Dla 8 osób
Przygotowanie: 2,5 godziny
Moczenie fasoli: przez całą noc

Chili z fasolą i mięsem - składniki

500 g suchej czerwonej fasoli
5 plastrów surowego wędzonego boczku
4 cebule
5 ząbków czosnku
1 i 1/2 kg mielonej chudej wołowiny
zielona papryczka peperoni
czerwona papryczka chili
olej do smażenia
łyżeczka kuminu
łyżeczka oregano
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
łyżka koncentratu pomidorowego
800 g całych pomidorów z puszki
limonka
czerwona papryka (opcjonalnie)
sól, pieprz
Do podania:
świeża kolendra (opcjonalnie)
nachos
kwaśna śmietana (opcjonalnie)

Chili z fasolą i mięsem - przygotowanie

Fasolę moczymy przez noc. Następnego dnia wodę odlewamy, fasolę zalewamy zimną wodą tak, by była nią przykryta, i gotujemy tak długo, aż będzie miękka, odsączamy, odstawiamy.

Boczek kroimy w paski. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Papryczki kroimy w plasterki (jeśli lubimy ostre dania – wraz z nasionami).

W dużym rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy boczek wraz z cebulą, czosnkiem i papryczkami, przekładamy do miski. W tym samym rondlu na kolejnej porcji oleju szybko przesmażamy mięso.

Gdy wołowina będzie już przyrumieniona, dodajemy przyprawy, by trochę się podpiekły i uwolniły aromat. Zmniejszamy ogień, dodajemy koncentrat oraz pokrojone w kostkę pomidory, dolewamy 100 ml wody, mieszamy i dusimy na małym ogniu 60-90 minut, od czasu do czasu mieszając.

Po tym czasie dodajemy skórkę otartą z limonki oraz ugotowaną fasolę i dusimy ok. 30 minut. Na koniec, jeśli lubimy, dorzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Dusimy jeszcze 15 minut.

Potrawę podajemy posypaną dużą ilością świeżej kolendry z nachos lub z ryżem oraz z cząstkami limonki, ewentualnie z kwaśną śmietaną.