Dla 8-10 osób
Przygotowanie 100 minut 
Oczekiwanie 12 godzin

Tort a la Sacher - składniki

CIASTO:
150 g masła
125 g cukru pudru
8 jajek
200 g deserowej czekolady
125 g mąki
szczypta soli
MASA:
300 g konfitury morelowej
łyżka soku z cytryny
POLEWA:
200 g deserowej czekolady
150 cukru pudru
200 ml śmietanki 30-proc. kilka kropli esencji waniliowej

Tort a la Sacher - przygotowanie

Na ciasto ucieramy masło z cukrem. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy kolejno po jednym żółtku do masła.

Roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę i po lekkim ostudzeniu dolewamy do masy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta – najpierw 1/4, potem resztę.

Wylewamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy w 180 st.50-55 minut. Gotowy biszkopt studzimy i rozcinamy go na dwa blaty.

Na masę konfiturę podgrzewamy z sokiem cytrynowym, przecieramy przez sito i smarujemy nią wierzch (obficie) i boki (nieco skromniej) obu blatów. Układamy jeden na drugim.

Na polewę czekoladę, cukier, śmietanę i wanilię podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy masa będzie gęsta i gładka, pokrywamy nią cały tort (najłatwiej zrobimy to, używając noża o szerokim ostrzu, maczanego co chwila w gorącej wodzie).

Odstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą dobę. Zgodnie z tradycją dekorujemy go bardzo oszczędnie.