Na tortownicę
Przygotowanie: 60 minut

 Czekoladowy biszkopt - składniki

7 jajek
200 g drobnego cukru
130 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
30 g kakao
sól
Syrop:
200 g cukru
sok z 1/2 cytryny
70 ml nalewki z pigwy lub wiśni
Polewa:
200 g czekolady 70-proc.
50 ml mleka
150 ml śmietanki 36-proc.

Czekoladowy biszkopt - przygotowanie

Jajka myjemy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki, kakao i szczyptę soli. Delikatnie mieszamy.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie smarujemy boków. Delikatnie przekładamy 1/3 ciasta, wyrównujemy. Pieczemy ok. 25 minut w 160-170 st. (lub do suchego patyczka). W ten sam sposób pieczemy dwa kolejne blaty.

Na syrop do nasączania biszkoptów: gotujemy cukier, 200 ml wody, sok z cytryny, wlewamy nalewkę.

Na polewę: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Zagotowujemy mleko ze śmietanką i wlewamy do czekolady, mieszamy.

Blaty nasączamy syropem, smarujemy polewą, składamy. Resztą polewy dekorujemy wierzch ciasta.