Dla 8 osób
Przygotowanie: 70 minut
Marynowanie mięsa: 12 godzin

Kurczak w winie - składniki

2-2 i 1/2 kg kawałków kurczaka: uda, podudzia, skrzydła
Marynata:
3 marchewki
3 cebule
2 ząbki czosnku
3 gałązki rozmarynu
liść laurowy
łyżka posiekanej natki
15 ziaren pieprzu
2 butelki czerwonego wytrawnego wina
60 ml oleju
Potrawka:
100 g masła
6 łyżek oleju
40 g mąki
sól
250 g marynowanych cebulek
łyżka cukru
pieprz
400 g małych pieczarek
300 g plastrów wędzonego boczku

Kurczak w winie - przygotowanie

Kawałki kurczaka płuczemy, osuszamy.

Na marynatę marchew i cebule obieramy i kroimy w plasterki, ząbki czosnku rozgniatamy. W dużym garnku mieszamy wino z olejem, warzywami i przyprawami, w marynacie zanurzamy mięso i wstawiamy je do lodówki na 12 godzin. Wyjmujemy kurczaka z marynaty, osuszamy (marynatę zachowujemy).

Na potrawkę obsmażamy kurczaka w brytfannie lub na głębokiej patelni na 50 g masła wymieszanych z olejem. Wrzucamy warzywa i zioła wyłowione z marynaty, smażymy 5 minut. Dodajemy mąkę i dusimy 2 minuty. Wlewamy płyn z marynaty, solimy i zagotowujemy. Przykrywamy i wstawiamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 st. W tym czasie wrzucamy na patelnię marynowaną cebulkę, zalewamy wodą, by przykryła cebulki, doprawiamy łyżką cukru, solą oraz pieprzem. Gotujemy, aż będą miękkie i woda odparuje.

Pieczarki kroimy na ćwiartki, obsmażamy na reszcie masła i dusimy, doprawiając do smaku. Kiedy woda z grzybów odparuje, mieszamy je z cebulką. Bekon kroimy w paski, obsmażamy na skwarki i dodajemy do cebulek z pieczarkami, mieszamy.

Wyjmujemy kurczaka z brytfanny. Powstały płyn przecedzamy, warzywa przecieramy, a potem dodajemy do pieczarek z cebulkami i boczkiem.

Wkładamy kurczaka do brytfanny, zalewamy mieszaniną warzywno-pieczarkową. Dusimy pod przykryciem jeszcze 5 minut.