utworzy się drobna lodowo-owocowa „kaszka”. Wlewamy wino, mieszamy.

Nalewamy do oziębionych szklaneczek, dekorujemy plastrami pomarańczy i podajemy.

Smak kruszonu będzie bardziej intensywny, jeśli dodamy 20 ml grenadyny, 40 ml syropu cytrynowego  lub 20 ml kokosowego.(Przepisy na syropy poniżej)*

Sangria bardzo owocowaSangria bardzo owocowa shutterstock

Sangria bardzo owocowa

Dla 6 osób
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 90 minut

800 g ulubionych mieszanych owoców (pomarańcze, truskawki, borówki amerykańskie, limonki, cytryny, jabłka, maliny itp.)
200 ml soku ananasowego
1,5 l czerwonego lub różowego wina półsłodkiego
garść listków mięty

Owoce myjemy, oczyszczamy stosownie do potrzeb (wykrawamy gniazda nasienne, usuwamy szypułki itp.). Jeśli są wśród nich cytrusy, parzymy je wrzątkiem i osuszamy, nie obieramy. Większe owoce (jabłka, pomarańcze itp.) kroimy w cienkie cząstki lub półplasterki.

Do szklanej boli, dużego szklanego dzbana lub szklanych kielichów nakładamy owoce. Sok ananasowy mieszamy z winem, zalewamy owoce, dodajemy listki mięty. Naczynie z sangrią wstawiamy na 90 minut do lodówki.

*Jak przygotować syrop do koktajli

Syrop z granatów (grenadyna)

Na ok. 1,5 litra syropu
Składniki: 750 g ziarenek z granatów, 2 kg cukru

Ziarenka granatów siekamy, dokładnie, zbierając sok. Cukier rozpuszczamy w 2 litrach wody. Dodajemy posiekane ziarna granatów wraz z sokiem, gotujemy

10-15 minut. Sitko wykładamy gazą, przecedzamy. Syrop studzimy, przelewamy do butelek. Przechowujemy w lodówce.

Syrop cytrynowy

Na 500-600 ml syropu 
Składniki: 1 kg cukru, 12 cytryn

Cukier zalewamy 150 ml wody i rozpuszczamy na małym ogniu, mieszając. Jedną cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę, ze wszystkich wyciskamy sok, dodajemy do syropu razem ze skórką. Gotujemy na małym ogniu 15-20 minut, często mieszając. Studzimy, przecedzamy i przelewamy do butelek. Przechowujemy w lodówce do pół roku.

Syrop kokosowy

Na ok. 700 ml syropu 
Składniki: 400 g cukru, 300 g wiórków kokosowych

Cukier zalewamy 400 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy i gotujemy 4 minuty. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Syrop przecedzamy, wlewamy do butelek.

Przechowujemy w lodówce do 2 miesięcy.