Dla 8-10 osób
Przygotowanie: 60 minut

Zupa z warzywami korzeniowymi i soczewicą - składniki

2 cebule
5 ząbków czosnku
papryczka chili
marchewka
pietruszka
2 ziemniaki
1/2 selera
oliwa
po łyżeczce utartych ziaren kuminu i kolendry
400 g soczewicy (żółtej lub czerwonej)
1 i 1/2-2 l bulionu warzywnego lub wody
sól, pieprz
świeży tymianek

Zupa z warzywami korzeniowymi i soczewicą - przygotowanie

Cebule i czosnek obieramy, siekamy. Papryczkę chili kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy, kroimy w talarki. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w niedużą kostkę.

W dużym garnku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę, posiekane ząbki czosnku, papryczkę chili (zostawiamy kilka paseczków do dekoracji) oraz pozostałe przyprawy. Smażymy 2 minuty.

Dodajemy pokrojone warzywa i smażymy ok. 5 minut, mieszając. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut i dorzucamy soczewicę. Gotujemy ok. 20 minut.

Doprawiamy solą i pieprzem, lekko rozgniatamy w zupie warzywa i soczewicę za pomocą tłuczka, mieszamy. Porcje zupy rozlewamy do kubeczków, posypujemy tymiankiem lub kolendrą, paseczkami papryczki chili i skrapiamy oliwą.