Dla 8-10 osób
Przygotowanie: 40 minut

Tajska zupa z zieloną pastą curry i kurczakiem - składniki

papryczka chili plus druga do dekoracji
2 ząbki czosnku
3 cm świeżego imbiru
3-4 cebule dymki lub 1 cebula
2 piersi kurczaka lub pierś i udo bez kości
marchewka
tajski bakłażan (do kupienia w sklepach z produktami ze świata) lub zwykły mały bakłażan
200 g grzybów shiitake lub pieczarek
1 i 1/2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
łodyga trawy cytrynowej
2 łyżki oleju kokosowego
4 łyżeczki zielonej pasty curry
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
łyżka cukru trzcinowego
limonka
400 ml mleczka kokosowego
tajska bazylia lub mięta
olej sezamowy

Tajska zupa z zieloną pastą curry i kurczakiem - przygotowanie

Papryczkę chili kroimy w plasterki. Imbir i czosnek obieramy, siekamy. Cebulę kroimy w piórka. Mięso kurczaka płuczemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, kroimy w cienkie talarki lub w zapałki. Bakłażana myjemy, kroimy w kostkę. Grzyby shiitake lub pieczarki kroimy na ćwiartki. Bulwiastą końcówkę łodygi trawy cytrynowej tłuczemy, by nieco popękała.

W dużym rondlu na oleju kokosowym podsmażamy chili, imbir, czosnek i cebulę. Dorzucamy kurczaka i pastę curry, chwilę smażymy, dodajemy marchewkę oraz bakłażana, smażymy i po kilku minutach dokładamy pieczarki. Całość zalewamy bulionem, dorzucamy trawę cytrynową, doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym, cukrem trzcinowym i sokiem z limonki. Gotujemy 15 minut. Dolewamy mleczko kokosowe, mieszamy. Przed podaniem dekorujemy papryczką chili, tajską bazylią i skrapiamy olejem sezamowym. Do zupy możemy podać ryż jaśminowy lub makaron sojowy.