Dla 6 osób
Przygotowanie: 35 minut

Pasta z pieczonego i wędzonego łososia - składniki

400 g świeżego łososia (filet)
bulwa fenkułu
szalotka
80 g miękkiego masła
1/4 pęczka szczypiorku
4 gałązki koperku
250 g łososia wędzonego
4 łyżki gęstej śmietany
sok z 1/2 cytryny
2 żółtka (opcjonalnie)

Pasta z pieczonego i wędzonego łososia - przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. Filet z łososia płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, układamy skórą do spodu na kawałku folii aluminiowej, posypujemy solą, pieprzem i zawijamy w ten sposób, by folia stworzyła luźno owinięty pakiecik.

Pieczemy rybę 15 minut, studzimy.

Ostudzonego łososia dokładnie oczyszczamy z ości, rozdrabniamy w palcach i przekładamy do miski.

Fenkuł i szalotkę obieramy, drobno siekamy i szklimy krótko na łyżeczce masła. Gdy ostygnie, przekładamy do miski z łososiem. Zieleninę i wędzonego łososia siekamy, dorzucamy do składników w misce.

Śmietanę mieszamy z resztą masła, żółtkami i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Powstały sos wlewamy do miski z łososiem, mieszamy. Pastę schładzamy w lodówce, wyjmujemy tuż przed podaniem. Serwujemy np. z blinami lub tostami.

Więcej przepisów na potrawy z łososia oraz innych świątecznych inspiracji znajdziecie w świątecznym wydaniu Kuchni magazynu dla smakoszy!