Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 2 godz.
Oczekiwanie: 5 godz.

Barszcz czerwony z grzybowymi uszkami - składniki

Barszcz:
1 i 1/2 kg buraków
marchewka
mały seler
3 ząbki czosnku
2 małe kwaśne jabłka
1 i 1/2 litra zimnej wody
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
łyżka suszonego majeranku
4 łyżki cukru
łyżka octu 10-proc.
sól i pieprz
Ciasto do uszek:
400 g mąki, najlepiej typ 550
jajko
200 ml gorącej wody
pół łyżeczki soli
Podgrzybkowy farsz do uszek:
cebula biała
350 g suszonych podgrzybków
sól, pieprz
4 łyżki oleju słonecznikowego

Barszcz czerwony z grzybowymi uszkami - przygotowanie

Na barszcz buraki, marchewkę, seler, czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry, przekładamy do garnka. Jabłka myjemy i kroimy w cząstki (bez obierania, z nasionami), przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, roztarty majeranek i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia – nie gotujemy! Doprawiamy octem, solą i pieprzem. Odstawiamy na co najmniej 5 godzin. Odcedzamy.

Na uszka mąkę z przesiewamy do miski, dodajemy jajko i mieszamy. Stopniowo wlewamy gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę, powinno być miękkie i mieć lekko pulchną konsystencję. Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20-30 minut, żeby ciasto odpoczęło.

Na farsz suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie 2-3 godziny. Gotujemy je 30-40 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły, zdejmujemy z palnika. Wyjmujemy grzyby i  kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z olejem, dodajemy grzyby i wszystko podsmażamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia (jeśli jest zbyt dużo płynu, odcedzamy na sitku).

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wycinamy kółka, nakładamy na nie farsz z podgrzybków. Formujemy uszka. Wkładamy do wrzącej, osolonej wody na ok. 2 minuty. Podajemy z barszczem.